Centre of Expertise TechForFuture
Weten hoe we samen met hightechbedrijven nieuwe kansen creëren?
Het Centre geeft een impuls aan missiebeleid en sleuteltechnologieën door praktijkgericht onderzoek te doen. Al de door ons ontwikkelde kennis komt direct ten goede aan het onderwijs en de regio. Bij elk project zijn bedrijven, lectoren, onderzoekers, docenten en studenten betrokken. Samenwerking tussen de twee hogescholen Saxion en Windesheim en de breedte van het onderzoek zorgt voor interessante synergie. Hierdoor dragen we bij aan de innovatiekracht en groei van de regio Oost.
Voor studenten
Bij TechForFuture werk je met bedrijven, lectoren, onderzoekers, docenten en andere studenten aan maatschappelijke en economische vraagstukken op het gebied van systeeminnovatie en productvernieuwing. Je verbetert niet alleen je kwalitatieve technologische kennis, maar je leert hier ook hoe je zelfstandig onderzoek uitvoert. Bovendien levert het je een waardevolle werkveldervaring op bij de vooraanstaande hightechbedrijven in Oost-Nederland. Zo leer je de vertaling te maken van kennis naar praktijk.
Lees meer over jouw bijdrage als student(opent in nieuw tabblad)
Voor bedrijven
Wij zijn dé partner voor hightechbedrijven in de regio. Samen werken we aan internationaal onderzoek voor nieuwe producten en systemen, bijvoorbeeld op het gebied van toepassing van hightech-mechatronica, nanotechnologie, smart materials, kunststoffen en ICT. Wij verbinden de belangrijke regionale, nationale en internationale kennispartners met elkaar. Ons onderzoek draagt daarmee rechtstreeks bij aan de ontwikkeling van een van de belangrijkste innovatieregio’s op het gebied van missiebeleid en sleuteltechnologieën.
Onze experts bij TechForFuture
Dr. ir. Albert ten Busschen, associate lector
Dr. ir. Albert ten Busschen is associate lector en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van ontwerp, constructie en vervaardiging van kunststofcomposiet-producten.
Dr. ir. Geert Heideman, associate lector
Onze associate lector dr. ir. Geert Heideman is gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van polymeer- en rubbertechnologie en kartrekker van de onderzoekslijn Additive Manufacturing.
Dr.ir. Marike Hettinga, lector
De multidisciplinaire (research)achtergrond van onze lector Marike Hettinga is waardevol om structurele inbedding van ICT-innovaties in de zorg te helpen realiseren.
Dr. ir. Henri ter Hofte, senior onderzoeker datagedreven energietransitie
Met zijn ervaring op het snijvlak van ICT en gedrag én zijn expertise in duurzame energie, is senior onderzoeker Henri ter Hofte betrokken in de lijn Datagedreven energietransitie.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Lena Lappa, docent-onderzoeker
Docent-onderzoeker Lena Lappa heeft een achtergrond als structural engineer voor olie en gas. Binnen het lectoraat zoekt ze naar nieuwe toepassingen voor composieten in de energiesector.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Dr. Hilco Prins, onderzoeker
Docent-onderzoeker Hilco Prins doet onder meer praktijkgericht onderzoek in de zorg. Hij onderzoekt de inzet van verschillende eHealth-toepassingen door verpleegkundigen.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Dr. Margie Topp, lector
Margie Topp is lector Kunststoftechnologie bij Windesheim en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van composietmaterialen en polymeertechnologie.
Joke Westra, associate lector
Als associate lector richt Joke Westra zich op het praktisch samenbrengen van techniek: mensen en oplossingen voor de energietransitie.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Blijf up-to-date
Groeiende verbinding tussen praktijkgericht onderzoek en het bewegingsonderwijs
Het lectoraat Bewegen, School en Sport doet al 15 jaar onderzoek naar het beweeg- en sportgedrag van mensen, in het bijzonder binnen de context van de school, jeugdsport en in maatschappelijke sportprojecten. Een mooi moment om met lector Ivo van Hilvoorde en associate lector Jeroen Koekoek terug te blikken op de afgelopen jaren.
Flevoland Monitor 2025: van meer naar beter
Onderzoeker Friso de Vor presenteert vandaag de resultaten van de Flevoland Monitor 2025 tijdens het symposium ‘De Staat van Flevoland’ in Almere. Daarbij wordt duidelijk dat groei niet alleen moet gaan over meer, het zal ook moeten gaan over beter.
Stripboek toont kracht van ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie en verslavingszorg
Hoe is het om vanuit een positie van onmacht in je kracht te komen? Maschinka Groot heeft dit zelf ervaren. Dit persoonlijke pad is precies de reden waarom zij zich inzet voor een bijzonder project; een stripboek over de geschiedenis van ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie en verslavingszorg.
Rik Wesselink wint prijs met muziekspeler voor mensen met dementie
Rik heeft een muziekspeler met slimme technologie ontwikkeld die mensen met dementie aanzet tot muziek luisteren. Met dit prototype won Rik de JAIN challenge. Dit is een wedstrijd voor e-health prototypes en producten waarbij Kunstmatige Intelligentie een rol speelt.
Studenten voorbereiden op complexe vraagstukken in het werkveld
De uitdagingen waar de samenleving voor staat zijn steeds complexer geworden. Vraagstukken staan niet meer op zichzelf, maar zijn altijd verbonden met een groter systeem. Denk aan klimaatproblemen of migratievraagstukken. Hoe kan Windesheim ervoor zorgen dat studenten voorbereid zijn op deze complexe vraagstukken in het werkveld?
Van NASA-wedstrijd naar duurzame startup: de eerste stappen naar succes
Het Windesheim Centre for Entrepreneurship (WCfE) hielp de ondernemers Rene Daatselaar Baarslag en David Dijkstra bij het uitbouwen van hun startup. De jonge ondernemers zetten nu met hun bedrijf de stap naar de volgende fase!
Leren van leerlingen binnen 2LW via Lesson Study
Zicht krijgen op het leren van leerlingen is een belangrijke uitdaging voor leraren in het voortgezet onderwijs. Thijs Hemmer en Sui Lin Goei, van het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen, zetten Lesson Study in om samen met aanstaande leraren binnen de tweedegraads lerarenopleiding (2LW) van hogeschool Windesheim te werken aan de focus op het leren van leerlingen. Met als doel het onderzoekend vermogen van aanstaande leraren te stimuleren.
Samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie
Innovaties vanuit onderzoek zijn hard nodig om de kwaliteit te verbeteren, maar worden onvoldoende benut in de praktijk en in het onderwijs. Dit wordt ook wel ‘de implementatiekloof’ genoemd. Lector Simone de Bruin en senior onderzoeker Gili Yaron van het lectoraat Goed Leven met Dementie delen nu een nieuw SPREAD+ rapport met adviezen voor het dichten van deze kloof.
Jeugdsportvisie KNZB met praktijkgericht onderzoek als basis
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft in samenwerking met het lectoraat Sportpedagogiek een nieuwe jeugdsportvisie ontwikkeld. Zo willen zij de jeugdzwemsport aantrekkelijker en kindvriendelijker maken. De trend is dat sportdeelname afneemt en zwemmen niet optimaal is afgestemd op kinderen.
Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning
Per 1 februari start Myrna Pelgrum-Keurhorst als lector van het lectoraat Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning. Een samenwerkingsverband tussen Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en hogeschool Windesheim. Door praktijk, onderzoek en onderwijs te combineren, wil het lectoraat passende zorg blijven garanderen.