Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Kennis, talent en kapitaal voor startups in Oost-Nederland

  • 4 oktober 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Kennis, talent en kapitaal voor startups in Oost-Nederland

Stel je eens voor dat je met jouw innovatieve idee de wereld een stukje groener, slimmer of beter kunt maken. Welke weg moet je daarvoor bewandelen? De weg van de jonge ondernemers van Bondus liep naar ZWINC. Het bleek een plek waar hun innovatie tot bloei kon komen. Windesheim en Oost NL(opent in nieuw tabblad) gaan de komende jaren samenwerken om op dit soort manieren kennis, talent en kapitaal samen te brengen in Oost-Nederland.

De rol van ondernemerschap bij Windesheim

De opstartfase van een onderneming is niet makkelijk. Windesheim ondersteunt startups daarom op verschillende manieren, bijvoorbeeld via ZWINC(opent in nieuw tabblad). Bij ZWINC komen ondernemers samen die de ambitie hebben om de wereld duurzamer te maken en die bezig zijn met kennisintensieve vraagstukken. Dat betekent dat er specifieke kennis nodig is om het product te realiseren. Kennis die niet zomaar voorhanden is. Onderzoekers van de lectoraten van Windesheim stellen hun kennis ter beschikking. Zij bezitten kennis op het gebied van kunststof, digitalisering, circulariteit en energietransitie. Naast de kennis en machines kunnen startups bij ZWINC gebruikmaken van het netwerk van lectoraten en kunnen zo makkelijk in contact komen met het bedrijfsleven en het werkveld. Dit aanbod is niet exclusief beschikbaar voor studenten van Windesheim die landen bij ZWINC. Ook startups uit andere steden kunnen profiteren van het aanbod van ZWINC. 

Innovaties sneller vermarkten 

Een voorbeeld van zo’n startup is Bondus van ondernemers Bas-Jan Hoogenberg (32) en Sven Eijpe (26). In 2021 begonnen de twee in Enschede met een idee voor een technologie voor het maken van medische zelftesten. Bas-Jan: "We hebben een technologie bedacht voor het verbinden van kunststoffen. Dit proces wordt 'bonding' genoemd. Zo werd onze naam Bondus." Al snel werd duidelijk dat er meer kennis en ruimte nodig was om de volgende stap te maken. Ze zochten een plek om de technologie breder toepasbaar en efficiënter te maken. En om productie op grotere schaal mogelijk te maken. Dat vonden ze bij ZWINC en zo koos het duo om zich in Zwolle te gaan vestigen. Het bedrijf heeft geen eigen voordeur, maar krijgt een plek in het pand van ZWINC. Dit blijkt in de praktijk geen enkel probleem om nieuwe klanten te werven. Bas-Jan: "We hebben klanten op bezoek gehad die het prima vinden dat we hier medische zelftesten gaan produceren, terwijl we hier in een gedeelde hal zitten samen met andere bedrijven en scholen. Het gaat de klant erom dat het een goede technologie is." 

Tekst gaat verder onder foto en kader
Startup bij Zwinc Bondus

Samenwerking Windesheim en Oost NL 

Innovatie van het mkb is een deel van de puzzel die moet leiden tot oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Maar om te kunnen innoveren hebben ondernemers een goed functionerend regionaal innovatie-ecosysteem nodig. Dat wil zeggen: een sterk netwerk en een goede beschikbaarheid van en toegang naar kennis, talent en kapitaal. ZWINC is een uitgesproken voorbeeld hiervan. Op dit gebied zien Windesheim en Oost NL kansen en ondertekenden daarom op 4 oktober een samenwerkingsovereenkomst. Door de samenwerking met OostNL wil Windesheim een impuls geven aan het versterken van het regionaal innovatie-ecosysteem. 

Nut en noodzaak van het financieren van startups

Een jaar nadat Bondus zich vestigt bij ZWINC gaat het snel. In 2023 ontvangen ze de Vroegefasefinanciering Overijssel (via Kennispoort Regio Zwolle & Oost NL). Deze financiering stelt ze in staat om hun machine om medische zelftesten op grote schaal te produceren en zo verder te ontwikkelen tot een marktwaardig product. Ook winnen ze twee innovatieprijzen, waaronder de Jan Terlouw innovatieprijs 2023. Het lijkt erop dat ZWINC de ideale plek voor Bondus is om de stap van startup naar scale-up te maken. Mede doordat ze makkelijk gebruik kunnen maken van expertise en machines. ZWINC is daarom meer dan alleen een werkplek; het is een plek van ontmoetingen. Bas-Jan: “Bij ZWINC zijn experts van Windesheim te vinden op het gebied van Automatisering, Computervision en Kunststoftechnologie(opent in nieuw tabblad). Je loopt makkelijk bij elkaar naar binnen. Wij hebben bijvoorbeeld eenmalig een test nodig hoe sterk materialen aan elkaar verbonden zijn. Die specifieke machines zijn ontzettend duur. Het is mooi dat ze de apparatuur hier hebben, én de onderzoekers die weten hoe je ermee moet werken. Zo kun je uitdagingen in een middag testen.”

De weg naar een volwassen bedrijf met eigen voordeur

De startup heeft nog steeds veel contact met Oost NL. Niet alleen voor het zoeken naar nieuwe investeerders en (potentiële) klanten, maar ook voor het gedeelte internationalisering. Zo wil Bondus de komende vijf jaar flink uitbreiden. De ontmoetingsplek bij ZWINC blijkt daarbij nog een voordeel te hebben. Bas-Jan: “We hebben net een eerste werknemer (Dennis Admiraal, 24 jaar) aangenomen voor drie dagen in de week in de rol van design engineer. Hij is als stagiair bij ons binnengekomen begin dit jaar. Een andere stagiair binnen bij ZWINC raadde het aan om in gesprek te gaan met ons. Geleidelijk aan kan hij steeds meer bij ons werken en zijn tweede jaar kan hij zijn afstudeertraject bij ons volgen.” De weg naar een eigen voordeur blijkt niet ver weg te zijn. Bondus gaat in 2025 verhuizen naar een pand aan de overkant van de straat van ZWINC. Bas-Jan: “Binnenkort gaan we verhuizen naar een nieuw pand, een grote stap, maar een gewenste upgrade in deze fase van onze startup. Ik zou het mooi vinden als we met 20 mensen zijn met een duidelijke taakverdeling, waarin iedereen zijn plek heeft en we het samen als een machine laten draaien.”

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Darren is de 5000ste student met een diploma van Windesheim in Almere

15 oktober 2024
Teaser image

Meer oog voor ongekend talent door sociale innovatie

14 oktober 2024
Teaser image

Olga Nordbeck: 'Het mooiste beroep: voor de klas staan'

14 oktober 2024
Teaser image

Bewust smartphonegebruik goed voor mentaal welzijn studenten

10 oktober 2024
Teaser image

Kennis, talent en kapitaal voor startups in Oost-Nederland

4 oktober 2024