Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

12 jaar Gezonde Stad

  •   Urban Innovation
  •   1 januari 2018 - 31 december 2022

Hoe kun je gezondheidsverschillen in een wijk aanpakken? Het project '12 jaar Gezonde Stad' onderzocht hoe een gezonde leefstijl aantrekkelijk en makkelijk gemaakt kan worden voor alle bewoners. 

  • Lectoraat: Urban Innovation
  • Ingrid Bakker

Integrale wijkaanpak

De gemeente Zwolle wil zich met Zwolse en landelijke partners inzetten voor bewoners met gezondheidsachterstanden. Deze bewoners hebben naast gezondheidsproblemen ook vaker te maken met bijvoorbeeld werkloosheid en armoede. Een oplossing voor deze problemen wordt gezien in de lokale integrale wijkgerichte aanpak ‘Zwolle Gezonde Stad’. Deze lerende en groeiende aanpak wordt sinds 2010 ingezet in enkele Zwolse wijken waar nu relatief veel mensen wonen met gezondheidsachterstanden en een lage sociaal-economische status, waaronder Diezerpoort, Holtenbroek en Aa-landen.

Vervolgonderzoek

Uit eerdere onderzoeken weten we dat die aanpak effect heeft (gehad) op het bevorderen van een gezondere omgeving, gezond gedrag, gezond gewicht en het wegnemen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Binnen het lectoraat Gezonde Samenleving werd (2018 t/m 2022) met subsidie van ZonMw vervolgonderzoek gedaan. 

Onderzoeksvragen

Het onderzoeksproject 12 jaar Zwolle Gezonde Stad richtte zich op twee onderzoeksvragen:

  1. Wat is er in de afgelopen 8 jaar en wat wordt de komende 4 jaar concreet gedaan op het niveau van de lokale organisatie en implementatie, dat bijdraagt aan het succes van de aanpak Zwolle Gezonde Stad? Door inzichtelijk te maken wat er concreet is gedaan, kunnen andere gemeenten en onderwijs hier lering uit trekken (retrospectief).
  2. Hoe kan doelgroepparticipatie worden verbeterd? Uit de literatuur blijkt steeds duidelijker dat doelgroepparticipatie noodzakelijk is voor succes, en daarom nadrukkelijk een onderdeel zou moeten zijn van integrale aanpakken van gezondheidsverschillen. De gemeente Zwolle en haar partners willen de samenwerking met de doelgroepen (ouders en hun kinderen en senioren) verbeteren bij de invulling en uitvoering van de aanpak op de gezondheidsachterstanden. De leerpunten worden gedeeld met andere gemeenten en onderwijs voor verdere uitrol (prospectief).

Resultaten van dit onderzoek

Resultaten over kernelementen Zwolle Gezonde Stad

Resultaten over CMO analyse:

Resultaten deelproject MAPZ met kinderen

Resultaten deelproject MAPZ met ouderen:

Overig

Meer weten? 

Neem contact op met Ingrid Bakker, associate lector Urban Innovation.
E-mail: I.Bakker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)