Deltapremie: Autobandenrubber sorteren en scheiden
In dit project willen wij ons eerder ontwikkelde devulkanisatieproces verbeteren door gebruik te maken van beter gedefinieerde ingangsstromen.
- Lectoraat: Kunststoftechnologie
- Soort onderzoek: praktijkgericht
- Mede mogelijk gemaakt door: Deltapremie
- Partners: lectoraat Kunststoftechnologie
Aanleiding Autobanden rubber sorteren en scheiden
Wereldwijd worden er jaarlijks 800.000.000 autobanden afgedankt en dat moet en kan anders.
In een eerder project ontwikkelden wij samen met de ETE groep van Universiteit Twente een devulkanisatieproces om autobanden op een duurzamere manier te kunnen recyclen. In dit project willen wij dit proces verder verbeteren door gebruik te maken van beter gedefinieerde ingangsstromen. Het huidige aanbod aan gerecyclede materiaalstromen in de markt is echter beperkt en nieuwe scheidings- en sorteerstappen voor autobandenrubber zijn noodzakelijk om te komen tot (enkele) gedefinieerde categorieën van materialen en daarmee uiteindelijk hoogwaardigere eindproducten van gerecycled materiaal.
Doelstelling en uitvoering
Door het (beter) scheiden van rubbers voorafgaand aan recycling processen kunnen hoogwaardigere materiaalstromen verkregen worden.
Deltapremie 2021
We zijn er ontzettend trots op dat wij in 2021 de Deltapremie(opent in nieuw tabblad) in ontvangst mochten nemen: een award vanuit Regieorgaan SIA en Vereniging Hogescholen voor het allerbeste praktijkgerichte onderzoek met als thema: Hybride Hergebruik van Kunststoffen. De prijs van € 500.000 besteden wij nu aan onderzoek naar dit onderzoek: het recyclen van autobanden, om ze uiteindelijk terug te kunnen brengen naar de oorspronkelijke grondstof.
Meer weten?
Neem contact op met Geert Heideman, associate lector Kunststoftechnologie
g.heideman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)