Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Techniek en ICT op Windesheim

Banner image

Techniek is de toekomst

In onze snel veranderende wereld is techniek en technologie niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het vormt de ruggengraat van innovatie en biedt oplossingen voor enkele van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd, variërend van gezondheid en energie tot milieu, veiligheid, voedsel en mobiliteit. 

Welkom bij Techniek & ICT aan Hogeschool Windesheim, waar jouw technologische reis begint!  

Voor denkers en doeners

Of je nu een praktische doener bent die graag met je handen werkt, een visionair die de wereld wil (her)ontwerpen, iemand die processen en mensen wil aansturen, of een combinatie van dit alles, bij Techniek & ICT krijg je de kans om het verschil te maken.

Denk aan boeiende thema's zoals klimaatontwikkelingen, privacyvraagstukken en technologie in de zorg. Met techniek kun je impact creëren. Het is veelzijdig, vernieuwend en omringt je overal in de moderne samenleving. 

Windesheim is de beste in Techniek

Zegel hbo topopleiding, Keuzegids 2025

Onze technische opleidingen scoren boven het landelijk gemiddelde, 82% staat in de top 3 én meer dan de helft is topopleiding (Keuzegids hbo).

Onze studenten voelen zich thuis. Ze zijn tevreden over de betrokkenheid en begeleiding van docenten en de aansluiting van het onderwijs bij actuele ontwikkelingen (NSE).

Welke opleidingen heeft Windesheim op het gebied van techniek en ict?

Agenda

Samen met andere onderwijsinstellingen en bedrijven organiseren wij activiteiten waarin je kennis kunt maken met techniek en technologie. Ervaar en ontdek welke richting het beste bij jou past.

Teaser image
29 mrt

Makersfestival Zwolle 2025

zaterdag 29 maart 2025

Andere manieren om je te oriënteren of verdiepen

Praktijkgericht onderzoek

Praktijkgericht onderzoek aan hogescholen is onderzoek dat midden in de samenleving staat en bijdraagt aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Dit onderzoek wordt dan ook uitgevoerd sámen met partners uit de praktijk. Resultaten vinden hun weg naar de beroepspraktijk en naar toekomstige professionals via de opleidingen.Daarbij steunen we op de knowhow en expertise van al onze lectoren en onderzoekers.

In een wereld waarin we 24/7 connected zijn – en een werkveld waarin we op het vlak van produceren, leren en werken door de komst van slimme technologieën voortdurend nieuwe wegen inslaan, ontdekken én verkennen – staan ontwikkelingen op dit gebied niet stil. Het lectoraat Digital Business & Society i.o. heeft drie onderzoeksperspectieven. Naast het al lopende onderzoek naar industriële automatisering en robotica is er focus op het MKB en de digitale maatschappij.

De focus van het lectoraat ligt op het verlagen van het energiegebruik (energie besparen). We dragen hieraan bij door praktijkgericht onderzoek met het werkveld, onderwijs en maatschappij. Ook onderzoeken we wat studenten moeten leren en kunnen om een rol te spelen in de energietransitie. Zó willen we de energietransitie versnellen.

Het lectoraat richt zich op het overbruggen van een kloof tussen veelbelovende ICT-innovaties en structurele inbedding hiervan in de zorgpraktijk door het doen van multidisciplinair onderzoek vanuit zorg, technologie en business. Het onderzoek levert toepasbare kennis op of handzame instrumenten voor ondernemers in de zorg.

Het team van het lectoraat Kunststoftechnologie richt zich op duurzaam gebruik van grondstoffen en duurzamere productieprocessen. Recycling, milieu-impact en meer energiebesparing zijn belangrijke onderzoeksgebieden van het lectoraat. Met een focus op onder meer Industrial Additive Manufacturing en Smart Industry 4.0 draagt het lectoraat bij aan het concurrerend houden van de maakindustrie in de regio.