Dit project was ontzettend waardevol voor mijn loopbaan
Bert Zuilhof (Ad Bouwkunde) studeerde af met een onderzoek naar het verduurzamen van woningen bij het bedrijf Heilijgers in Amersfoort. Met zijn Comakership heeft Bert concreet laten zien hoe de bouw mee kan werken aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Door een standaardwoning als casus te gebruiken, zijn de conclusies makkelijk breder te trekken naar alle “standaardwoningen” in Nederland en daarbuiten. Wanneer al deze woningen duurzamer worden gebouwd, is de impact op het milieu enorm. Hiermee won hij de prijs voor het beste onderzoeksproces.
Werk en studie combineren
Met deze Comakership combineerde ik mijn studie met mijn baan, want ik werkte al bij Heilijgers als werkvoorbereider. Op een gegeven moment kwam er vanuit het bedrijf de vraag om te onderzoeken hoe we in de bouw woningen kunnen verduurzamen, passend bij de gestelde doelstellingen vanuit de overheid. De bouw speelt namelijk een belangrijke rol bij CO₂-uitstoot en qua materiaalgebruik is het ook nodig om te verduurzamen. Maar buiten de doelen van de overheid zijn milieuprestaties en circulariteit voor onze opdrachtgevers ook belangrijk. Het was een unieke kans om vanuit de opleiding begeleiding te krijgen bij dit project, dat voor mijn werk en loopbaan ontzettend waardevol was.
Opdracht behapbaar maken
Doordat dit een erg breed en omvangrijk onderwerp is, was van tevoren bekend dat het een uitdaging zou worden om alles binnen de beperkte tijd uit te voeren. Dit is in de praktijk ook gebleken. Ik heb veel interesse in het onderwerp, dus het is voor mij een valkuil om te veel te willen. Door het onderzoek vooraf duidelijk af te bakenen, was het mogelijk om in relatief korte tijd toch een mooi resultaat neer te zetten. Ik heb drie scenario’s bekeken, daar een keuze in gemaakt en die uitgewerkt in een plan van aanpak. Onderdeel van mijn werk was het maken van een 3D-model. Dit model zorgde ervoor dat alles goed geanalyseerd kon worden.
Een plan van aanpak
Door vooraf structuur aan te brengen in het proces heb ik concrete doelen kunnen bereiken. Een plan van aanpak maken is daarbij essentieel geweest. Ik raad alle studenten aan om vooraf duidelijke kaders te stellen aan je Comakership. Wat hoort wel, en ook, wat hoort niet bij je opdracht. Als je hier tijd in investeert, kan je daarna stapsgewijs aan de slag. Het was vooraf wel wat werk, dus ik ben erg trots op wat het heeft opgeleverd. Ik heb alles binnen de planning afgerond.
Uitleg Comakerships
Als praktijkgerichte hogeschool bekijkt Windesheim in Almere elk jaar welke Comakerships op het gebied van onderzoek, product of rapport een diepe indruk hebben gemaakt. Van de ruim 2.000 projecten die in studiejaar 2022/2023 zijn opgeleverd, was Bert een van de genomineerden en won de prijs voor beste onderzoek.
Opdrachten
Comakerships zijn anders dan andere projecten, omdat studenten binnen enkele maanden een dienst of product opleveren. Zo komen theorie en praktijk écht samen. Heeft jouw bedrijf een interessante opdracht? Bekijk hier wat voor soort opdrachten onze studenten zoeken.