Met de Master Educational Needs – Generalist ontwikkel jij jezelf tot veelzijdige onderwijsprofessional die bijdraagt aan het verbeteren van een effectief en toekomstig leerklimaat.
Jij legt verbindingen tussen pedagogiek en didactiek en levert een waardevolle bijdrage aan duurzame ontwikkelingen in het onderwijs. Deze afstudeerrichting is ideaal als jij niet slechts één specialisatie wilt volgen, maar verschillende elementen in het onderwijs met elkaar wilt verbinden. Je leert hoe je oplossingen ontwikkelt voor vraagstukken op het snijvlak van gedrag en leren. En je leert hoe je praktische en duurzame oplossingen kunt realiseren in het onderwijs. Samen met een studentbegeleider stel jij aan het begin van de master een studieplan op, waarin jij omschrijft wat je wilt leren en welke modules voor jou relevant zijn om te volgen.
Generalist is een richting van de Master Educational Needs.
Weten of deze master bij je past?
Studieprogramma Generalist
Generalist is een afstudeerrichting van de Master Educational Needs. Dit betekent dat het overgrote deel van je studieprogramma in het teken staat van generalist.
Startdata en aanmelden voor een losse module
Wil jij graag jouw kennis verbreden, maar wil je (nog) niet de volledige master volgen? Kies dan voor 1 of meerdere losse modules. Klik op de module voor meer informatie over de inhoud en het aanmeldproces. Je kunt je tot uiterlijk één week voor de start van een module inschrijven.
Communicatie bepaalt de relatie met anderen, maar de relatie bepaalt ook de communicatie. Hoe kun je beter leren afstemmen op de diverse perspectieven van leerlingen/studenten, collega’s, ouders/verzorgers, directie en externe professionals in complexe situaties? In deze mastermodule verbreed en verdiep je je eigen handelingsrepertoire.
In deze mastermodule leer je wat je als docent kunt doen voor leerlingen die meerdere ingrijpende jeugdgebeurtenissen meemaken. Als leraar heb je namelijk een cruciale rol om deze kinderen/jongeren goed te begeleiden. Pak jij die rol? Meld je snel aan!
Door regelmatig rijke teksten te lezen bouwen je leerlingen of studenten aan hun taalbasis. Interessante schrijf- en ontwerpopdrachten, waarbij je inzoomt op de vorm en de opbouw van teksten, helpen daarbij. In deze mastermodule leer je onderwijs te ontwikkelen dat is gebaseerd op nieuwe inzichten op het gebied van leesbegrip.
Hoe ontwerp je echt effectief schrijf- en spellingonderwijs? In deze mastermodule bestudeer je internationale literatuur over onderwijs in het schrijven van teksten. Met die kennis kijk je kritisch naar het schrijfonderwijs in jouw onderwijssituatie, en doe je aanpassingen.
Kennis over executieve functies kan het verschil maken in de ontwikkeling van alle leerlingen, maar zeker bij kinderen/jongeren met ADHD of ASS. In deze mastermodule onderzoek je vanuit een systematische benadering de kansen en mogelijkheden van kinderen/jongeren. Samen stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op.
Wil jij leerlingen en studenten met een andere culturele achtergrond optimaal onderwijzen en begeleiden? En wil jij een onderwijsvisie ontwikkelen die gericht is op het creëren van maatschappelijke kansen voor alle leerlingen, ook voor wie deze kansen niet vanzelfsprekend zijn? In deze module ga je niet alleen aan de slag met de achtergronden van jouw leerlingen en studenten, maar je gaat ook nadenken over je eigen achtergrond en opvattingen en de betekenis daarvan in het ontmoeten van anderen.
Hoe bevorder je de rekenontwikkeling van leerlingen? In deze mastermodule ontwerp je op basis van taakanalyse en reken(diagnostische) gesprekken een onderbouwd, gepersonaliseerd onderwijsontwerp voor een leerling waarvan de rekenontwikkeling stagneert of achterblijft. Je voert dit plan van aanpak ook (deels) uit.
Wil jij een rijke en motiverende rekenwiskundige leeromgeving creëren? In deze mastermodule verdiep je je in thema’s als: motivatie, toekomstgericht rekenwiskundeonderwijs, differentiatie, zelfvertrouwen en diversiteit. Je ontwerpt een rekenwiskundeproject en voert dit ook uit. Ben jij toe aan deze uitdaging?
In deze mastermodule richt je je op het leerpotentieel bij een leerling met ernstige rekenwiskundeproblemen. Je ontwerpt op basis van een verkennend onderzoek een Ortho Didactische Leerroute (ODL). In een rondetafelgesprek met collega’s bespreek je de onderwijsbehoeften multidisciplinair, om te komen tot een eenduidige aanpak in de school.
Ontwerp innovatief leesonderwijs dat aansluit bij de onderwijsbehoeften van leerlingen en studenten met taal- en leesproblemen. In deze mastermodule ontwikkel je onderwijs waarin aandacht is voor het inzetten van een leesroutine waarbij leerlingen en studenten frequent en gemotiveerd lezen.
Deze module richt zich op leerlingen waarbij de rekenwiskunde-ontwikkeling belemmerd wordt doordat ze moeite hebben met taal binnen rekenen. Bijvoorbeeld leerlingen die moeite hebben met talige contextopgaven of nieuwkomers. In deze module ga je de uitdaging aan om in samenwerking met het gehele team of rekendocententeam interventies te ontwerpen die bijdragen aan gecijferde leerlingen.
Wederzijdse afhankelijkheid en individuele aanspreekbaarheid zijn sleutelbegrippen bij het faciliteren van het leren van het team. Ze zijn noodzakelijk om dialogen te voeren waarin mensen kwetsbaar durven zijn en hun professionele identiteit kunnen uitdrukken. Wil jij binnen jouw team het wij-gevoel versterken? Meld je dan aan voor deze module!
Toelatingseisen
Aanmelden master
Generalist is een afstudeerrichting van de opleiding Master Educational Needs. Bij Studielink schrijf je je daarom in voor de Leerroute Generalist: M.ENVKR.D.Z. Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de master die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je master Generalist
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Als generalist weet jij de verbinding te leggen tussen pedagogiek, didactiek en schoolontwikkeling. Jij werkt aan het verbeteren van onderwijs in z’n geheel. Na deze master kun jij duurzame en integrale oplossingen realiseren om zowel het leerklimaat als de leerprestaties te verbeteren. Als generalist ben jij een belangrijke verbinder binnen het team. Je speelt een sleutelrol in het samenwerken met collega’s, het stimuleren van professionele groei en het bevorderen van een positieve en professionele schoolcultuur.
-
Vakgebied
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van school- en docentontwikkeling. We bieden scholingsprogramma's die perfect passen bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle Plan je route Zwolle(opent in nieuw tabblad)
Hospitaaldreef 5 in Almere
Plan je route Almere(opent in nieuw tabblad)
Daarnaast kun je de master ook volgen in Enschede, Groningen en Leeuwarden.
Collegegeld
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.601,- voor 2025 - 2026. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Houd ook rekening met kosten voor boeken en excursies (ongeveer € 200,-).
Highlights master
- Jouw persoonlijke en professionale groei staat altijd voorop. Je wordt uitgedaagd om jezelf verder te ontwikkelen als onderwijsprofessional.
- De focus binnen de opleiding ligt op concrete vraagstukken uit jouw eigen praktijk. Hierdoor kun je direct toepassen wat je leert.
- Je krijgt persoonlijke begeleiding van een studiecoach, die je ondersteunt bij het plannen en vormgeven van je leerproces.
- De master is goed te combineren met werk en/of privéleven.
- Je hebt veel regie over je eigen leerproces. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bepalen van je leerdoelen en het vormgeven van je traject.
- De inhoud van de opleiding is samen met het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen tot stand gekomen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?
Andere richtingen van de master Educational Needs
Met Begeleider in het onderwijs word jij dé inspirerende begeleider van leren en ontwikkelen op schoolniveau. Jouw rol als begeleider staat centraal en je stimuleert collega's en studenten om het beste uit zichzelf te halen. Je leert hoe je kansen kunt signaleren en benutten op het gebied van passend onderwijs en kwaliteitszorg.
Overal in Nederland wordt nagedacht over de vraag wat goed taal- en leesonderwijs is, ook in het NT2 en nieuwkomersonderwijs. Onze master is een voorloper op dit gebied. In deze master leer jij hoe niet-Nederlandstaligen Nederlands leren en wat dat met rijk- en betekenisvol taalonderwijs te maken heeft.
Je leert hoe je innovatieve en inclusieve rekenwiskundeleeromgevingen creëert. Jouw rol als rekenwiskundespecialist staat centraal. Hiervoor volg je verschillende verdiepende modules. Daarnaast is er een integrale leerlijn. Daarin ontwikkel je onderzoeksvaardigheden en vaardigheden om jouw team te begeleiden.
Overal in Nederland wordt nagedacht over de vraag wat goed taal- en leesonderwijs inhoudt. Deze richting is een voorloper op dit gebied. Je draagt na deze opleiding actief bij aan de ontwikkeling van rijk en betekenisvol taal- en leesonderwijs, onder andere door publicaties op het gebied van rijke taal. Dit onderwijs bevordert de kansengelijkheid voor alle leerlingen.
Als gedragspecialist leer je hoe je moeilijk gedrag kunt benaderen als een kans voor verandering. Deze opleiding biedt je de kennis en vaardigheden om gedragsvraagstukken in het onderwijs te begrijpen en aan te pakken. Je leert niet alleen om zelf met gedragsuitdagingen om te gaan, maar ook om je collega's te ondersteunen in hun aanpak. Met een brede basis aan inzichten en praktische tools kun je direct aan de slag in jouw onderwijspraktijk.
Heb je specifieke vragen over de opleiding? Neem dan contact op met onze voorlichter Jeanet van Dam.
0900-8899(opent in nieuw tabblad) j.j.van.dam@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)