Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Robotiseren is mensenwerk

  • 28 mei 2024
Banner image

Bij robotiseren denk je in eerste instantie vaak aan techniek. Maar wie zorgen ervoor dat mens en machine perfect samenwerken? Precies! De engineers en operators. En dat zijn mensen. Zij weten gerobotiseerde systemen aan te passen aan de behoeften van industrieën en bedrijven. Daarom staat de mens centraal tijdens de Dag van de Robotica X Smart Industry update.

““Een robot aanschaffen is geen kunst. Deze op een effectieve manier inzetten wel. Dat vraagt kennis, samenwerking met de juiste partijen en vooral ook doen, leren en verbeteren”, zegt Aart Schoonderbeek. Hij is als associate lector Digital Business & Society betrokken bij verschillende samenwerkingsprojecten. “De Dag van de Robotica is daar een heel mooi voorbeeld van.”
 

Samen de toekomst van de maakindustrie ontdekken

Vandaag is Perron038(opent in nieuw tabblad) gevuld met praktijkprofessionals, docenten, onderzoekers en studenten. Zij willen nog steviger aan de slag met het toekomstbestendig maken van de maakindustrie, de toekomst van de maakindustrie en zichzelf. Alles staat in het teken van robotisering. Welke kennis heb je daarvoor nodig? Hoe werken robot en mens samen en hoe pas je het nou toe in je bedrijf? Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan deelnemers het hebben over deze vragen. Aart is één van de workshopbegeleiders die in de middag elke groep meeneemt in zijn werk als associate lector. Vaak is in het bedrijfsleven externe kennis nodig om een nieuwe technologie in te voeren. De lectoraten van Saxion, HAN en Windesheim spelen daarin een belangrijke rol.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding
Met samenwerkingspartner DumacoTijdens een van de presentaties van een samenwerkingsproject met partner Dumaco
 

Met praktijkgericht onderzoek naar de volgende stap in het robotiseringstraject

In de presentaties delen onderzoekers de werkwijze om te komen tot automatisering door de inzet van robots en cobots. Een belangrijk aspect is de software om processen aan te sturen, aan- en afvoer van producten en onderdelen en de kwaliteitsbewaking en -controle. Uniek aan deze dag is dat er resultaten van (deel)projecten worden gebruikt om dit te illustreren. Een voorbeeld hiervan zijn onder andere resultaten van de door TechForFuture en SIA ondersteunde projecten: Cobots in de Kunststofindustrie (CoKu2), Cobots in de Productie (Cop2), Integraal Robotiseren, Samenwerken met Robots en Automatiseren en Digitaliseren in de Productie (AuDiPro).

Tekst gaat verder onder deze afbeelding
Aart en Paul bedienen een cobotAart Schoonderbeek (links) bij de cobot op Perron038

Nieuw en uitgebreid programma

Deze editie van de Dag van de Robotica wordt gecombineerd met het event Smart Industry Update. En dat betekent een vernieuwd en uitgebreid programma. Het voorprogramma is in handen van BOOST Smart Industry(opent in nieuw tabblad), zij tonen hoe digitalisering en circulariteit geen tegenpolen zijn, maar juist randvoorwaarden om tot een gezond en sterk bedrijf te komen. De dag van de Robotica wordt naast hogeschool Windesheim mede mogelijk gemaakt door hogeschool Saxion(opent in nieuw tabblad), hogeschool van Arnhem en Nijmegen (opent in nieuw tabblad)(HAN), Fieldlab Industrial Robotics(opent in nieuw tabblad), Tech For Future(opent in nieuw tabblad) en Perron038(opent in nieuw tabblad).

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024