Met deze post-hbo Burgerschapseducatie Coördinator leer je vorm te geven aan de inhoud en implementatie van burgerschapseducatie in je school.
Burgerschapseducatie is onmisbaar op elke school. Het omvat onder andere het vormen van een eigen mening, opbouwen van contacten, sociale veiligheid, politiek bewustzijn, social media, financiën en vitaal burgerschap. Dit vraagt om doordacht verandermanagement en beleidsontwikkeling binnen je school, of dat nu basis-, voortgezet, speciaal of middelbaar beroepsonderwijs is.
Weten of deze post-hbo bij je past?
Studieprogramma Burgerschapseducatie coördinator
-
-
Inhoud opleiding
In deze post-hbo werk je aan het ontwikkelen van beleid en eigen visie voor jouw school. De focus ligt daarbij op de inhoud en implementatie van burgerschapseducatie in je eigen onderwijsomgeving. We behandelen de tien bouwstenen voor goed burgerschapsonderwijs voor het vo en po: vrijheid en gelijkheid, macht en inspraak, democratische cultuur, identiteit, diversiteit, solidariteit, digitaal samenleven, duurzaamheid, globalisering en technologisch burgerschap. Daarnaast komen de vier dimensies aan bod die het vak burgerschap in het mbo ondersteunen: sociaal-maatschappelijk, politiek-juridisch, economisch en vitaal.
De opleiding samengevat:
- Verdieping in burgerschapsonderwijs.
- Ontwikkeling van beleidsplannen op het gebied van burgerschapsonderwijs.
- Effectief verandermanagement, hoe krijg je je team mee?
- Coaching van je team in burgerschapslessen.
Jouw praktijk staat centraal
In de opleiding staat jouw onderwijspraktijk en die van je medestudenten centraal. Samen verkennen we de verbanden tussen burgerschap, kritisch denken, en de toepassing in het po, vo en beroepsonderwijs. Elke deelnemer deelt voorbeelden uit hun burgerschapslessen, waardoor je van en met elkaar leert. Daarnaast besteden we aandacht aan de didactische aanpak binnen jouw school.
Burgerschapsonderwijs op jouw school
Onze democratische rechtsstaat rust op drie basiswaarden: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Het is de taak van burgerschapsonderwijs om leerlingen te laten nadenken over deze basiswaarden en hun betekenis. Wat deze waarden precies betekenen en hoe zij zich tot elkaar verhouden is op verschillende manieren te interpreteren en onderwerp van discussie. Dit biedt jouw school de kans om eigen accenten te leggen en zo ruimte te creëren voor het vormgeven van jullie unieke identiteit en onderwijsvisie.
Je kiest zelf de coördinatorcompetenties waarin je je wilt verdiepen, specifiek voor het vak burgerschap. Tijdens deze post-hbo geef je het vak burgerschap een duidelijke plek in je school door het ontwikkelen van een praktijkproduct burgerschapseducatie. Zo zorg je ervoor dat jouw collega’s meer aandacht hebben voor de ontwikkeling van burgerschap bij leerlingen.
Toetsing
Aan het begin van de post-hbo krijg je een opdracht die je gedurende de hele opleidingsperiode uitvoert, waarbij je jouw eigen praktijksituatie kunt gebruiken. Met deze opdracht toon je aan dat je werkt aan de vier dimensies van de cursus.
Tijdens het werkplekleren schrijf je verslagen van de bijeenkomsten, werk je praktijkervaringen uit en ontvang je feedback van je medestudenten. Zo ondersteunen jullie elkaar bij het succesvol volgen en afronden van de opleiding. Je begeleider verzorgt uiteindelijk de eindbeoordeling.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Studieduur en lesdagen
De opleiding duurt ruim een jaar en bestaat uit:
- Een introductiebijeenkomst
- Een eerste kennismakingsgesprek
- 7 lesdagen van een dagdeel (een lesdag duurt 3,5 uur)
- 7 bijeenkomsten voor werkplekleren (een bijeenkomst duurt 3 uur)
- Een studielast van 300 uur, waarvan 42 contacturen zijn. In de overige uren werk je aan een praktijkproduct.
Lestijden en -data
De opleiding start jaarlijks in september. De lesdag is donderdag van 13.30 - 16.30 uur. Exacte lesdata worden voorjaar 2025 gepubliceerd.
Tussen de bijeenkomsten worden de dagdelen voor werkplekleren en workshops gepland.
-
Toelating
De opleiding is bedoeld voor docenten Burgerschapseducatie (po, vo, so of mbo) die actief betrokken zijn bij het beleidsdenken in hun school.
Toelating vereist minimaal een afgeronde hbo-lerarenopleiding.
De post-hbo sluit goed aan op de cursus Burgerschapseducatie docent, maar het is geen vereiste dat je deze cursus gedaan hebt.
Werkplek
Tijdens de opleiding bespreek je praktijkvoorbeelden die specifiek zijn voor jouw school en de organisatie van burgerschapseducatie. Daarom is het essentieel dat je burgerschapslessen geeft of de coördinatie van burgerschapseducatie binnen jouw school op je neemt.
Aantal deelnemers
Minimaal aantal deelnemers is 12. Maximaal aantal deelnemers is 15.
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 4 september 2025 | Aanmelden |
Basisvaardigheden bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van basisvaardigheden. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Wil je deze post-hbo-opleiding straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail met de Accountmanager Educatie.
Na je post-hbo Burgerschapseducatie coördinator
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Je ontvangt een certificaat Burgerschapseducatie coördinator (met vermelding leergang burgerschap mbo) van Windesheim.
Jij straks dé expert op het gebied van burgerschap. Je ontwikkelt beleid en visie over burgerschap binnen de school. En je bent hét aanspreekpunt voor collega's die burgerschap verzorgen. Daarnaast kun je leerlingen en studenten beter ondersteunen in hun maatschappelijke zoektocht.
Ook heb jij je verder ontwikkeld in de vier dimensies van burgerschap (mbo) en de tien bouwstenen voor burgerschap vanuit het primair en voorgezet onderwijs.
-
Ben jij werkzaam op het mbo?
Deze cursus voldoet aan de leeruitkomsten die aan de hand van het docentenprofiel Burgerschap (hoofdstuk 3) in samenspraak met de mbo-raad geformuleerd zijn. Na succesvolle afronding van deze cursus ontvang je een certificaat burgerschapseducatie coördinator met vermelding leergang burgerschap mbo.
Download docentenprofiel Burgerschap (hoofdstuk 3)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Leergang burgerschap mbo
De leergang burgerschap mbo is ontworpen om mbo-docenten te versterken in het geven van kwalitatief burgerschapsonderwijs. Deze leergang richt zich op zowel pedagogische als vakdidactische vaardigheden. Docenten krijgen de kans om hun expertise te verdiepen, hun onderwijsmethoden te verfijnen en een solide professionele identiteit rondom burgerschapsvorming te vormen.
-
Kosten
- De post-hbo kost € 3.240,-.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen. - Voor mbo-docenten is er subsidie die dit traject 100% vergoed. Ga naar expertisepuntburgerschap.nl(opent in nieuw tabblad).
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
Certificaat Burgerschapseducatie coördinator (met vermelding leergang burgerschap mbo)