Na de Lerarenopleiding Techniek en PIE weet jij hoe je vanuit je passie en ervaring anderen kunt leren hoe techniek werkt en functioneert.
Bij Leraar Techniek en PIE leg jij een basis voor je technologische skills, want om iemand anders te kunnen leren hoe techniek werkt, moet je zelf ook op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. Misschien werk je al in de technische sector en wil je de overstap naar het onderwijs maken! Dan hebben we trajecten op maat voor jou. Als aankomend docent krijg je het spreekwoordelijke gereedschap hoe je jouw kennis overbrengt op leerlingen. In deze opleiding kun je kiezen uit de volgende profielen:
- Docent PIE
- Docent Werktuigbouwkunde
- Docent Elektrotechniek
- Docent Installatietechniek
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Techniek en PIE
Ben jij enthousiast over techniek en wil jij graag je kennis delen met vmbo-leerlingen? Dan kun je kiezen voor de lerarenopleiding PIE. Hier bereid je de leerling voor op de diverse technische beroepen binnen metaal, elektrotechniek en installatietechniek. Als leraar Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, of Installatietechniek maak jij de studenten op het mbo wegwijs in de technische wereld van nu en van de toekomst, zodat zij leren hoe ze technische producten kunnen onderzoeken, ontwerpen maar ook diagnose kunnen stellen repareren, onderhouden en in bedrijfstellen
-
-
Inhoud opleiding
Jij legt in deze opleiding een stevige basis. Als docent om les te geven, maar ook om je technologische skills verder te ontwikkelen. De kennis die jij opdoet in de lessen, vertaal je direct naar jouw eigen onderwijs. Er wordt regelmatig gewerkt in projecten. Zo bouw je een elektromechanisch voertuig tijdens het project ‘duurzame techniek’ en ga je met studenten uit andere richtingen aan de slag met het project ‘robotica’. De combinatie van projecten, praktische vaardigheden en theorie vormen de rode draad door je opleiding. Zodat jij dit direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk.
Vakken
Je krijgt vakken als:
- Techniek in de praktijk
- Technologische basisvaardigheden
- Duurzame techniek
Afhankelijk van je gekozen profiel, krijg je ook vakken als:
- Materialen, produceren en energie
- Mechatronica en materialen, productie, energie
- Machinetechniek en materiaalkunde
Leren lesgeven
Naast de vakspecifieke vakken, leer jij ook hoe je kunt lesgeven en hoe je leerlingen kunt inspireren. Dat doe je samen met studenten van de andere lerarenopleidingen. Je krijgt een introductie op het werk van een docent, leert effectief lesgeven, pedagogisch handelen en ontdekt de dagelijkse praktijk van een docent.
Minor kiezen
Tijdens je studie kun je ook eigen keuzes maken. Jouw interesse en behoefte is het vertrekpunt en bepaalt jouw route naar de eindstreep. Er is volop ruimte om je studie in te kleuren met een minor, dat is een vakkenpakket van een halfjaar. Opties zijn: het verkrijgen van een tweede lesbevoegdheid binnen het vmbo, denk aan Dienstverlening en Producten – zodat je straks ook een lesbevoegdheid voor dit vmbo-profiel op zak hebt. Of ga voor de minor Burgerschap. Onderwijs op het vmbo betekent meer dan studenten voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je bereidt hen namelijk ook goed voor op de maatschappij.
Afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden verzameld. Om de opleiding te kunnen afronden laat je ons zien wat je in huis hebt. Dit doe je in het laatste jaar, tijdens het afstudeerproject.
Afstuderen bestaat uit drie onderdelen:
- Je werkt als zelfstandig docent en voert de diverse rollen en taken uit die nodig zijn binnen jouw organisatie als docent. Je kunt hierbij denken aan, oudergesprekken, afspraken met stage- of werkplekken van leerlingen/studenten, het organiseren van buitenschoolse activiteiten en deelnemen aan vergaderingen.
- Je verdiept je in een vakinhoudelijk thema naar keuze en ontwikkelt daarover lesmateriaal.
- Je ontwerpt iets wat je op je werkplek kunt inzetten. Je test dit en kijkt of het aanslaat.
Afgestudeerd
Gefeliciteerd! Jij bent nu tweedegraads leraar in het technisch beroepsonderwijs in de afstudeerrichting Mobiliteit en Transport óf Motorvoertuigentechniek. Je hebt nu een Bachelor of Education op zak!
-
Lesdagen en studiebelasting
De Lerarenopleiding Techniek en PIE maakt deel uit van de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs in deeltijd, die elk jaar in september start. Jij bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Met uitzondering van de colleges die je altijd op onze campus volgt. Hier krijg je les, bespreek je opdrachten en deel je ervaringen en kennis met medestudenten. Zo leer je van én met elkaar. Elk halfjaar (elke module) kun je versnellen óf onderdelen later afronden. Je leert via een mix van:
- praktijkleren
- zelfstudie
- netwerkleren en,
- colleges
Jouw lesdag
In de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs in deeltijd combineer je straks werken en leren. De opleiding is zo opgezet dat je werk en studie makkelijk en flexibel mixt. Je krijgt les in wisselende werkvormen. Je volgt theorielessen, werkcolleges, workshops en praktijklessen. De lessen vinden in 2023-2024 plaats op donderdag tussen 12.30 en 21.30 uur en in 2024-2025 op dinsdag.
Jouw tijdsinvestering
Je werkt in de lerarenopleiding ook regelmatig samen met jouw klasgenoten. Opdrachten buiten de lesdagen om zijn meestal zelfstandige opdrachten die je alleen uitvoert. We gaan af en toe op excursie. Dit plannen we ook altijd op een lesdag. Daarnaast ga je tijdens je studie 2 à 3 dagen in de week aan de slag in de praktijk.
Introductiedag op de campus
We beginnen het eerste jaar met de introductiedag. Je krijgt samen met je studiegenoten en docenten een rondleiding over de campus. Verder staan op het programma:
- Kennismakingswandeling
- Voorlichting over de eerste weken van het studiejaar (rooster, boeken)
- Voorlichting over het intranet (Sharenet) en de elektronische leeromgeving (N@Tschool)
- Gezamenlijke maaltijd
- Ludieke afsluiting
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Flexibel studeren
De lerarenopleiding in deeltijd is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om de resultaten en niet zozeer om de manier waarop die resultaten behaald zijn. Doel staat dus boven proces. Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op jouw individuele voorkeur. Door de modulaire opzet heb jij de regie. Je bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten en hoe je deze toetst. Je volgt de route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten al direct bewijzen. Je kunt een onderdeel gelijk afsluiten.
Modules
Bij de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs volg je 8 modules van elk 30 studiepunten. Bij elke module hoort een pakket van leeractiviteiten. Dit pakket ondersteunt je bij het behalen van de leeruitkomsten en het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van lessen (én begeleiding) op Windesheim in Zwolle
- Zelfstandig studeren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
Toetsing
Je kunt bij ons op verschillende manieren aantonen dat je een leeruitkomst hebt behaald:
- Toetsing door opleiding: van beroepsproduct, kennistoets tot casustoets of van essays tot presentaties
- Portfolio-assessment: jij levert bewijs via beroepsproducten uit de praktijk én onderbouwt dit theoretisch
Lerarenopleiding verkort
Je kunt huidige competenties inbrengen via assessments. Zo kun je je studieduur verkorten. Ook tijdens jouw studie kun je keuzes maken om de opleiding versneld te doorlopen. Wat mogelijk is hangt af van jouw situatie.
Wij bieden je:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- Een goede studiebegeleiding
Studieroutecoach
Jouw eerste aanspreekpunt is je studieroutecoach. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, keuze voor toetsvormen, leeractiviteiten of vrijstellingen. Maar ook als je worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
Duur van jouw studie
Jij bepaalt bij ons je eigen route. Dit bepaalt dus ook hoe lang je studeert. De standaardroute duurt vier jaar.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. En dat stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van zo’n setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Denk aan een baan of stageplek in het onderwijs of in een bedrijf. Je verbindt de theorie direct met de praktijk. Je hebt vanaf de start van jouw opleiding direct toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Leerwerkplek
Werkervaring is een pre, maar geen vereiste. Heb je al relevante werkervaring? Mooi! Dan kun je die bij ons inzetten.
Er zijn twee mogelijke situaties:
- Door werkervaring kun je je portfolio vullen met beroepsproducten (max. 5 jaar oud) en de studieduur verkorten
- Je hebt geen ervaring en maakt eerst kennis met de praktijk. Bijvoorbeeld door stage of ervaringsonderzoek.
Laat jouw werkplek scannen
Via een werkplekscan checken we of jouw praktijkomgeving voldoende kansen biedt om aan alle leeruitkomsten te werken. We vinden het belangrijk dat je tijdens je studie voldoende ervaring opdoet in de praktijk. Wij adviseren rond de 2 à 3 dagen in de week. De opleiding kan je helpen bij het vinden van zo'n geschikte leerwerkplek.
-
Toelating en aanmelden
Techniek en PIE is een studierichting van de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs. Bij Studielink schrijf je je daarom in voor Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs in Zwolle.
Na je opleiding
-
-
Beroepen
Als leraar technisch beroepsonderwijs kun je rekenen op een uitdagend en afwisselend beroep in het onderwijs. Toch liever het bedrijfsleven in? Ook daar zijn kansen. Dankzij de combinatie van techniek en communicatieve skills kun jij straks kiezen uit veel verschillende banen. Je kunt in elk geval aan de slag als:
- Leraar PIE
- Leraar Werktuigbouwkunde
- Leraar Elektrotechniek
- Leraar Installatietechniek
-
Vakgebied
Maak kennis met het werkveld van het basis-, voortgezet, speciaal en beroepsonderwijs. Jij kiest een werkveld. Wij helpen je bij het vinden van een opleiding die daarbij past. Met een relevante vooropleiding of met relevante werkervaring kun je mogelijk een versneld traject volgen.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw A, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken. Ongeveer € 550,- in je eerste jaar.
Meer informatie
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?