Pedagogisch huis vraagt om onderhoud
Een schoolbrede positieve leer- en werkomgeving voor iedereen! Scholen die starten maken tijd voor het schoolontwikkelingsproces waarbij iedereen actief betrokken is. Stapsgewijs wordt de schoolbrede aanpak opgebouwd. Dagelijks wordt ervaren wat de aanpak brengt. Er is rust, duidelijkheid en gedrag wat als waarde(n)vol wordt gezien wordt elke dag geoefend. Houen zo! Dat klinkt eenvoudig en de praktijk blijkt weerbarstig. Collega’s, leerlingen en leraren stromen in en uit. Sámen een schoolbrede aanpak vasthouden: hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat de ervaren PBS professionals en nieuwe collega’s geïnspireerd en betrokken zijn en blijven, vaardigheden vasthouden en kritisch constructief willen blijven mee denken? Met andere woorden: hoe onderhoud je sámen je pedagogisch huis?
Veel scholen van het eerste uur kloppen aan bij het expertisecentrum PBS met de vraag of er een ‘opfriscursus’ beschikbaar is. Blijkbaar is SWPBS de moeite waard om opnieuw in te investeren! In het gesprek dat volgt wordt duidelijk wat er nodig is. ‘Zomaar’ een cursus sluit onvoldoende aan op de ontwikkelvraag. Vaak is er behoefte aan maatwerk en gaat het om een ‘mix’ van inspiratie, praktische tools, scholing voor starters, een uitdagende ontwikkelopdracht voor de ervaren collega’s en een stevige doorstart met het PBS team. In samenwerking met een ervaren opleider/ consultant van het Expertise Centrum gaan collega’s zélf aan de slag met het ontwikkelvraagstuk.
Zo pakken scholen het aan: een aantal praktijkvoorbeelden
Het Gespecialiseerd Onderwijs in Hoogeveen biedt op twee locaties onderwijs. Rond 2015 starten de vier scholen (inmiddels gefuseerd) allemaal los van elkaar met SWPBS. In 2022 zijn er zeker nog elementen van SWPBS zichtbaar. Tegelijkertijd vraagt de leerling populatie om duidelijke kaders en een gedegen ondersteuning voor het aanleren van gedrag. De school kiest voor een doorstart van SWPBS. Collega’s worden opgeleid tot PBS coach, de basisaanpak wordt aangescherpt en álle collega’s volgen de module ‘PBS pijlers en principes in mijn praktijk’. In vier bijeenkomsten werkt iedere medewerker planmatig aan een eigen ‘moeilijke onderwijs situatie’ en presenteert bij de afronding het resultaat. Het delen van de eigen, creatieve, praktische toepassingen is zeer inspirerend. Een collega visualiseert de (voor de leerlingen) lastige ‘schakelmomenten’ (leswissel).
Dit doet zij door oranje vierkantjes tussen de dagritme kaarten te plaatsen. Schakelvaardigheden worden stapsgewijs geoefend. De gymdocent bedenkt een oplossing voor het ‘wachten in de kleedkamer. Een afgebakende plek (nummertjes) én het lezen van een Donald Duck maakt dat de groep die aan het gymmen is, niet wordt gestoord en iedere les vanuit rust gezamenlijk kan worden gestart. In een kort instructie filmpje legt hij uit wat de bedoeling is. In alle klassen wordt het filmpje vertoond, de nieuwe routines worden in de kleedkamer geoefend. Probleem opgelost! Ook zijn de toiletten op deze school blinkend schoon. Hoe lukt dat? Zet het PBS kids team aan het werk. Samen verantwoordelijk voor een fijne school met een schóón toilet!
Het Openbaar Kind Centrum de Meander in Amersfoort werkt al vanaf 2012 met SWPBS. De school kiest na 12 jaar voor het opstarten van het certificeringstraject. Aan de hand van de certificeringscriteria wordt geïnventariseerd of PBS aantoonbaar betrouwbaar is geïmplementeerd op de 3 verschillende interventie niveaus. Wat is op orde, wat moet worden aangescherpt en wat ontbreekt er? Het zet de collega’s van het eerste PBS uur flink aan het werk én aan het denken. Wat dit traject oplevert lees je in de volgende nieuwsbrief!
Meer informatie over: Erkenning op gron en certificering scholen - SWPBS(opent in nieuw tabblad)
Met Ravelijn naar Londen
OEC t Ravelijn in Steenwijk is een gecertificeerde PBS school. De school start in 2015 met SWPBS. Jaarlijks is er scholing, zijn er inspiratiemomenten en ook biedt de school PBS inspiratiedagen voor scholen die nieuwsgierig zijn naar de aanpak.
In 2023 gaan twee leidinggevenden van de school mee op studiereis naar de USA, de bakermat van SWPBS. De schoolbezoeken, de SWPBS conferentie in Chicago en de gesprekken met de deelnemers tijdens de reis leveren veel nieuwe ideeën op en ook stof tot nadenken. ‘Ik gun het HELE team zo’n ervaring! Ik zo het zó gaaf vinden om sámen op reis te gaan!’ Een idee is geboren… Een jaar later is het zo ver: het 65 koppige team van t Ravelijn reist per bus en Eurostar af naar Londen.
Daar worden PBS scholen bezocht, is er een uitwisseling met de collega’s uit Londen. Ook is er tijd voor een fietstocht en uitstapjes naar toeristische trekpleisters. Hoe organiseer je dat op een haalbare manier? Door het toepassen van de PBS principes: handig organiseren (maatjes tijdens de reis), heldere gedragsverwachtingen met als focus: een fijne, zinvolle reis voor iedereen. Wát heeft het team gezien en geleerd? In de collage lees je over de ervaringen op één van de scholen die is bezocht. Welke vragen roept het op? Hoe gaan ze de ervaringen benutten voor de doorontwikkeling van de PBS praktijk? Op 6 december 2024 is de terugkom-bijeenkomst. De ervaringen worden gedeeld in een toekomstig artikel dat je via de nieuwsbrief zult ontvangen.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)