Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De uitbraak van Corona en klimaatverandering

Energie-eyeopener mei 2020
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Ervaringen(opent in nieuw tabblad) /
  3. Blog lector Jeike Wallinga mei 2020

Blog uit de serie 'Energie-eyeopeners', geschreven door lector Jeike Wallinga

Het is letterlijk een verademing. Boven China hing een wolk van schone lucht die inmiddels ook is overgewaaid naar Nederland. De afname van het wegverkeer laat direct een positief gevolg zien in de atmosfeer. Als de uitstoot verdwijnt, is een frisse wind voldoende om de lucht te klaren. Luchtvervuiling komt en gaat in een rap tempo.

Corona niet. Dat sloeg in als een raket, maar het effect van de genomen maatregelen laat op zich wachten. Zo weten we nú pas, wat de infectiecijfers van drie weken geleden waren. Als ik de parallel doortrek naar klimaatverandering, zie ik een korte en lange termijn situatie voor me.  

Korte termijn: olie aan de bodem 

160 miljoen vaten x 159 liter olie liggen in tankers te dobberen op zee. De verwachting is dat deze hoeveelheid zich nog verdubbelt. Wereldwijd is de vraag naar brandstof flink gedaald.(opent in nieuw tabblad) Bij grote getallen, is het belangrijk om te kijken naar de relatieve cijfers. Voor de pandemie verbruikten we gemiddeld 100 miljoen vaten olie per dag. Nu zijn het er nog 70 miljoen.(opent in nieuw tabblad) 

In Nederland gebruiken we nu 40% minder olie. Het effect is helder(opent in nieuw tabblad), maar qua omvang helaas beperkt. Collega-lector Martien Visser @BM_Visser van @EnTranCe liet een grafiek zien met een vermindering van 12% CO2-emissie als de reductie een jaar lang aanhoudt. Dit komt doordat andere energieslurpers niet uit staan. De zware industrie en het elektriciteitsverbruik blijven op 90% van de uitstoot. Het gasverbruik daalt slechts 5% ten opzichte van ‘normaal’.

Grafiek Mogelijk effect Corona op CO2 emissie.

Bron: X, @BM_Visser 10 april 2020

Lange termijn: iedere kilo CO2 telt

Corona stopt op het moment dat niemand meer het virus doorgeeft en dooft uit als de gemiddelde geïnfecteerde persoon minder dan één ander persoon besmet. In het eerste hypothetische geval is de wereld binnen een maand weer Coronavrij. Deze vlieger gaat niet op bij klimaatverandering. 

Daar telt elke kg CO2 voor de komende honderd jaar mee in de opwarming van onze aarde. Pas als we allemaal stoppen met uitstoten, wordt de deken van broeikasgassen niet meer dikker. Bovendien: als de uitbraak van klimaatverandering eenmaal een grens over is, kunnen we niet terug. Die gassen blijven decennialang in de atmosfeer. 

Het heft in eigen hand 

De cijfers van Martien Visser maken ons ervan bewust dat Corona meer invloed heeft op wat er in het buitenland geproduceerd wordt dan wat we in Nederland maken en uitstoten. Door de versoepeling van de maatregelen, neemt de mobiliteit weer toe en stijgt de uitstoot opnieuw. Deze energie eyeopeners laten zien dat we het heft in eigen hand moeten nemen. Laten we ook na Corona minder uitstoten met z’n allen. Wereldwijd.

Deze blog delen via:

Lees ook onze andere blogs

Teaser image

Een overschot aan groene stroom: is dat echt zo?

Energie-eyeopener

mei 2022
Teaser image

Van sanctie naar reductie: het kán met 15% minder aardgas

Energie-eyeopener

maart 2022
Teaser image

Klimaatdralers? Het risico van risicomijdend gedrag

Energie-eyeopener

oktober 2021
Teaser image

Er valt iets te kiezen … in de energietransitie!

Energie-eyeopener

maart 2021
Teaser image

Meestribbelen… wie doet het niet?

Energie-eyeopener

december 2020
Teaser image

Van 1,5 meter naar 1,5°C

Energie-eyeopener

oktober 2020
Teaser image

Groene schaarste door datafabrieken

Energie-eyeopener

juli 2020
Teaser image

De uitbraak van Corona en klimaatverandering

Energie-eyeopener

mei 2020