Maak de zorg- en welzijnssector met behulp van technologie toekomstbestendig met deze tweejarige Associate degree in deeltijd en duaal.
Jij wordt opgeleid tot dé professional die in jouw organisatie, met behulp van technologie, slimme en praktische oplossingen bedenkt. Jij wordt een bruggenbouwer tussen de werelden van zorg en technologie die de komende jaren dichterbij elkaar gaan komen. In deze opleiding krijg jij zowel kennis over zorg en welzijn, als over recente technologische ontwikkelingen in het werkveld. Pak jij de rol van verbinder, zie jij kansen en wil jij deze uitdaging aangaan? Dan is deze Ad-opleiding iets voor jou!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Zorg en Technologie
In deze tweejarige opleiding krijg jij handvatten om technologische ontwikkelingen te onderzoeken en te implementeren in de zorg- en welzijnssector. Jij wordt dé verbinder tussen de werelden van zorg en techniek en hebt kennis van beide sectoren.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
De zorg- en welzijnssector staat voor grote uitdagingen. Zo is er sprake van vergrijzing en daaraan gekoppeld de verwachte toename van het aantal zorg- en ondersteuningsvraagstukken. Er zijn toenemende personeelstekorten en een stijging van de zorgkosten. Dit vraagt om innovatieve veranderingen en anders werken en denken binnen de zorg en welzijn. Inzet van zorgtechnologie zal daarin een grote rol spelen. In deze tweejarige Associate degree opereer jij op tactisch niveau tussen strategie en operatie.
Bruggenbouwer tussen zorg en technologie
Om een goede bruggenbouwer te zijn tussen de zorg- en techniekwerelden, starten we de opleiding met de thema's:
- participatief werken
- verbeteren en innoveren
- werken in een organisatie
Jij leert vanuit zorgperspectief meer over gesprekstechnieken en het begeleiden van mensen met psychiatrische problematiek. Ook breng je werkprocessen en de zorg- en ondersteuningsvraag in kaart. Techniek komt ook meteen aan bod. Zo ontdek jij meer over zorgdomotica, die zelfstandig wonen bevorderen en over (thuis)zorgtechnologie, die zelfredzaamheid bevordert. Door deze combinatie kom jij tot een passend en onderbouwd advies voor het inzetten van technologie op de werkvloer.
Begeleiden van verandering
Jij hebt een sleutelrol in de organisatie rondom de inzet van technologie. Jij neemt de visie van de organisatie mee in de ontwikkelingen die jij doorvoert. Ook ben je in staat om jouw collega's te coachen en mee te nemen in de veranderingen. Daarnaast verricht jij een signalerende en adviserende rol binnen de organisatie. Je bent in staat om zorgtechnologie te implementeren zodat technologie vanzelfsprekend wordt in de werkprocessen.
Vaardigheden
Jij leert hoe je zowel zelfstandig als in een team kunt werken. Je ontwikkelt goede communicatieve skills waardoor je collega's, zorgvragers en andere stakeholders kunt meenemen in ontwikkelingen. Je weet goed de weg te vinden binnen je organisatie en werkt samen met anderen binnen en buiten de organisatie.
Onderwerpen jaar 1
De volgende onderwerpen komen aan bod in het eerste jaar:
- Contact maken en komen tot een advies voor een cliënt
- Signaleren en analyseren van een vraagstuk
- Coachen
- Ontwerpen en komen tot een implementatieplan voor zorgtechnologie
- Implementeren van technologie
- Evalueren en deskundigheidsbevordering van anderen
Leren met en van medestudenten
Tijdens lessen op de campus heb je de mogelijkheid om je eigen praktijkvraagstukken in te brengen. Ook kun je sparren met je medestudenten. En zeker van dat sparren kun je veel opsteken, omdat je medestudenten allen een andere vooropleiding hebben.
De opleiding is namelijk interessant voor professionals die nu in de zorg werken, zoals:
- verzorgende IG
- sociaal werker
- doktersassistent
- ergotherapeut
- verpleegkundige
Maar je treft ook medestudenten met een economische of technische vooropleiding, zoals:
- ICT’ers
- mechatronica
- monteurs
- economisch-juridische medewerkers
- vormgevers
Jullie werken allemaal aan het doel om zorgtechnologie te implementeren in organisaties, maar ieder vanuit een eigen perspectief. Juist deze brede blik helpt jou om een nog betere professional te worden en om jouw netwerk te vergroten.
-
Jaar 2: verdiepen en afstuderen
In jaar twee heb je de ruimte om je verder te verdiepen in een onderwerp naar keuze. Ook komen alle opgedane kennis en vaardigheden samen in het afstuderen.
Interdisciplinair samenwerken
Je gaat interdisciplinair samenwerken en onderzoekt jouw rol in de samenwerking. Ook reflecteer je op jezelf. In de vrije profileringsruimte ga jij je verder verdiepen in een onderwerp wat je aanspreekt en waaraan je wilt werken.
Afstuderen
Aan de hand van een complexe casus ga jij op zoek naar innovatie voor jouw organisatie. Dit vat alle kennis en vaardigheden die jij in hebt opgedaan in de opleiding samen.
Onderwerpen jaar 2
In leerjaar twee komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Interdisciplinair samenwerken
- Reflecteren op je eigen handelen
- Profileringsruimte - verdiep je in een onderwerp dat jou aanspreekt
- Innoveren binnen je eigen organisatie
- Persoonlijke en professionele profilering als Ad'er Zorg en Technologie
-
Leer in de praktijk
Jij kunt deze Ad volgen in een duale of deeltijdvariant. In beide gevallen combineer jij werken en studeren. Daarom is het belangrijk dat jij minimaal 16 uur per week werkt in een zorg- of welzijnsorganisatie. Dit mag een betaalde of onbetaalde baan zijn.
Begeleiding tijdens de opleiding
Jij leert op de campus in een kleinschalige omgeving met 10 tot 15 medestudenten. Zo is er voldoende aandacht voor jouw ontwikkeling, maar je toch kunt leren van anderen. Elke leergemeenschap kent een eigen begeleider. Deze begeleider richt zich zowel op de groep, als op jou als individu. Jouw begeleider helpt je met het nemen van regie over je opleiding. Ook is hij of zij gedurende de hele opleiding betrokken bij het optimaliseren van jouw leerroute. Daarnaast is het belangrijk dat jij ook op je werkplek een goede begeleiding krijgt. We streven naar een optimale samenwerking tussen jou, je begeleider en je werkplekbegeleider.
-
Lesdagen en studiebelasting
De opleiding Zorg en Technologie is zo opgezet dat je werk en studie gemakkelijk combineert. De theoretische kennis die je opdoet, kun je meteen in de praktijk toetsen. De praktijkproblemen vormen weer aanleiding om theorie erbij te zoeken. Zo ontstaat er een mooie mix tussen werk en studie.
Lessen
Je hebt een dag per week les, van 9.00 - 17.00 uur. Naast alle lessen moet je rekening houden met zelfstudie. Ook op alle andere dagen ben je welkom op onze campus. Je kunt dan gebruikmaken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken.
Werkplekleren
Naast het volgen van lessen op de campus werk jij minimaal 16 uur in de praktijk.
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding Zorg en Technologie
-
-
Beroepen
Na afronding van de Associate degree Zorg en Technologie kun jij de volgende dingen doen in de praktijk:
- Aan het werk als zorgmedewerker die op de afdeling fungeert als adviseur voor zorg en technologie
- Aan de slag als zorgmedewerker die zorgtechnologie implementeert in de organisatie
- Binnen de zorg technologie inzetten ter (preventie) van chronische zorg
- Werken als adviseur inkoop en uitleen van technologische innovatie
-
Vakgebied
Jij gaat werken in een zorg- of welzijnsorganisatie. Jij bent dé verbinder tussen zorg en technologie. Jij signaleert ontwikkelingen en bent op de hoogte van de laatste technologische trends. Daarnaast adviseer jij over nieuwe mogelijkheden. Jij coacht en begeleidt collega's bij het inzetten van zorgtechnologie. Je gaat grote maatschappelijke uitdagingen te lijf en vervult een belangrijke rol in de transities in de zorg.
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Zorg en Technologie kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2,5 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Zorg en Technologie doorstromen naar:
- Bachelor Verpleegkunde (hbo-V) (deeltijd en duaal)
- Bachelor Social Work (deeltijd en duaal)
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Studieduur
2 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Highlights opleiding
- Studeer in kleinschalige leergemeenschappen met persoonlijke begeleiding.
- Combineer op unieke wijze de werelden van zorg en technologie.
- De opleiding kent een prettige mix tussen theorie en praktijk.
- De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het werkveld, het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, en het practoraat Gezondheid & Technologie van Deltion College.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.