Leergang Circulair Bouwen
In de Leergang Circulair Bouwen in Zwolle word je stapsgewijs meegenomen in wat het betekent om circulair te gaan bouwen.
De bouwsector staat voor grote uitdagingen. Denk aan schaarste van grondstoffen en de duurzaamheidsopgave. Dat vraagt om een nieuwe manier van bouwen, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Wat kun jij als ondernemer en opdrachtgever doen? Tijdens deze cursus verdiep jij je in de landelijke regelgeving van de bouwsector. Je bekijkt praktijkvoorbeelden met verdienmodellen en je leert over nieuwe bouwprocessen.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Leergang Circulair Bouwen
-
-
Inhoud opleiding
In de Leergang Circulair Bouwen word je stapsgewijs meegenomen in wat het betekent om circulair te gaan bouwen:
- Je verdiept je in de landelijke regelgeving in de bouwsector
- Je bekijkt praktijkvoorbeelden met verdienmodellen
- Je leert over veranderende bouwprocessen en ketensamenwerkingen
Deze leergang is ontwikkeld op initiatief van de sectortafel Bouw & Infra, in co-creatie met Hogeschool Windesheim, Deltion en participerende bouwbedrijven. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten. Tijdens iedere bijeenkomst staat een ander onderwerp binnen circulair bouwen centraal.
Bijeenkomst 1: Transitie van lineaire naar circulaire economie
Tijdens deze eerste bijeenkomst nemen we je mee in de transitie van de bouwsector naar de circulaire economie. Na deze bijeenkomst weet je wat de circulaire economie is en wat het betekent voor ons vakgebied. Je leert welke (inter)nationale regelgeving en richtlijnen er al zijn en welke er gaan komen voor de bouwsector. Daarnaast maken we je bewust van de urgentie van de transitie naar deze nieuwe economie.
Datum: Maandag 9 september 2024
Spreker: Cor van Dijken, Expert Circulaire Economie
Locatie: Deltion College ZwolleBijeenkomst 2: Circulair bouwen in de praktijk
Als bouwsector zetten we als ondernemers de eerste stappen in de circulaire bouw. Er worden al verschillende circulaire projecten uitgevoerd, waar veel van te leren valt. In deze bijeenkomst maak je kennis met een aantal praktijkvoorbeelden uit circulaire bouwprojecten. Verschillende sprekers laten je aan de hand van voorbeelden zien dat het nu al mogelijk is om circulair te bouwen. Dit kan op zowel grote als kleine schaal.
Datum: Maandag 23 september 2024
Sprekers: Arend van de Beek, Programmamanager Circulariteit, Lagemaat
Olaf Oosting, Directeur Valstar Simonis
Locatie: Lagemaat HeerdeBijeenkomst 3: Aanbesteden, juridische en financiële aspecten bij circulair bouwen
In de derde bijeenkomst ligt de focus op het aanbesteden van circulaire bouwprojecten. Je krijgt inzicht in de verschillende aspecten (juridische en financiële) waar je bij een aanbesteding rekening mee moet houden. We hebben daarbij aandacht voor beide kanten in het aanbestedingsproces: het aan- en uitbesteden. Ook gaan we in op de subsidieregelingen die er al zijn. Aan het eind van deze sessie weet je wat een circulaire aanbesteding inhoudt. En hoe je je hier het beste op voor kunt bereiden.
Datum: Maandag 30 september 2024
Sprekers: Arnold Appelman, Advocaat AMA Advocatuur
Ronald de Vries, Teamleider Gemeente Zaanstad
Nico Scholten, Expert - Directeur Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw
Locatie: Deltion College ZwolleBijeenkomst 4: Circulair ontwerpen en financiële haalbaarheid
In een vorige bijeenkomst heb je een aantal concrete projecten gezien, waarin al ècht circulair wordt gebouwd. In deze bijeenkomst krijg je meer praktijkvoorbeelden, waarbij de focus ligt op de ontwerptechnische en financiële haalbaarheid. Je krijgt van een aantal sprekers te zien hoe circulair ontwikkelen en ontwerpen werkt én hoe je eraan kan verdienen. Dit gebeurt aan de hand van praktijkvoorbeelden. Eén van de belangrijke thema’s tijdens deze bijeenkomst is het circulair calculeren, dit is een vak apart! Een circulair gebouw (en de gebruikte materialen) blijft langer in de keten. Hoe ontwerp je met gebruikte materialen en hoe maak je een ontwerp losmaakbaar? Welke waarde vertegenwoordigen de gebruikte materialen dan op je balans? Hoe ga je om met de btw? En wat betekent dit voor jouw businessmodel? In deze bijeenkomst gaan we met deze en andere vragen aan de slag.
Datum: Maandag 14 oktober 2024
Sprekers: Jan-Willem Kasteel, Senior Advisor ICS
Dick van Veelen, Algemeen Directeur Meijs Ingenieurs
Locatie: Windesheim ZwolleBijeenkomst 5: Ketensamenwerking in circulair bouwen bij renovatieprojecten
Bij circulair bouwen is de samenwerking in de keten van cruciaal belang. Als opdrachtgever ben je afhankelijk van de kennis van je bouwpartners. Dus de keuze voor een architect of leveranciers is zeer belangrijk. Hoe meer kennis jouw ketenpartners hebben en hoe beter je kennis met elkaar deelt, hoe succesvoller jullie circulaire bouwproject is. In deze bijeenkomst krijg je uitleg over hoe je de ketensamenwerking optimaal vorm geeft. Dit aan de hand van een geslaagd gerealiseerd circulair project.
Datum: Maandag 4 november 2024
Sprekers: Hendrik Eikelenboom, Directeur Productie en Financieel, Groothuis Bouwgroep
Han Krijgsman, Senior Advisor ABT
Locatie: Deltion College ZwolleBijeenkomst 6: Circulair bouwen - Biobased bouwen
Biobased bouwen, of beter: natuurlijk en gezond bouwen, is onlosmakelijk verbonden met circulair bouwen. Door gebruik te maken van de zogenaamde ‘groene kringloop’ wordt de bouw duurzamer en meer circulair. Bij de groene kringloop worden grondstoffen grotendeels uit de levende natuur betrokken. Deze groene kringloop komt nu nog langzaam van de grond. We vervangen traditionele bouwmaterialen steeds meer door natuurlijke materialen. Zoals hout, vlas en hennep, maar kunnen hier nog grotere stappen in zetten. Waar moet je beginnen als je een project (deels) biobased wilt uitvoeren? In deze bijeenkomst krijg je van verschillende sprekers ideeën, voorbeelden en principes aangereikt.
Datum: Maandag 18 november 2024
Sprekers: Ralf van Tongeren, ORGA Architect
Eberhard Dijkhuis, Directeur Bouwbiologische aannemer Dijkhuis
Locatie: Windesheim ZwolleBijeenkomst 7: Circulair-proof de toekomst tegemoet
Tijdens de laatste avond van de leergang maken we een verdieping op de verschillende thema’s van de leergang. Dit zijn onderwerpen waar je als deelnemer zelf tegenaan loopt. Of thema’s waarvan we tijdens de leergang gezamenlijk besluiten dat we er graag meer over willen weten. We nemen tijdens deze sessie extra tijd om onderlinge ervaringen uit te wisselen.
Datum: Maandag 25 november 2024
Spreker: Cor van Dijken, Specialist Circulaire Economie
Eric van Asten, Subsidieadviseur Deltion College
Locatie: Deltion College Zwolle -
Studieduur en lesdagen
Lesdagen en locatie
De Leergang Circulair Bouwen bestaat uit zeven bijeenkomsten in de periode van 9 september tot en met 25 november 2024. Alle bijeenkomsten vinden op een maandag plaats van 16.00 tot 20.00 uur. De inloop is vanaf 15.30 uur. Tijdens de bijeenkomsten krijg je een warme maaltijd geserveerd. Gerard Vos, hoofdredacteur van het platform Bouw en Uitvoering, is gedurende de bijeenkomsten de dagvoorzitter.
Deze opleiding wordt op verschillende locaties gehouden. Dit is afwisselend bij het bedrijfsleven en bij onderwijsinstellingen in de Regio Zwolle.
-
Toelating
Deze leergang is voor professionals bij bouwbedrijven, ontwikkelaars, woningbouwcorporaties, overheid en andere organisaties die zich bezig houden met circulair bouwen.
Om interactiviteit te waarborgen bestaat de groep uit niet meer dan 18 personen. Als er meer aanmeldingen zijn, word je op de reservelijst geplaatst.
-
Wil je starten?
Wil je starten met de Leergang Circulair Bouwen? Voor deze cursus meld je je aan bij Deltion(opent in nieuw tabblad).
Leiderschap bij Windesheim
Windesheim is een gerenommeerde opleider op het gebied van leiderschap. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie. Blijf groeien en ontdek de nieuwste trends in leiderschap.
Leiderschapsopleidingen bekijken
Maatwerk
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Mail naar LLO domein Techniek.
Na je opleiding Circulair Bouwen
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na het afronden van de Leergang Circulair Bouwen kun jij toekomstbestendig ondernemen in de bouwsector. Je bent op de hoogte van landelijke regelgeving en kent de invloed van de circulaire economie op bouwprocessen en ketensamenwerkingen. Daarnaast kun je de ontwerptechnische en financiële haalbaarheid van een project inschatten.
-
Certificering
Na het afronden van de bijeenkomsten en opdrachten ontvang je een bewijs van deelname van Deltion en hogeschool Windesheim.
-
Kosten
Deze leergang kost normaliter € 3.450,-. Vanuit de Sectortafel Bouw & Infra en Upgrade Jezelf wordt deze leergang tegen een gereduceerd tarief van € 1.725,- aangeboden. Dit gereduceerd tarief geldt alleen voor bedrijven gevestigd in één van de 22 gemeenten van Regio Zwolle. Op deze wijze wil de Sectortafel het innovatievermogen in Regio Zwolle ondersteunen. Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Onze locatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Bewijs van deelname