Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Kunststoftechnologie

Banner image
Inleiding

Weten hoe de verwerking van kunststoffen beter en duurzamer kan?

In Nederland is het onderzoek en onderwijs in rubber- en kunststofverwerking bij veel studies teruggebracht tot keuze- of bijvak. Met brancheorganisaties NRK en Wavin is daarom het lectoraat Kunststoftechnologie opgericht met als opdracht: een brug slaan tussen industrie en onderwijs door onderzoek. Het team richt zich op duurzaam gebruik van grondstoffen en duurzamere productieprocessen. Recycling, milieu-impact en meer energiebesparing zijn belangrijke onderzoeksgebieden van het lectoraat. Met onze focus op onder meer Industrial Additive Manufacturing en Smart Industry 4.0 dragen wij als lectoraat bij aan het concurrerend houden van de maakindustrie in de regio.

Lees meer over onze focus

Winnaar Deltapremie 2021

We zijn er ontzettend trots op dat wij in 2021 de Deltapremie(opent in nieuw tabblad) in ontvangst mochten nemen: een award vanuit Regieorgaan SIA en Vereniging Hogescholen voor het allerbeste praktijkgerichte onderzoek met als thema: Hybride Hergebruik van Kunststoffen. De prijs van € 500.000 besteden wij nu aan onderzoek naar het recyclen van autobanden, om ze uiteindelijk terug te kunnen brengen naar de oorspronkelijke grondstof. 

Kijk hier de uitreiking terug(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksprojecten
Lectoraat in beeld

Ons lectoraat in beeld

‘Stilstand is achteruitgang. En als bedrijf wil je groeien en ik als professional ook’, aldus een engineer van machinefabrikant Moba. Hun machines maken kunststofonderdelen voor de eierindustrie. Hoe steviger, des te minder eieren sneuvelen bij het sorteren en verpakken. Gunstig voor de winstmarges! Moba riep daarom de expertise in van ons lectoraat. Dit onderzoek in opdracht gaat over additive manufacturing, oftewel 3D-metaalprinten. Lector Margie Topp gaat langs bij Moba om de voortgang te bespreken.

Dwarsligger van de toekomst

Oud treinmateriaal terug laten komen in de spoorsector. Een duidelijke wens van NS, maar ze zochten nog naar een oplossing voor afgedankte zijwanden en bagagerekken. Die waren tot voor kort niet herbruikbaar of te recyclen. In ons onderzoek naar het hergebruik van composieten, ontwikkelden we een innovatieve technologie om die materialen een nieuwe bestemming te geven. Associate lector Albert ten Busschen: “Door de treinonderdelen te vermalen in mega-shredders ontstaan er kleine vlokken die je opnieuw kunt gebruiken. Van kasten tot bureaus. En nu ook als dwarsliggers."

Lector en onderzoekers

Ontmoet onze onderzoekers

slide 1 to 4 of 17
Publicaties

Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

Onze lector en onze onderzoekers van het lectoraat Kunststoftechnologie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

Circulair ontwerpen met hergebruikt composiet

  • 1 mei 2024
  • Rapport
  • Albert ten Busschen, Lena Lappa, Eric Roetman, Peter Bosman

Industrial Additive Manufacturing : Freeforming

  • 1 september 2023
  • Rapport
  • Paul Dijkstra, Derek van Voorthuizen, Koen Hermans, Geert Heideman

Polymer Mixing in a Single Screw Extruder : Part III: Experimental Validation

  • 1 september 2023
  • Rapport
  • Tijmen Mateboer, J Buist, Durk van Dijk

Polymer Mixing in a Single Screw Extruder : Part II: Mixing Quantification

  • 1 september 2023
  • Rapport
  • J Buist, Durk van Dijk, Christian Hummel, Tijmen Mateboer

Hybride Hergebruik Kunststoffen : RAAK-MKB-project in combinatie met RegioDeal Overijssel

  • 1 juni 2023
  • Rapport
  • Albert ten Busschen, M.D.C. Topp, Pieter Schreuder, Koen Hermans
Contact

Meer weten?

Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!

Nieuws

Blijf up-to-date

slide 1 to 4 of 10