3D-metaalprinttechnologie - AMBITION
In dit project onderzoeken we de mogelijkheden van SLM (Selective Laser Melting): één van de 3D-printtechnieken
- Lectoraat: Kunststoftechnologie
- Soort onderzoek: praktijkgericht
- Partners: Windesheim, Technicampus, Deltion College, ROC Aventus, Machinefabriek Geurtsen, Ardagh Groep, Amitek Metaalbewerking, AWL, Moba, Technologies Added, AMR Europe, K3D, Trumpf, Nikef
Aanleiding AMBITION
In voorgaande Green PAC-projecten Metaalprinten zijn de nieuwe mogelijkheden verkend van SLM (Selective Laser Melting): een van de 3D-printtechnieken.
Op basis van deze verkenning kan de conclusie worden getrokken dat het proces van toegevoegde waarde is voor onze metaal- en kunststofverwerkende industrie. Het duurt echter minstens anderhalf jaar voordat deze productietechniek, bij regelmatig gebruik, een plek in een bedrijf heeft gekregen. De SLM techniek heeft een specifiek toepassingsgebied en vraagt de nodige kennis en vaardigheden. Bovendien kunnen geen grote producten worden geprint. SLM metaalprinten kan kostentechnisch verantwoord worden ingezet, wanneer meerdere voordelen gecombineerd kunnen worden, zoals gewichtsbesparing, de mogelijkheid van complexe vormen en korte doorlooptijd.
Doelstelling en uitvoering
Een kennisvraag nu vooral speelt bij het mkb, gaat over de kansen die 3D-printen in productieprocessen biedt. Deze vraag is aanleiding voor dit project. Voor de uitwerking wordt de volgende centrale praktijkvraagstelling geformuleerd: kan het MKB 3D-metaalprinten op een technisch en economisch verantwoorde wijze inzetten voor productiedoeleinden?
Binnen het onderzoek maken we concrete producten. Dit zijn realistische voorbeelden, die de mogelijkheden van het 3D-metaalprinten demonstreren. De focus ligt hierbij op:
- Complexe, dure producten die in kleine series of als enkelstuks gefabriceerd worden. Het doel is deze producten met een kortere doorlooptijd en verbeterde functionaliteit te produceren.
- Bewegende machine-onderdelen die zo licht en stijf mogelijk moeten zijn om de massatraagheidskrachten te minimaliseren. Hiermee kunnen ze maximale snelheden bij minimaal energieverbruik bereiken. Deze optimalisatieslag wordt gerealiseerd door topologieoptimalisatie en gebruik van lattice structuren.
- Producten die in middelgrote of kleine series of als enkelstuks gefabriceerd zijn en/of met complexe geometrieën.
- Producten die (her)ontworpen zijn voor massaproductie middels de SLM techniek.
Beoogde resultaten
- De inzet van metaalprinten verbreden door de mogelijkheden van andere metaalprinttechnieken te onderzoeken
- Terugdringen van de ‘incubatietijd’ van het 3D-metaalprinten door het opbouwen en delen van relevante kennis
- Meer bedrijven enthousiast maken voor 3D-metaalprinten door inspirerende voorbeelden en demoproducten
- Opleiden van engineers die deze technieken weten te benutten
Dit onderzoeksproject vormt een geheel met het AMBITION Zwolle project waarin de praktische inrichting van een 3Dprintfaciliteit en kennisdisseminatie ondergebracht is.
Bekijk hier de video van de 3D-metaalprinter(opent in nieuw tabblad)
GreenPAC
Het onderzoeksproject Verkennen 3D metaalprint technologie 2.0 is een onderzoek van Green PAC(opent in nieuw tabblad). Green PAC is een initiatief van NHL Stenden en Windesheim en is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten, waar businessdriven kennisontwikkeling wordt opgestart en gefaciliteerd.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Geert Heideman, associate lector Kunststoftechnologie
E-mail g.heideman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)