Ben je instructeur en wil jij je bekwamen in de onderdelen van PIE. Of ben je docent in het vmbo en wil je je bevoegdheid halen en jouw enthousiasme voor techniek over dragen aan vmbo-leerlingen? Volg dan het professionaliseringstraject in Zwolle. Je doet de juiste kennis en praktijkvaardigheden op in de drie modules metaaltechniek (produceren), installatietechniek (installeren) en elektrotechniek (energie).
Dit maatwerktraject start jaarlijks in september en februari.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Bijscholing Produceren, Installeren en Energie (PIE)
-
-
Inhoud opleiding
Je doet in het professionaliseringstraject technische en vakdidactische kennis en (praktijk)vaardigheden op binnen drie modules (specialisaties) van elk een halfjaar:
- Module Elektrotechniek (30 ECTS): 20 weken
- Module Installatietechniek (30 ECTS): 20 weken
- Module Metaaltechniek (30 ECTS): 20 weken
Twee of drie modules
Veel docenten met een technische lerarenopleiding verzorgen momenteel de lessen in het vmbo-profiel PIE. In het verleden waren zij vaak op één specifieke vakrichting gericht, maar om bevoegd te blijven voor het profiel PIE moeten zij zich bekwamen in alle modules van dit profiel. Afhankelijk van je huidige tweedegraads bevoegdheid volg je één, twee of drie modules. Er is mogelijk een subsidieregeling beschikbaar; meer informatie hierover kun je verkrijgen tijdens een persoonlijk adviesgesprek.
Vakinhoud en vakdidactiek
Je gaat in het professionaliseringstraject Produceren, Installeren en Energie aan de slag met zowel vakinhoudelijke als vakdidactische kennis. Daarbij richt je je op de onderwerpen:
- Ontwerpen en maken
- Bewerken en verbinden
- Besturen en automatiseren
- Installeren en monteren
Onderwerpen
Je leert door middel van hoorcolleges, digitaal leren, contactmomenten in de werkplaats en (project)opdrachten op je werkplek. Tijdens het traject komen de volgende onderwerpen geïntegreerd over de drie modules aan bod.
In het kader van het onderwerp Ontwerpen en Maken ga je aan de slag met:
- Basisvaardigheden metaal en kunststof
- Basisvaardigheden elektrotechniek
In het kader van het onderwerp Bewerken en Verbinden ga je aan de slag met:
- Bewerken van metaal
- Verbinden van metaal
- Plaat- en constructiemateriaal
- Praktisch booglassen
In het kader van het onderwerp Besturen en Automatiseren ga je aan de slag met:
- Regeltechniek en besturingstechniek
- Pneumatiek
- Woningautomatisering (domotica)
- Productieautomatisering
In het kader van het onderwerp Installeren en Monteren ga je aan de slag met:
- Elektrische woninginstallaties aanleggen
- Sanitaire woninginstallaties aanleggen
Didactische instrumenten
Je richt je hierbij vooral op het kunnen aanleren van deze kennis en vaardigheden aan vmbo’ers. Je leert daarnaast hoe je zorgdraagt voor een veilige leersetting. Je leert ook hoe je lesmateriaal maakt, waarmee leerlingen op basis van de PIE-examentermen theorie en praktijkskills kunnen leren. Je zorgt voor het veilig kunnen werken met materialen, machines en gereedschap. Je leert hoe je didactische instrumenten inzet om het leerproces straks te begeleiden.
Voorafgaand aan de examinering werk je aan een geïntegreerd onderwijsleermiddel dat je in je eigen klas kunt toepassen. Het traject wordt afgesloten met een examen in de vorm van een Proeve van Bekwaamheid (PvB) en een Criterium Gericht Interview (CGI).
Afronding
Na het behalen van alle deelcertificaten (of vrijstellingen) plannen we de Proeve van Bekwaamheid in. Daarna volgt een criteriumgericht interview. Is alles succesvol afgerond? Dan ontvang je het eindcertificaat.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn.Volg Professionaliseren in het Onderwijs op LinkedIn(opent in nieuw tabblad).
-
Studieduur en lesdagen
Deze cursus is maatwerk. Afhankelijk van jouw technische kennis en ervaring en je getuigschriften zoals een tweedegraads bevoegdheid, wordt er samen met een studiecoach een persoonlijk studieplan gemaakt. Studeren doe je niet alleen maar met collega’s uit het veld.
Hoe leer je?
Je hebt tijdens het traject contactmomenten tijdens colleges of in de werkplaats. Ook werk je aan opdrachten op je werkplek en in een digitale omgeving. Je volgt het traject in Zwolle of incompany op je school (minimaal 8 deelnemers).
Lesdag
Je volgt les op donderdagmiddag en -avond tussen 12:30 en 21:30 op de campus in Zwolle. Elke module duurt 20 weken.
-
Module Metaaltechniek
Deze module bestaat uit verspaande en niet verspanende:
- Ontwerpen en maken
- Bewerken en verbinden van materialen
- Funderende vakken
- Materiaal en productie
Dit leer je
Ook doe je in deze module van het bijscholingstraject Produceren, Installeren en Energie de nodige vakdidactische skills op. Om demonstraties, uitleg en begeleiding te kunnen geven en bieden, afgestemd op de vmbo-doelgroep. Je krijgt straks binnen het vakgebied PIE inzicht in de werking en abstractie van werktuigbouwkundige systemen.
-
Module Installatietechniek
Deze module bestaat uit:
- Besturen en automatiseren (I-deel)
- Installeren en monteren (praktische vaardigheden)
- Woningbouw (kleine utiliteit)
Dit leer je
Ook doe je in deze module van het professionaliseringstraject Produceren, Installeren en Energie veel vakdidactische skills op. Om demonstraties, uitleg en begeleiding te kunnen geven en bieden, afgestemd op de vmbo-doelgroep. Je krijgt binnen het vakgebied PIE inzicht in de werking van abstractie van installatie-, beveiligings- en bewakingssystemen.
-
Module Elektrotechniek
Deze module bestaat uit:
- Ontwerpen, installeren en monteren
- Besturen, automatiseren en domotica
- Elektrotechnische woninginstallaties
- Project utiliteitsinstallatie
Dit leer je
Ook doe je in deze module van het professionaliseringtraject Produceren, Installeren en Energie didactische skills op. Om demonstraties, uitleg en begeleiding te kunnen geven en bieden, afgestemd op de vmbo-doelgroep. Je krijgt binnen het vakgebied PIE inzicht in de werking van abstractie van elektrotechnische, mechatronische en besturingssystemen.
-
Toelating
Het bijscholingstraject is primair bedoeld voor vmbo-docenten die een getuigschrift hebben waarmee je mag lesgeven in het vmbo. Ook zonder tweedegraadsbevoegdheid ben je welkom. Als instructeur kun je deze modules volgen om zo jouw eigen leerling bekwaam te kunnen begeleiden. Een vervolgopleiding zou daarna de reguliere Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs met vmbo-profiel PIE kunnen zijn of het zij-instroomtraject voor de Lerarenopleiding via zij-instroom.
Om aan de bijscholing PIE deel te mogen nemen moet je beschikken over een PIE-werkplek. Of stageplek op een vmbo-school. Minimaal 1 dag per week, waarvan 50% in de PIE-lesuitvoering.
Duur afhankelijk van je ervaring
Een tweedegraadsbevoegdheid elektro-, installatie- of mechanische techniek of werktuigbouwkunde op zak? Dan volg je twee van de drie modules. Andere tweedegraadsdocenten volgen alle drie de modules. Een module duurt een halfjaar. En heb je bijvoorbeeld al technische kennis en praktijkvaardigheden? Dan kijken we tijdens het intake-maatwerkgesprek ook meteen welke onderdelen een goede aanvulling zijn. Ook kijken we welke modules je wellicht niet hoeft te volgen.
-
Wanneer kun je starten?
Wil je starten met de cursus Bijscholing Produceren, Installeren en Energie (PIE)? De cursus start in september én februari. Een intake- maatwerkgesprek maakt altijd onderdeel uit van de toelating. Op basis hiervan kunnen wij bepalen welke modules je gaat volgen.
Aanmelden intakegesprek Bijscholing PIE(opent in nieuw tabblad)
Docentontwikkeling bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van school- en docentontwikkeling. We bieden scholingsprogramma's die perfect passen bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Naast het traject voor de individuele leraar kun je dit scholingstraject (gedeeltelijk) ook volgen via incompany op de eigen school. Dit kan vanaf 8 deelnemers. We bespreken graag welke wensen je hebt en hoe wij jouw school kunnen helpen een groep docenten bevoegd te krijgen. Neem contact op met Jurrian Bijsterbosch, Accountmanager Educatie.
Na je opleiding Bijscholing PIE
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Met de drie modules professionaliseer je jezelf. Je doet dé nodige expertise op waarmee je straks boven de stof komt te staan. Zowel vakinhoudelijk als vakdidactisch. Je weet hoe je je kennis aan vmbo-leerlingen overdraagt. En hoe je zorgdraagt voor een veilige leersetting voor het werken met materialen, machines en gereedschappen. Met het didactische gereedschap dat je in het traject opdoet weet jij hoe je het leerproces moet begeleiden.
-
Certificering
Wanneer je een module hebt afgerond, ontvang je een deelcertificaat. Heb je alle drie de modules met succes voltooid? Dan krijg je van ons het eindcertificaat, waarmee je bevoegd bent om les te geven binnen het vmbo-profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE).
Ben je als instructeur ingestroomd, dan ontvang je een bekwaamheidscertificaat. Er zijn daarnaast diverse mogelijkheden om door te groeien naar een tweedegraads bevoegdheid.
-
Kosten
Op basis van het intakegesprek wordt een scholingstraject bepaald. Afhankelijk van het afgesproken traject zijn de kosten per module € 5.995,-.
De Rijksoverheid vergoedt korte vo-scholingstrajecten soms 100%. Lees meer over de vergoeding voor scholingstrajecten op DUO.nl(opent in nieuw tabblad). Er bestaan ook andere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat