Poedercoaten op plastic en composiet
In dit project onderzoeken we hoe je poedercoaten op onverzadigd polyester en epoxy thermoset composiet na demoulding mogelijk kunt maken.
- Lectoraat: Kunststoftechnologie
- Betrokken onderzoekers: Dr.Margie Topp, lector
- Soort onderzoek: kwalitatief
- Mede mogelijk gemaakt door: Green PAC
- Partners: DSM Coating Resins B.V., Koninklijke Van Wijhe Verf, Fiberneering Technology Development B.V.
Aanleiding Poedercoaten op plastic en composiet
Het grootschalig inzetten van gerecycled thermoplastmateriaal binnen de industrie is op dit moment vrij lastig, omdat er imperfecties in oppervlakte, textuur en kleur ontstaan. Gerecycled materiaal is namelijk zelden in de juiste kleur en in de juiste hoeveelheid beschikbaar. Het aflakken is een dan een mogelijkheid om oppervlaktes aan te passen, maar daarvoor zijn kunststoffen primers nodig die emissie van milieuonvriendelijke stoffen met zich meebrengen. Poedercoaten is daarom ontwikkeld als een éénstapsproces om dit probleem op te lossen.
Doelstelling en uitvoering
De hoofdvraag van het thermoplastgedeelte is: hoe kan in het spuitgietproces een egaal geleidend object gecreëerd worden met een zo laag mogelijk gehalte aan geleidend additief? Daarnaast onderzoeken we of (en hoe) het aanbod aan poedercoatbare thermoplastisch kunststoffen kan worden uitgebreid.
Ook binnen de composietindustrie, met name de onverzadigde polyester (UPR) industrie, is het beperken van emissie één van de grootste doelen. Op dit moment worden de gekleurde buitenlagen van composiet gerealiseerd door het gebruik van een gelcoat of topcoat, maar het aanbrengen en uitharden hiervan zorgt voor een piekbelasting in emissie. Door de poedercoattechniek door te ontwikkelen als alternatief voor een gelcoat, kan de thermosetindustrie een grote stap zetten in het verduurzamen van het productieproces. De hoofdvraag van deze studie is echter om het poedercoaten op UPR en epoxy thermoset composiet (met glas- en carbonvezels) na demoulding mogelijk te maken.
Door het project op te splitsen in een thermoplast- en thermosetgedeelte, vergroten we de kans op resultaat en impact.
Green PAC
Het project Poedercoaten op plastic en composiet is een onderzoek van Green PAC(opent in nieuw tabblad), het Centre of Expertise Smart Polymeric Materials. Green PAC is een initiatief van NHL Stenden en Windesheim en is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten, waar we ‘businessdriven’ kennisontwikkeling opstarten en faciliteren.
Meer weten?
Neem contact op met Dr.Margie Topp, lector Kunststoftechnologie