Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Community development in relatie tot inclusieve wijken

Community development in relatie tot inclusieve wijken

  •   Urban Innovation
  •   9 juni 2023 - 9 juni 2026

In een toekomstbestendige wijk kunnen alle mensen, met of zonder beperkingen, jong en oud wonen, werken en meedoen. Dit onderzoek bekijkt hoe zo’n wijk kan ontstaan en behouden kan blijven.

Toekomstbestendige wijken

Toekomstbestendige wijken zijn inclusieve wijken met een diversiteit aan woonconcepten, waar alle mensen, met of zonder beperkingen, jong en oud en met verschillende ondersteuningsbehoeften kunnen wonen, werken en meedoen. Maar deze wijken ontstaan niet vanzelf. Niet zelden is er sprake van onbegrepen gedrag (denk bijvoorbeeld aan culturele verschillen, een ziektebeeld als dementie) en angst voor het onbekende, zoals verslavingsproblematiek. Dit kan leiden tot weerstand bij bewoners, ook wel bekend als NIMBY (not in my backyard). 

Draagkracht, daadkracht, vitaliteit

Een inclusieve wijk is weerbaar en wendbaar bij verandering. Dit vraagt om draagkracht, daadkracht en vitaliteit van de bewoners. In draagkrachtige wijken kijken mensen naar elkaar om en steunen ze elkaar waar nodig. We noemen dit ook wel ‘community capacity’.  Maar wat kunnen maatschappelijke organisaties doen (of moeten zij juist laten) om deze ‘communities’ te helpen realiseren (community development) en welke steun vanuit die organisaties blijft er nodig?

In dit onderzoek gaan we op zoek naar de geleerde lessen van verschillende initiatieven in Almere en Lelystad. Dit doen we door zowel met de initiatiefnemers, omwonenden als andere betrokkenen in gesprek te gaan. Welke processtappen zijn genomen? Wat ging er goed en wat niet? Wat kunnen anderen hiervan leren?

Meer weten? 

Neem contact op met: Carina Peek(opent in nieuw tabblad), docent-onderzoeker.