Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Hoogwaardig hergebruik van elastomeren – KIEM VANG Rubber project 1

Hoogwaardig hergebruik van elastomeren – KIEM VANG Rubber project 1

  •   Kunststoftechnologie
  •   17 mei 2016 - 31 december 2016

Met dit project willen Universiteit Twente en Windesheim grip krijgen op de eigenschappen van gerecyclede materialen. 

Aanleiding KIEM VANG Rubber 1

Wereldwijd worden er jaarlijks 800.000.000 autobanden afgedankt. Voor een groot deel worden de banden hergebruikt voor brandstof, maar daarmee worden kostbare grondstoffen vernietigd. Hoe kan rubber van autobanden op een duurzame wijze gerecycled worden?

Met dit project willen we samen met Universiteit Twente grip krijgen op de eigenschappen van gerecyclede materialen. Wereldwijd is er maatschappelijk en industrieel veel belangstelling voor het ontwerpen van producten met het oog op hergebruik en recycling. Want goede oplossingen leveren naast economische winst ook milieuwinst op.

Doelstelling en uitvoering

Binnen de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) wordt op kunststofgebied meer en meer gewerkt met complexe samengestelde producten. Autobanden zijn hier een goed voorbeeld van. Een product dat constant wordt vernieuwd en verbeterd vanwege eisen aan brandstofgebruik van auto’s en veiligheid. Er valt echter nog veel te winnen op het gebied van recycling in het ontwerp en gebruik van materialen.

Devulkanisatie

Universiteit Twente heeft voor andere rubbersoorten (EPDM, NR, vrachtwagenbanden) soortgelijk onderzoek gedaan. Deze projecten hebben nuttige resultaten opgeleverd. Deze resultaten zijn aanleiding om het basisonderzoek van devulkanisatie van autobanden, gevolgd door revulkanisatie (proof of concept) te vervolgen.

Vervolgonderzoek

In het vervolgonderzoek onderzoeken Universiteit Twente en Windesheim met samenwerkingspartners:

  1. Het in een continu proces devulkaniseren van autobanden granulaat
  2. Het optimaliseren van de kwaliteit van het devulkanisaat en de productie, uitgaande van commercieel en industrieel aantrekkelijke methoden
  3. het onderzoeken van de materiaalkundige aspecten van virgin-devulkanisaat mengsels
  4. Het onderzoeken van de toepassingsmogelijkheden voor hergebruik in nieuwe autobanden

Regieorgaan SIA

Regieorgaan SIA(opent in nieuw tabblad) bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen ze door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. 

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten?

Neem contact op met Dr.Margie Topp, lector Kunststoftechnologie

Dr.Margie Topp
m.topp@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)