RKJ IJsselland - samen normaliseren
Normaliseren, ontzorgen en de-medicaliseren zijn termen die vooralsnog vooral in wetten en beleidsplannen zijn opgenomen. De RKJ richt zich op het vertalen van deze doelen naar de praktijk. Samen met jongeren, ouders en professionals willen we beelden uitwisselen, nieuwe praktijken ontwikkelen en kennis ontwikkelen over dit normaliseren.
- Lectoraat: Jeugd
- Betrokken onderzoekers: Dr. Dorien Graas (lector), dr. Bert Wienen (senior onderzoeker), Bas Rodijk (projectleider, onderzoeker RKJ IJsselland - samen normaliseren)
- Partners: naast de 11 gemeenten in de regio IJsselland verenigd in de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd(opent in nieuw tabblad) (RKJ) IJsselland zijn de belangrijkste partners de GGD IJsselland en partners uit de jeugdhulp en het onderwijs. Ook het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), de Werkplaats Sociaal Domein Zwolle, Stichting Kinderperspectief en het ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd zijn deelnemer in de RKJ IJsselland.
Onderzoek van RKJ IJsselland over normaliseren
Ontzorgen, normaliseren en de-medicaliseren zijn belangrijke doelen van de jeugdwet. Maar hoe doe je dit in de praktijk van het onderwijs, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdhulp? En hoe kijken jongeren, ouders en professionals hiertegen aan? De Regionale Kenniswerkplaats Jeugd (RKJ) in IJsselland is dit gaan onderzoeken.
Luister de zesdelige podcastserie 'Doen we nog wel normaal?!'(opent in nieuw tabblad)
Samenwerking tussen onderwijs en onderzoek in de regio
Normaliseren, ontzorgen en de-medicaliseren zijn termen die vooralsnog vooral in wetten en beleidsplannen zijn opgenomen. De Regionale Kenniswerkplaats Jeugd (RKJ) IJsselland ‘Samen Normaliseren’ richt zich op het vertalen van deze doelen naar de praktijk. Samen met jongeren, ouders en professionals willen we beelden uitwisselen, nieuwe praktijken ontwikkelen en kennis ontwikkelen over dit normaliseren.
Een maatschappelijke beweging rondom normaliseren
In vijf projecten (opent in nieuw tabblad)wordt kennis gedeeld over normaliseren en vakmanschap van professionals; samenwerking en preventie met en in de leefwereld van jongeren; lokale en regionale vraagstukken. Zo willen we de beleidsdoelstellingen dichter bij de praktijk brengen om ervoor te zorgen dat meer kinderen gezond, veilig en kansrijk opgroeien.
Uitkomsten
- Documentaire 'Doen we nog wel normaal?!'(opent in nieuw tabblad)
- Podcastserie 'Doen we nog wel normaal?!'(opent in nieuw tabblad)
- Workshopaanbod Normaliseren(opent in nieuw tabblad)
- Kenniskaart THINK(opent in nieuw tabblad)
- Overige producten(opent in nieuw tabblad)
Meer weten?
Neem contact op met: Dr. Dorien Graas (lector) of dr. Bert Wienen (senior onderzoeker).
E-mail: tam.graas@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)b.wienen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)