Circulair en Digitaal in Denken, Leren & Doen
Circulariteit, digitalisering en techniek zijn essentieel voor de arbeidsmarkt, zowel landelijk als voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het groei- en concurrentievermogen van Nederland staat namelijk onder druk. Het oplopende tekort in gekwalificeerd personeel vormt een rem op maatschappelijke transities en productiviteitsgroei. Dit is een complex probleem. Wel zijn in de regio diverse publiek private samenwerkingen (PPS) en andere initiatieven opgezet die zich richten op betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Deze PPS’en kunnen worden opgeschaald en aan elkaar worden verbonden.
Doel van het project
Katapult verzamelt alle publiek private samenwerkingen in Nederland, organiseert ontmoetingen, verzamelt relevantie kennis over samenwerken en biedt een op een hulp aan van experts. Vanuit het Nationaal Groeifonds is Katapult(opent in nieuw tabblad) betrokken bij het toekennen en begeleiden van bestaande PPS’en(opent in nieuw tabblad). Inmiddels zijn er 15 consortia PPS’en gevormd. Het HIP waar het lectoraat Urban Innovation bij betrokken is, is er daar één van.
Deze samenwerking is bekend onder de naam MRA Circulair en Digitaal in Denken, Leren & Doen(opent in nieuw tabblad).
Doel van dit project is het verbinden en versterken van bestaand netwerk aan PPS’en binnen de MRA en Flevoland. Deze verbinding zal ontspruiten als een Ecosysteem PPS of High Impact PPS (afgekort als HIP). Windesheim is hieraan verbonden als onderwijsinstelling en kennispartner. Doel van het project is om partners binnen de aangesloten PPS’en vaardig genoeg te laten zijn om mee te kunnen doen in de transitie naar circulariteit en digitalisering. Het midden- en klein bedrijf is binnen de bestaande PPS’en aangesloten, maar we willen ervoor zorgen dat zich nog meer mkb’s aansluiten.
Samenwerking regionale bedrijven
In de uitvoering van het HIP wordt naast de regionale overheden en onderwijspartners (vo, mbo en hbo) samengewerkt met het regionale mkb. Zij zijn aangesloten via de diverse brancheorganisaties en verenigingen van mkb in Noord-Holland, Flevoland en de Gooi en Vechtstreek. Concreet worden er evenementen zoals hackathons georganiseerd en wordt scholingsaanbod ontwikkeld voor alle betrokkenen binnen de HIP. Dit doen we aan de hand van de gedachte vanuit het Challenge Based leren: het continu aanbieden van uitdagingen zorgt voor motivatie om zich te blijven ontwikkelen in het nadenken over en komen tot oplossingen voor transitievraagstukken.
Onderzoek
Binnen dit project participeert Urban Innovation onderzoeker Ferry Boschman als onderdeel van het team projectleiders bestaande uit collega’s van ROC van Flevoland, de gemeente Almere en de Hogeschool van Amsterdam. Het onderzoek is daarbij praktijk- en ontwerpgericht en ondersteunt de kennisontwikkeling en de vorming van nieuwe praktijken binnen het HIP. Daarbij stellen we ons de volgende vragen:
- Wat is er nodig op het gebied van leren en ontwikkeling?
- Hoe kunnen binnen het HIP leergemeenschappen ontstaan rondom challenges?
- Hoe wordt het Challenge Based leren vorm gegeven?
- En hoe kan doorwerking en impact in de regio merkbaar worden gemaakt?
Enkele van de aangesloten partners:
Cirwinn, Antea Group, Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA), Save Plastics, House of Hospitality, House of Aviation, Speelmere, KIDAK. (Voor een uitgebreider overzicht bovengenoemde url).
Het project loopt vanaf september 2023 en kent een looptijd van 4 jaar waarbij na 2 jaar een midterm review plaatsvindt. Jaarlijks vindt monitoring plaats op de impact binnen de regio. Katapult is hierin ondersteunend.
Meer weten: neem contact op met Ferry Boschman(opent in nieuw tabblad).