Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Studenten geven de toekomst van Almere Pampus vorm

  • 9 september 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Studenten geven de toekomst van Almere Pampus vorm

Als het aan de gemeente Almere ligt, wordt Almere Pampus een internationaal toonaangevend voorbeeld voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Studenten werken 17 t/m donderdag 19 september tijdens de hackathon ‘Reshape the future’ mee aan deze ambitie. Zij creëren dan oplossingen voor echte ontwikkelvraagstukken.

Stedelijke ontwikkeling van de toekomst

Vanaf 2030 biedt het nieuwe stadsdeel Almere Pampus ruimte aan 30.000 woningen en 16.000 arbeidsplaatsen. De gemeente Almere wil dat op zo’n duurzame manier ontwikkelen dat het een voorbeeld wordt voor stedelijke ontwikkeling van de toekomst. De gemeente krijgt hierbij hulp van studenten. Tijdens de hackathon ‘Reshape the future’ gaan ongeveer 150 studenten werken aan vraagstukken om circulair bouwen, leven en ondernemen in de praktijk mogelijk te maken.

Wat is een hackathon?

Reshape the future is een driedaagse hackathon, georganiseerd door Lectoraat Urban Innovation en Horizon Flevoland. Een hackathon is een evenement waarbij het de bedoeling is om in een korte periode oplossingen voor complexe vraagstukken te bedenken. Bij Reshape the future gaan studenten van 5 verschillende opleidingen aan de slag met echte vraagstukken van 10 duurzame, regionale ondernemingen.

Vernieuwende onderwijsvorm

De teams worden samengesteld met studenten van verschillende opleidingen. Ze werken samen met een van de deelnemende bedrijven. Zij gebruiken de Design Thinking methode, waarbij zij in 5 stappen van behoefte naar implementatie toewerken. Docenten fungeren als coach van de groepen. Er zijn ook onderzoekers en lectoren aanwezig en andere experts die de studenten kunnen raadplegen voor advies. De studenten ontwikkelen oplossingen voor sociaal duurzame vragen als: ‘Hoe hou je rekening met de ondergrond van Pampus als je klimaatadaptief wilt bouwen?’ Of; ‘Hoe zorg je in een wijk met veel bebouwing en een veranderende samenleving voor een goede sociale structuur?’

Win-win-wín situatie

De gemeente Almere en de deelnemende bedrijven hebben goede redenen om samen met studenten te zoeken naar duurzame oplossingen. Ze krijgen concrete suggesties voor verduurzaming van hun vraagstuk. Bovendien werken ze met jong, bijna afgestudeerd talent samen. Het is hiermee een laagdrempelige manier om met potentiële werknemers in contact te komen. De studenten zelf leren interdisciplinair samenwerken en ontwikkelen leiderschapscompetenties. Hogeschool Windesheim kan tijdens de hackathon vernieuwende onderwijsvormen testen en duurzaamheid onder de aandacht van docenten en studenten brengen en beter in het onderwijsprogramma inbedden.

Reshape the future

Het lectoraat Urban Innovation organiseert voor de vierde keer de hackathon ‘Reshape the future’. De hackathon is van 17 t/m 19 september 2024 bij Vis-à-vis in Almere Poort. Op de eerste dag gaan de studenten op bezoek bij ‘hun’ bedrijf. Horizon Flevoland zorgt voor deelname van tien regionale, duurzame ondernemingen: GildenGroen, Babylon Daken, Linum, Van Wijnen, KSP Kunstgras, Stichting Stad en Natuur, Ymere Almere, Alfen, QUA-VAC en Rebourne. De studenten werken in groepen met in elke groep studenten van de deelnemende opleidingen: Bedrijfskunde, Finance & Control, Bouwkunde, Engineering en Rechten.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Lectoraat wijzigt naam in ‘Inclusieve Leeromgevingen’

12 september 2024
Teaser image

Studenten geven de toekomst van Almere Pampus vorm

9 september 2024
Teaser image

Eppo Bruins bezoekt Zwolle tijdens Bruisweek

29 augustus 2024
Teaser image

“Vroeger dacht ik dat ik nooit meer naar school zou gaan, maar nu besef ik dat leren eigenlijk heel leuk is”

26 augustus 2024
Teaser image

‘De kern van de Eigen leerroute? Als student zelf de regie voeren’

9 juli 2024