Weten hoe we alle kinderen gezond, veilig en kansrijk laten opgroeien?
Kinderen hebben recht op een optimale ontwikkeling, op goede zorg en op veiligheid. Naast ouders, dragen medeopvoeders, professionals binnen de jeugdsector en overheid verantwoordelijkheid voor hoe jeugdigen opgroeien. Het lectoraat Jeugd van hogeschool Windesheim werkt met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek aan vragen die hierover leven bij verschillende organisaties en instellingen. Zo werken we als onderzoekers en hogeschool actief mee aan een veilige opvoedomgeving van kinderen.
Onze projecten
-
Vliegwiel voor een lerende jeugdregio IJsselland
Het doel is om jeugdigen en hun ouders gezond en kansrijk te kunnen laten opgroeien en opvoeden in een complexe samenleving, meer specifiek in de regio IJsselland.
-
Rijke Schooldag
Het sociale kapitaal vanuit de wijk is belangrijk voor het vormgeven van de Rijke Schooldag om uitvoering te geven aan gelijke kansen voor álle kinderen en hun talenten.
-
Het gewone leven: Levensvaardigheden voor gezinshuizen
Het doel van dit project is om op basis van bestaande interventies voor Levensvaardigheden met behulp van participatief actieonderzoek en quasi-experimenteel onderzoek samen met gezinshuisleden een nieuwe interventie te ontwikkelen afgestemd op hun situatie.
-
IncluZie
INCLU-ZIE werkt aan kennis die het inclusief, gezond en kansrijk opgroeien in een complexe samenleving mogelijk maakt.
-
SCIN – Screen & Intervene
Met het onderzoek richt het lectoraat zich op het verminderen van het recidiverisico bij jeugdigen, het verbeteren van de geestelijke gezondheid van (voormalige) jeugdige delinquenten en het bereiken van positief maatschappelijk functioneren.
-
Kind! Wat zou jij doen?
Veel kinderen en jongeren voelen zich niet gehoord en gezien in het jeugdhulpsysteem. In dit ontwerpgerichte onderzoek richten we ons op jeugdigen die opgroeien in armoede, in een achterstandswijk of in vechtscheiding om samen met concrete oplossingen voor een pedagogische klimaatverbetering te komen.
-
PAR in het hoger onderwijs
Hbo-studenten doen participatief actieonderzoek over een vraagstelling en met een doelgroep naar hun eigen keuze.
-
Kinderen recht doen
Een onderzoek om de behoeften van professionals in de jeugdzorg in kaart te brengen. Het doel is om repressie te verminderen en de autonomie van kinderen en ouders te versterken, zodat dit kan bijdragen aan het verminderen van repressieve en beperkende maatregelen (drang en dwang) in de zorg.
-
RKJ IJsselland - samen normaliseren
In dit project richten onze onderzoekers zich samen met jongeren, ouders, professionals uit de JGZ, het onderwijs en de jeugdhulp op welke nieuwe kennis, handvatten en concrete producten er nodig zijn om te kunnen normaliseren, ontzorgen en demedicaliseren.
Ons lectoraat in beeld
Naast residentiële jeugdinstellingen en pleegzorg is er een nieuwe vorm van jeugdopvang ontstaan voor kinderen en jongeren die uit huis zijn geplaatst: de gezinshuizen. Gezinshuisouders combineren er een liefdevolle zorg met professionele ervaring en scholing in het jeugdwelzijnswerk of onderwijs. Onze lector Dorien Graas doet onderzoek naar dit soort opvang. Ze gaat langs bij een van de gezinshuizen die ze in het onderzoek op de voet volgt.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Jeugd publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Wie maakt de dienst uit in opvoeding en onderwijs? Over de kracht van de pedagogische relatie in gezin, onderwijs en jeugdhulp.
Wie maakt de dienst uit in opvoeding en onderwijs?
Een alternatief voor antipestprogramma's op vso-scholen
Werken in trajecten bij jeugdhulp
De hardnekkige mythe dat straffen helpt bij opvoeding in de gesloten jeugdzorg
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Ilse Schuurman.
- 088-469 9914
- im.schuurman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)