Digital Business & Society
Weten hoe je digitalisering in samenhang oppakt?
In een wereld waarin we 24/7 connected zijn – en een werkveld waarin we op het vlak van produceren, leren en werken door de komst van allerlei slimme technologieën voortdurend nieuwe wegen inslaan, ontdekken én verkennen – gaan de ontwikkelingen razendsnel en hebben ze alles met elkaar te maken. Wij maken met onze projecten onze regio meer toekomstproof. Van robots inzetten om productieprocessen te optimaliseren tot digitaal databeheer.
De lector over zijn opdracht: “Digitaliseren kun je beschouwen als een soort motor onder de motorkap waar andere sectoren iets mee moeten doen. Een slimme machine moet je immers ook slim (digitaal) kunnen aansturen en je moet dus continu meten wat er in én met al je slimme processen gebeurt. De vraag is dan wat je ermee doet. Dat is waar digitalisering over gaat: slimme dingen doen met je data en kijken of je zo processen kunt verbeteren.”
Onze projecten
-
1. Industriële Automatisering & Robotica
Er wordt nu volop geïnvesteerd in industriële automatisering en robotica door het bedrijfsleven en daar sluiten we als onderwijsinstelling bij aan. Industriële automatisering en robotica bieden veel kansen en mogelijkheden, zowel voor bedrijven, het onderwijs als vakmensen. Een associate lector doet inmiddels onderzoek naar dit onderwerp. Zijn onderzoeksgroep groeit gestaag. En zo hebben we een belangrijke stap gezet op weg naar innovatief technisch onderwijs voor de toekomst.
Lees hier meer over de onderzoekslijn Industriële Automatisering & Robotica
-
Computer Aided Robotization (CAR)
De focus van dit project is het efficiënt (geautomatiseerd) programmeren en aansturen van cobot systemen ten behoeve van assemblage toepassingen.
-
Nygaia2 Biobased High-tech tuinbouw automatisch goed
Automatisering, industrialisering en introductie van kwaliteitscontrole voor een prototype-machine die duurzame wortelpluggen voor high-tech tuinbouw produceert.
-
Flexibele en Adaptieve Automatisering met Cobots (FAAC)
Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor processen met veel (proces)-variatie.
-
Effectieve kennisdeling in robotiseringsprojecten
In dit onderzoek kijken we expliciet naar bedrijven die werken met een gerealiseerde robotoplossing.
-
Measurement Methods for Life Time Predictions (MMLTP)
In dit project spelen we een cruciale rol in het leiden van toegepast onderzoek op het gebied van levensduur assessments, slijtage en wrijving.
-
Scania 5 - ROFA: Aansturen carrier onderhoud
In dit project onderzoeken wij hoe we bij kunnen dragen aan het verhogen van de up-time van de assemblagelijn voor vrachtwagens in de Scania fabriek.
-
SIA RAAK-MKB 3: Au-Di-Pro
In dit project ontwikkelen we methoden voor de mkb-er om technische realisatie van automatiseringsoplossingen succesvol uit te voeren.
-
NXTGEN Hightech Smart Industry Capacity Booster
Het doel van dit project is om Smart Makers Academy modules te ontwikkelen om de NXTGEN HIGHTECH partners in de use cases te helpen en de brede Nederlandse maakindustrie te ondersteunen met implementatie van Industrie 4.0 voor de productie.
-
Procesmonitoring en verbetering door Uniforme Dataverzameling en -Analyse (PUDA)
In dit project gaan we aan de slag met de onderzoeksvraag: hoe kan data in de praktijk worden toegepast voor procesmonitoring en -verbetering?
-
Custom Industrial Manipulator with an Advanced Controller (CIMAC)
Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerpen, aansturen en inzetten van een custom (cartesian) manipulator (robot) voor product- en onderdeelhandeling.
-
BRAINS
Het doel van dit project is om nieuwe kennis en inzichten rondom data learning te ontwikkelen dat we kunnen samenvoegen tot een data learning module of platform.
-
EDIH BOOST Robotics EAST NL
EDIH is onderdeel van het Digital Europe Programme, een netwerk van digitale innovatiehubs dat alle regio's van de Europese Unie bestrijkt. Wij zijn onderdeel van EDIH BOOST Robotics, in Oost-Nederland.
-
Cobots voor High-Tech assemblage toepassingen (CHAT)
In dit onderzoek ontwikkelen wij kennis rondom de vraag hoe bedrijven automatisering/cobots in kunnen zetten om tot een betere en consistentere kwaliteit van de producten te komen.
-
SIA RAAK SPRONG - Digital Driven Manufacturing
Het doel van dit project is om MKB bedrijven te helpen met kennis over het real-time verkrijgen, verwerken, toepassen en analyseren van data voor productieprocessen.
-
Cobots in de Kunststofindustrie 2 (CoKu2)
Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine tot middelgrote productseries voor assemblage en kwaliteitscontrole toepassingen.
-
SIA RAAK-MKB 1: Integraal Robotiseren
Het doel van dit project is om randvoorwaarden en ontwerpcriteria voor robotoplossingen vast te stellen die geschikt zijn voor high variety, low volume markten.
-
SIA RAAK-MKB 2: Samenwerken met robots
Het doel van dit project is om MKB bedrijven te helpen in het realiseren van een interdependente mens-robot samenwerking, waarmee zij in staat zijn om kleine series producten te produceren.
-
Scania 4 - Production Zwolle, ROFA Productielijn: Voorspellen van storingen
In dit project onderzoeken wij op basis van data hoe Scania storingen kan voorspellen voor de ROFA Productielijn om zo ‘predictive maintenance’ te faciliteren.
-
Cobots in de Productie 2 (CoP2)
Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine en middelgrote productseries voor assemblagetaken en kwaliteitscontroletoepassingen.
-
-
2. Digitalisering in het MKB
In deze onderzoekslijn staat de verbinding tussen het mkb (midden- en kleinbedrijf) en het hbo centraal.
-
MoveDigi Digitale Werkplaats Regio Zwolle
De digitale werkplaats regio Zwolle, MoveDigi laat mbo- en hbo-studenten digitaliseringsopdrachten uitvoeren voor het mkb.
-
-
3. Digitale Maatschappij
Deze onderzoekslijn is gericht op data science en op artificial intelligence. Binnen dit perspectief is het belangrijk om de ethische aspecten van digitalisering en data mee te nemen. Denk aan thema’s als privacy, veiligheid en de wijze waarop je met digitalisering tot een soort parallelle werkelijkheid komt naast de fysieke werkelijkheid.
-
GRASS Gastvrij en Respectvol gedrag van Supporters in Stadions
Dit project onderzoekt manieren om ongewenst gedrag te voorkomen en zo de veiligheid en sfeer te verbeteren, met als doel de terugloop in bezoekersaantallen te stoppen.
-
Platform Praktijkgericht ICT-onderzoek (PRIO)
Het platform Praktijkgericht ICT-onderzoek (PRIO) bevordert samenwerking tussen ICT-onderzoeksgroepen van hbo-instellingen, bedrijven, burgers en maatschappelijke instellingen.
-
Applied AI Learning Communities
Het Nationaal Groeifondsproject AiNed heeft via het lectorenplatform PRIO zes learning communities op het gebied van toepassingen van AI gefinancierd.
-
Informatiehuishouding
In dit project onderzoeken wij voor de Dienst Toeslagen hoe we bias in algoritmes kunnen verminderen.
-
Smart Safe Stadiums
Door toepassing van slimme toegangs- en monitoringstechniek wordt geprobeerd om de ambiance in voetbalstadions te verbeteren.
-
-
4. Samenwerkingsverbanden
-
Lectorenplatform Sustainable Smart Industry
Lectorenplatform Sustainable Smart Industry houdt zich bezig met uitdagingen op het gebied van digitalisering (smart industry) en het verduurzamen (sustainability) ervan
-
Lectorenplatform Applied Smart Robotics & AI
Dit project moet de samenwerking tussen lectoren van de deelnemende hogescholen bevorderen in het onderzoek naar kerntechnologieën van robotische systemen.
-
I-Partnerschap Rijk - Hoger Onderwijs
Voor een digitaal sterk Nederland werken hoger onderwijs en het Rijk structureel samen aan snelle, veilige en betrouwbare online diensten voor burgers en bedrijfsleven.
-
Ons onderzoek in beeld
Digitalisering is overal om ons heen. Nieuwe technieken maken producten steeds slimmer, bijvoorbeeld door de toepassing van kunstmatige intelligentie. Lector Erik Fledderus legt in deze video uit hoe bedrijven kunnen leren deze nieuwe technologieën zelf ook daadwerkelijk toe te passen. Ook worden ze geholpen na te denken over de ethische kant van nieuwe technieken. Zo helpt het lectoraat organisaties (digitaal) toekomstbestendiger te worden
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Digital Business & Society publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Project Brains : toepassen van Artificial Intelligence (AI) in nieuwe productieoplossingen
Procesmonitoring en Verbetering door Uniforme Dataverzameling en Analyse (PUDA)
Cobots in de Kunststofindustrie 2 & Cobots in de Productie 2 : eindrapportage
Betekenisvol Uitleggen
Rechtvaardigere algoritmes door het tegengaan van ongewenste bias
Meer weten? Neem contact op!
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met onze lector Digital Business & Society dr. ir. Erik Fledderus.