Waardenvolle Journalistiek
Journalistieke vernieuwing in een veranderende samenleving
Het lectoraat Waardenvolle Journalistiek onderzoekt hoe journalistiek kan innoveren om aan te sluiten bij een samenleving die volop in verandering is.
Mensen kunnen tegenwoordig zelf bepalen waar ze hun nieuws vandaan halen en wanneer ze dat doen; vertrouwen in instituties is niet meer vanzelfsprekend; tegelijkertijd wordt van burgers een actieve rol verwacht in de aanpak van grote maatschappelijke kwesties. Ondertussen zijn er zorgen om algoritmes, filterbubbels en polarisatie. Wat is de functie van journalistiek in deze maatschappelijke context? Wat hebben diverse publieksgroepen in de samenleving nodig om zich goed geïnformeerd, gehoord en betrokken te voelen?
We bestuderen het journalistieke werkveld, nieuwsproducties en het beoogde publiek. We ontwikkelen kennis die bruikbaar is voor de journalistiek, de wetenschap, het journalistiek onderwijs en maatschappelijke organisaties.
Onze projecten
-
Journalistieke Cultuur in Transitie
De veranderingen in de samenleving hebben gevolgen voor de journalistieke cultuur. Bestaande journalistieke waarden sluiten niet meer vanzelfsprekend aan bij de hedendaagse informatiebehoeften. Zo blijkt een groot deel van de journalisten zichzelf nog steeds te zien als snelle en neutrale verspreider van informatie, terwijl het publiek ook behoefte heeft aan journalistiek die hoopvolle perspectieven, context en nuance biedt en wederzijds begrip bevordert. Tegen deze achtergrond klinkt de roep om een meer publiekgerichte, constructieve benadering in de journalistiek.
Binnen deze onderzoekslijn bestuderen we de gevolgen van zo'n benadering voor de journalistieke waarden en werkwijze. Ook kijken we hoe journalistiek zich inhoudelijk ontwikkelt: zien we daarin al kenmerken terug van een constructieve aanpak? Hoe sluit de inhoud aan bij behoeften en verwachtingen van publieksgroepen?
-
De gevolgen voor journalistieke rolopvattingen, standaarden en kwalificaties
Een publiekgerichte, constructieve benadering in de journalistiek lijkt goed te passen bij veranderende behoeften in de netwerksamenleving. We onderzoeken de gevolgen hiervan voor journalistieke rolopvattingen, standaarden en kwalificaties.
-
Een constructieve koers in de journalistiek: wat gebeurt er met de inhoud?
Steeds meer nieuwsorganisaties omarmen een constructieve benadering. Wij onderzoeken in hoeverre nieuwsmedia daadwerkelijk (meer) constructieve elementen verwerken in hun berichtgeving.
-
Een constructieve benadering & de effecten op het publiek
We doen onderzoek naar de effecten van een constructieve benadering op publieksgroepen.
-
Rapport Journalisten: Beroepsrollen, publiek en toekomst
Een publiekgerichte, constructieve benadering in de journalistiek lijkt goed te passen bij veranderende behoeften in de netwerksamenleving. We onderzoeken de gevolgen hiervan voor journalistieke rolopvattingen, standaarden en kwalificaties.
-
-
Waarde(n)volle Journalistiek en Jongeren
Veel nieuwsorganisaties hebben grote moeite om jongeren aan te spreken: jongeren zijn wel geïnteresseerd in nieuws, maar maken steeds minder gebruik van het nieuws dat professionele organisaties bieden. Jongeren vinden dit nieuwsaanbod niet relevant voor hun leven. Ze vinden ook dat er in dit nieuwsaanbod te veel aandacht is voor negatieve ontwikkelingen. Dat is een probleem voor de toekomst van de professionele journalistiek. Die is voor een groot deel afhankelijk van de mate waarin het lukt om de toekomstige generatie nieuwsgebruikers te bereiken, te boeien en te binden. Het afhaken van jongeren bij het nieuws wordt ook gezien als een probleem voor de samenleving, omdat geïnformeerde en betrokken burgers gelden als voorwaarde voor een goed functionerende democratie.
Daarom onderzoeken wij hoe journalistiek waarde(n)vol kan zijn voor jongeren. Hoe zien nieuwsvoorkeuren en nieuwsbehoeften van jongeren eruit? Hoe zou de journalistiek zich kunnen ontwikkelen om daarop aan te sluiten?
-
Nieuwsvoorkeuren en nieuwsbehoeften van jongeren
Hoe zien nieuwsvoorkeuren en nieuwsbehoeften van jongeren eruit? Hoe zou de journalistiek zich kunnen ontwikkelen om daarop aan te sluiten?
-
De effecten van constructief nieuws op jongeren
Nieuws met aandacht voor oplossingen, ruimte voor nuance en diversiteit aan perspectieven lijkt aan te sluiten bij de jongere generatie. We onderzoeken hoe jongeren reageren op zo'n constructieve benadering.
-
Jongeren en nieuws: implicaties voor de journalistieke praktijk
Jongeren hebben specifieke nieuwsvoorkeuren en nieuwsbehoeften. Hoe zou de journalistiek zich kunnen ontwikkelen om hierbij aan te sluiten?
-
-
Waarde(n)volle Journalistiek in de Regio
Een goed functionerende democratie begint dichtbij huis. Lokale en regionale nieuwsorganisaties krijgen hierin een belangrijke rol toegedicht. Ze hebben de taak om bestuurders in de gemeente en de provincie te controleren, maar ook om aandacht te besteden aan vragen en zorgen die leven onder burgers. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de journalistieke sector in de regio: het blijkt moeilijk voor nieuwsorganisaties om verschillende publieksgroepen in de lokale en regionale gemeenschap aan te spreken met hun nieuws.
Wij onderzoeken hoe een publiekgerichte, constructieve benadering in journalistiek kan helpen om aan te sluiten bij de behoeften van de lokale en regionale gemeenschap. We bestuderen ook welke journalistieke vaardigheden er nodig zijn om zo’n benadering toe te passen.
-
Constructieve journalistiek in de regionale praktijk
Steeds meer nieuwsorganisaties omarmen een publiekgerichte, constructieve benadering. We onderzoeken in hoeverre lokale en regionale nieuwsmedia daadwerkelijk constructieve kenmerken verwerken in hun berichtgeving.
-
IMPACT! De maatschappelijke waarde van journalistiek
'Impact' is een buzzword in de journalistiek. Wij onderzoeken hoe je de maatschappelijke meerwaarde van journalistiek in al haar complexiteit kunt vatten én systematisch in kaart kunt brengen.
-
Ons lectoraat in beeld
Hoe zorg je dat mensen in beweging komen en meer betrokken zijn bij onze samenleving? Henk ten Harkel, nieuwsmanager van 1Twente, haalt verhalen op uit de lokale samenleving. Zo betrekt hij burgers bij het nieuws in hun wijk en versterkt hij de lokale democratie. Voor Liesbeth Hermans, lector Waarde(n)volle Journalistiek, is deze aanpak een interessant onderwerp voor onderzoek.
Podcast: Onder Constructie
In een wereld waar nieuws voortdurend verandert en de waan van de dag ons soms dreigt te overspoelen, gaan we in onze podcast Onder Constructie(opent in nieuw tabblad) dieper in op de betekenis van het nieuws achter de headlines. Samen met experts uit de onderzoekswereld, de journalistiek, het onderwijs en de samenleving, verkennen we de betekenis én de impact van nieuws op het publiek.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Waardenvolle Journalistiek publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Nederlandse journalisten : beroepsrollen, publiek en toekomst
‘Under Construction’ : informing young people in an appropriate way
Journalistic Roles, Values and Qualifications in the Network era : how journalism educators around the globe view the future of journalism
De toekomst van de journalistiek : zoeken naar verbinding en vertrouwen
Talkshows en ander ongemak : de televisieberichtgeving over de verkiezingen van 2021
Meer weten?
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze LinkedInpagina(opent in nieuw tabblad). Wil je weten wat onze onderzoekers voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met Liesbeth Hermans.