Ik krijg nu antwoord op vragen die ik op het mbo had
Ik ben Jefta Dijkstra. Na de mbo-4-opleiding Technicus Engineering (Werktuigbouwkunde) op het Deltion College in Zwolle, studeer ik nu Werktuigbouwkunde op Windesheim.
Ik begon op de havo. Daar haalde ik voor wiskunde en natuurkunde een 8, maar voor de rest altijd een 4. Drie jaar TL ging daarna met twee vingers in de neus, al had ik geen enkele motivatie. De praktische vakken, wiskunde en rekenen gingen prima, maar voor de andere vakken deed ik weinig. Aan het einde van het eerste jaar ontving ik een brief over mijn lage cijfers. Achteraf wist ik toen nog niet wat ik aan school zou hebben. Na die brief en wat goede gesprekken werd ik opeens super gemotiveerd. Ik realiseerde me dat ik meer kon, en tijdens stages raadden collega’s aan om hbo te doen. En ik dacht ‘ik kan mijn hele leven nog werken’. Daarom onderzocht ik wat er mogelijk was na het mbo.
Eerst dacht ik ook nog ‘hoe hoger opgeleid, hoe meer ik later ga verdienen’. Maar na een tijd studeren merkte ik dat dit niet het belangrijkste is. Een bredere kennis van je vak is gewoon heel waardevol en maakt het werk nog leuker. Op het mbo vroeg ik me vaak af ‘hoe werkt dit dan?’. Op het hbo krijg ik daar nu antwoord op.
Verschillen tussen mbo en hbo
Waar we op het mbo 4 weken over een onderwerp deden, doen we het nu in een les. In het begin vond ik het spannend of ik het allemaal bij kon houden of dat het te hoog gegrepen was, maar dat viel allemaal mee. Verder is het veel zelf uitzoeken. Zelf initiatief nemen. Soms vergeet de docent zelf ook weleens wat en dan moet je zelf aan de bel trekken.
Lessen gaan er hetzelfde aan toe als op het mbo, het is alleen serieuzer. Je hebt werk- en hoorcolleges en de lesstof is over een periode verdeeld. Vervolgens behandel je elke les een stukje stof. De hoeveelheid stof is echter veel hoger, dus het tempo ligt ook hoger. Ook letten de meeste studenten beter op de in les. Op het mbo kwam het weleens voor dat de les onrustig was.
De verschillen op een rijtje:
- Het tempo en niveau liggen hoger.
- Het kost iets meer tijd om bij te blijven.
- Beoordelingen zijn strenger.
- We werken veel in projectgroepjes.
- Er is wat minder praktijk.
- Je hebt meer verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld in het opzoeken van wanneer je huiswerk of een tentamen hebt.
- Theoretische vakken zijn wat ingewikkelder.
- Praktische vakken zijn makkelijker, net als theoretische vakken over de praktijk.
Wennen aan de hogeschool
Ik moest eraan wennen dat huiswerk meer tijd kostte. Niet meer een dag, maar 2 weken van tevoren starten met leren. Of op donderdagavond nog 2 uur huiswerk maken, zodat ik maandag vragen kon stellen. Er werd vooraf een schakeltraject aangeboden, maar ik dacht dat ik het wel op eigen houtje kon. Ik heb de juiste wiskundeboeken gekocht en in de zomervakantie opgaven gemaakt. Dit was echt een handige zet, maar verder heb ik niet veel extra gedaan.
De docenten staan helemaal klaar voor je wanneer je laat merken dat je er voor gaat. Ze kwamen ook altijd met passend advies toen ik in het begin veel vragen stelde of aangaf dat de theorie te snel ging.
Voorsprong door mbo
Ik had op het mbo al vaak dingen gelast en verspaant, dus toen we daar op Windesheim voor het eerst theorie over kregen, zag ik dat allemaal al voor me. En toen we groepsprojecten bij een bedrijf deden, wist ik al hoe zo’n bedrijf van binnen werkt. Jij kunt havo- en vwo-leerlingen dus helpen met praktijkvakken, terwijl zij jou kunnen helpen met de theorie (want daar zijn zij een stuk verder in). Vaak zijn ze wel 2 of 3 jaar jonger dan mbo’ers, wat invloed kan hebben op de omgang met elkaar. Vooral in het eerste jaar zijn ze nog een stuk jonger.
Ik heb nog getwijfeld over een studentenvereniging, maar dit bewust niet gedaan omdat ik niet op kamers zat en al genoeg gezelligheid in mijn eigen omgeving had. En ik had op het mbo de kroeg al vaak zat gezien! 😉
Tips
Probeer het hbo altijd, want je krijgt spijt als je het niet doet. Met genoeg motivatie en discipline ga je het zeker redden. Ik raad je aan om direct na het mbo met het hbo te starten. Een baan met salaris is comfortabel, maar het kan moeilijk zijn om dat ineens te moeten missen omdat je wilt studeren. Het is beter om te wachten met werken totdat je zeker weet dat je klaar bent met school. Ik raad het ook af om deeltijd te studeren wanneer je direct van het mbo komt. Je combineert dan werken en studeren, waardoor je ook in de avonduren en weekenden bezig moet met school. Dat was voor mij een absolute no-go!
En nog een tip, zoek anderen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. En help anderen af en toe en dan kun je ook wat terug verwachten.