Met de Associate degree Logistiek leer je hoe je logistieke processen slim en efficiënt kunt organiseren.
Jij bent straks de schakel tussen het hoger management en de werkvloer. Een belangrijke rol, want de logistieke wereld verandert razendsnel. Van pakketjes die vandaag nog worden bezorgd tot de robots die magazijnen bemannen. Jij leert bedrijfskundige processen die je kunt gebruiken om de logistiek op een slimmere en snellere manier te organiseren.
Deze opleiding is ook in voltijd te volgen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Logistiek
-
-
Inhoud studie
In onze Associate degree combineer je een baan in de Logistiek met studeren in deeltijd of duaal. Leren op de werkplek staat dus centraal.
Inhoud opleiding
In de opleiding verdiep je je in de logistieke wereld. Je gaat volop aan de slag met het verbeteren van logistieke processen door bedrijfskundige analyses. Hierin is volop aandacht voor:
- e-business
- smart warehousing
- transport operations en
- datamanagement
Om succesvol te zijn is het belangrijk dat jij werkt aan je eigen professionele vaardigheden. Zoals communicatie, persoonlijk leiderschap en projectleiderschap. Je werkt voor een deel zelfstandig en voor een deel in groepen. Door begeleiding van je docenten en coach sta je er niet alleen voor bij jouw projecten.
Ad-diploma in zicht
Om je diploma te behalen toon je 24 leeruitkomsten aan (120EC). Waaronder een eindproject, waarin je een logistiek bedrijfskundig probleem onderzoekt en verbetert. Je hebt dan een diploma op zak. Dat is de Associate degree, waarmee je als Logistiek Professional een goede basis hebt.
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 2 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies. Je moet dan stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Verschil deeltijd en duaal
De deeltijdvariant is bedoeld voor mensen die al langer in de logistiek werken en zich willen doorontwikkelen. Je gaat één dag in de week naar school.
De duale variant is bedoeld voor mensen die na hun mbo of havo willen doorstuderen. En in de Logistiek aan het werk willen of net zijn. Je gaat twee dagen in de week naar school.
Al de kennis die je opdoet tijdens je opleiding pas je direct toe in de praktijk. Dit doe je door te werken aan procesverbeteringen in de logistieke keten in je eigen organisatie. Je sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij de vraagstukken die in jouw organisatie leven. Jouw werkplek staat tijdens de studie centraal. -
Leer in de praktijk
Welke variant je ook kiest: werkplekleren staat centraal. Jouw praktijkervaring wordt verrijkt vanuit het werken aan verschillende leeruitkomsten. Je werkt minimaal twee dagen bij een bedrijf en leert daar veel in de praktijk. Maar ook op school voer je met je medestudenten projecten uit.
Jouw leerwerkbedrijf
Het is een voorwaarde dat je werkt in een omgeving waarin voldoende potentieel aanwezig is om procesverbeteringen door te voeren. Je wordt ondersteund door een werkplekbegeleider in de organisatie. Deze persoon helpt je bij het vinden van de benodigde informatie om je leeruitkomsten aan te tonen. Er moet binnen jouw baan ruimte worden gecreëerd om projecten te mogen uitvoeren.
Een leerwerkplek is een vereiste om te kunnen starten met de opleiding. Mocht je deze nog niet hebben, start dan zo snel mogelijk met zoeken. Wil je hier meer over weten vraag dan een adviesgesprek aan, mail hiervoor naar adlogistiek@windesheim.nl.
-
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
Wil jij je verdiepen in logistiek en bedrijfskunde én tegelijkertijd werken aan jouw loopbaan in de Logistiek? Dan is deze module misschien iets voor jou!
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Naast de wettelijke toelatingseisen moet je een relevante werkomgeving hebben die als leerwerkplek kan dienen. Het advies is 2 tot 3 dagen in de week. Daarnaast moet je beschikken over een werkplekbegeleider voor praktijkopdrachten.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Logistiek
-
-
Beroepen
We leiden je in 2 jaar breed op tot een denkende doener. Omdat je straks over praktische en theoretische skills op hbo-niveau beschikt, kun je snel doorgroeien. Je kunt dan aan de slag als:
- Logistiek teamleider
- Logistiek specialist
- Logistiek planner
- Inkoper
- Warehousemanager
- Teamleider
- Specialist
-
Vakgebied
Door toenemende wensen van bedrijven en de steeds sneller veranderende technologie, staat de sector te springen om nieuwe mensen. Mensen met praktijkervaring en een innovatieve blik op de logistieke toekomst!
Met je diploma kun je aan de slag in diverse functies in het logistieke werkveld. Bijvoorbeeld bij:
- Productie- en distributiebedrijven
- Zorgorganisaties
- Handelsondernemingen
- Transportbedrijven
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Logistiek in Zwolle kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Logistiek doorstromen naar:
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Timo legt je in deze video uit wat je te wachten staat bij de Associate degree Logistiek.
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je kosten voor je laptop en studiemateriaal in je eerste jaar.
Highlights Ad Logistiek
- De Associate degree Logistiek zit vol praktische en theoretische kennis. Binnen twee jaar leer je wat er écht toe doet in de praktijk.
- In deze kleinschalige opleiding stimuleren docenten je om het beste uit jezelf te halen.
- De praktijk staat centraal: de studie bestaat uit 60% praktijk en 40% theorie. En die theorie pas je meteen toe op een werkplek.
- De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met het werkveld.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.