Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Gezonde leefomgeving voor positieve gezondheidsvaardigheden

Gezonde leefomgeving voor positieve gezondheidsvaardigheden

  •   Urban Innovation
  •   1 maart 2023 - 12 december 2026

We onderzoeken hoe het betrekken van deelnemers van de cursus ‘Goed & Gezond Met Elkaar’ bij het verbeteren van hun sociale en fysieke leefomgeving van (meer)waarde is op het duurzaam bevorderen van hun (functionele) positieve gezondheidsvaardigheden. 

Vijf onderdelen

Het onderzoek bestaat uit 5 onderdelen, met elk een eigen onderzoeksmethode:

  1. Doorontwikkeling en implementatie cursus ‘Goed en gezond met elkaar’. Methode: co-creatie met de doelgroep en de vijf gemeenten (gestart in maart 2023).
  2. Werving; hoe kunnen mensen met lage gezondheidsvaardigheden worden bereikt om deel te nemen aan de cursus? Methoden: semigestructureerde interviews, gevolgd door thematische design analyse (start in september 2023).
  3. (Kosten)effectiviteit; wat is de (kosten) effectiviteit van de doorontwikkelde cursus in vergelijking met de controlegroep die later start? Methode: stepped wedge design (start in september 2024).
  4. Procesevaluatie; hoe is de implementatie van de cursus verlopen in de vijf nieuwe gemeenten waar de doorontwikkelde cursus is uitgerold. Methode: mixed-method design, bestaande uit een survey en semigestructureerd interviews (start in september 2025).
  5. Gezonde Leefomgeving: Welke fysieke en sociale aanpassingen kunnen worden gedaan in de leefomgeving om de positieve gezondheidsvaardigheden beter toe te kunnen passen? Methode: In leerwerkgemeenschappen aan de slag met de GO! methode en maatregelen uit het GO! Maatregelenmenu (start in november 2024).

Samenwerkingspartners

Het onderzoek is een samenwerking met de Vrije Universiteit. De VU is de trekker van de onderdelen doorontwikkeling en implementatie van de cursus, de (kosten)effectiviteit en de procesevaluatie. Gezamenlijk wordt het onderdeel werving opgepakt. Windesheim is trekker van het onderdeel gezonde leefomgeving. 
De samenwerkingspartners zijn de nog te werven gemeenten en de netwerkpartners binnen die gemeenten. Beoogd samenwerkingspartner is de gemeente Almere, met specifieke focus op de wijken Poort en Haven.

Meer weten? 

Neem contact op met Iris Ietswaart(opent in nieuw tabblad)(onderzoeker lectoraat Urban Innovation).