Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

In de techniek draait het om skills, niet om wie je bent

Laura derdejaars, Eleketrotechniek
Banner image

Laura van den Brink, derdejaars Elektrotechniek, voelt zich helemaal op haar plek bij Windesheim. Ze deelt hoe het is om als vrouw techniek te studeren.

"Vanaf de eerste dag voel ik mij geaccepteerd door mijn medestudenten. Dat had er onder andere mee te maken dat alle meiden in het eerste jaar in dezelfde klas zaten. Dat zorgde voor een fijne start en gaf ons meteen de kans om ons thuis te voelen. Jongens communiceren toch wat directer; dat was in het begin even wennen, over en weer. Inmiddels zijn we een hechte groep met dezelfde interesse in techniek. Ik ben ook lid geworden van de studievereniging ETSV Lorentz. Samen doen we allerlei leuke activiteiten, zoals boulderen en bordspellen als Dungeons & Dragons. Dat zorgt echt voor een gezellige sfeer!"

Twijfel: techniek of niet?

"Toen ik voor de keuze van een opleiding stond, vond ik het spannend om te kiezen voor techniek. Een technische opleiding wordt toch nog vaak gezien als iets voor jongens. Ik vroeg mij af of ik raar zou worden aangekeken, of ik wel vrienden zou kunnen maken, en of ik het enige meisje zou zijn. Op de open dag zag ik een vrouwelijke student en dacht meteen: ‘Ze bestaan wél!’ Tijdens de meeloopdag ontmoette ik nog een ander meisje en dat maakte het nog weer makkelijker om te kiezen voor wat ik écht leuk vind, namelijk techniek."

Geen andere behandeling

"Op school wordt er gewoon van mij verwacht dat ik met een boor om kan gaan. Niemand zegt: ‘Oh, dat doe ik wel, want jij bent een meisje.’ Iedereen draagt dezelfde werklast en dat geeft mij het gevoel dat ik serieus genomen word. Samenwerken voelt altijd gelijkwaardig. Bij het samenstellen van projectteams bijvoorbeeld, kijken we naar elkaars kwaliteiten en niet naar of je een jongen of een meisje bent."

Stage lopen in een mannenomgeving

"Momenteel loop ik stage bij een technisch bedrijf, gespecialiseerd in het ontwikkelen van smart applicaties. Daar ben ik de enige vrouw. Ook daar voel ik me echt gewaardeerd om mijn kennis en inzet. Er hangt een professionele sfeer en ik krijg geen speciale behandeling. De wc's zijn genderneutraal en dat voelt vanzelfsprekend voor mij. Wel is het op kantoor wat frisser dan ik gewend ben. Je merkt dat de temperatuur is afgesteld op mannen, die vaak een lagere lichaamstemperatuur hebben. Dus ik kleed me nu altijd lekker warm aan! Ik maak er vooral grappen over met mijn medestudent en mijn stagebegeleider. Dat is mijn manier om het bespreekbaar te maken."

Vooroordelen en verwachtingen

"Familie en vrienden vinden mijn keuze voor techniek bijzonder. Zij denken dat ik een streepje voor heb als vrouw, dat docenten mij eerder complimentjes geven of sneller helpen. Maar zo is het helemaal niet. Ik word beoordeeld op mijn werk en niet op wie ik ben. Docenten hebben oog voor mijn talent en dat motiveert. Zo ben ik bijvoorbeeld gevraagd voor het honoursprogramma: een extra uitdaging waarbij je vanuit verschillende perspectieven naar techniek kijkt. Dat maakt voor mij dat docenten mij als techneut beoordelen, en niet als ‘een vrouwelijke’ techneut."

Techniek is voor iedereen

"Het is belangrijk dat het beeld van techniek als ‘mannenwereld’ verandert. Techniek is een plek waar iedereen zijn talenten kan inzetten en waar diversiteit nodig is om écht te innoveren. Want juist door verschillende perspectieven wordt de sector sterker en innovatiever.

De opa en oma van mijn vriend dachten dat techniek niets voor vrouwen is, en mijn vriendinnen maken grappen over een roze robot. Ik moet erom lachen. Ik zie het als een extra kans om te laten zien dat vrouwen en techniek écht prima samengaan!”