Supply Chain Finance
Weten hoe je de positie van een bedrijf in de keten versterkt?
Supply Chain Finance, ofwel ketenfinanciering, is de verzamelnaam van alle financieringsvormen tussen bedrijven binnen de leverantieketen. Het doel is om financiële posities van alle partijen in de keten te verbeteren en financiële risico’s te spreiden. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven geld kunnen besparen door hun werkkapitaalpositie te verbeteren. Hierdoor is er minder financiering nodig en zijn banken eerder bereid leningen te verstrekken op grond van een sterke werkkapitaalratio. Supply Chain Finance speelt hierin een grote rol. De vraag waar het lectoraat zich mee bezighoudt is of bedrijven met behulp van de ketenfinanciering hun positie kunnen verbeteren. Lector Michiel Steeman onderzoekt de mogelijkheden van diverse Supply Chain Financemodellen.
Onze projecten
-
Duurzame zorg
Wereldwijd neemt de vraag naar grondstoffen toe en worden meer materialen gebruikt dan onze aarde kan leveren. De zorg vormt een groot onderdeel van onze economie en veroorzaakt veel afval. Het circulair maken van de bedrijfsvoering in de zorg is extra uitdagend, enerzijds vanwege de hoge eisen aan hygiëne en infectiepreventie, anderzijds vanwege de complexiteit van de organisaties met veel beslisactoren. We onderzoeken op welke wijze mkb-ondernemingen, door middel van innovaties in producten, processen, informatiegebruik en businessmodellen, kunnen bijdragen aan het vergroten van de circulariteit van de zorg.
-
Maak het mogelijk: beter met minder!
Handelingsperspectief voor zorgprofessionals t.b.v. materiaalreductie in de wondzorg aan huis. We onderzoeken geld, goederen en informatiestromen, waarbij we kijken naar het zorgpad én de gehele keten.
-
Versterken van Innovatief Werkgedrag in de Wijkverpleging
Wij onderzoeken innovatief werkgedrag binnen de context van de wijkverpleging om te ontdekken hoe dit gedrag versterkt kan worden en kan bijdragen aan de innovatiekracht van thuiszorgorganisaties.
-
Weggooien? Ons een Zorg!
Samen toewerken naar een circulaire zorgsector. We onderzoeken hoe mkb-ondernemingen samen met ziekenhuizen disposables kunnen herontwerpen en verkopen.
-
Verduurzaming van materiaalgebruik door omdenken in de zorgprocessen thuis
Op naar een groenere toekomst in de zorg! We onderzoeken hoe we duurzaamheid kunnen integreren in de groeiende zorgverlening in de thuissituatie.
-
Sustainable Supply Chain Management in de zorg: Living Lab
In ons Living Lab zoeken we duurzame oplossingen voor de gezondheidszorg, met focus op ecologie, kostenefficiëntie en stedelijke leefbaarheid.
-
Combineren is creëren; circulaire economie binnen de zorg
In dit project onderzoeken we hoe we bloed- en weefselzakken duurzamer kunnen gebruiken door recycling, hergebruik en/of preventie van gebruik.
-
Alles wordt verbrand
We onderzoeken hoe CO2-uitstoot en kosten in zorginstellingen kunnen dalen door anders om te gaan met Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA).
-
-
Kracht van data
De afgelopen jaren is het slim gebruik van data steeds centraler komen te staan in het onderzoek van de lectoraten. We onderzoeken in samenwerking met het mkb hoe de kracht van data hen verder kan helpen.
-
Kansen met Data
In het project Kansen met Data bouwen Windesheim en de HAN samen met mkb-bedrijven in Oost Nederland aan een duurzame en data-gedreven toekomst.
-
Fraunhofer
We onderzoeken aan de hand van 3D-printing als voorbeeld hoe blockchain de handel in ongebruikte machinecapaciteit helpt te verbeteren.
-
Blockstart
Dit Europese project helpt kleine bedrijven in gezondheid, logistiek en agrofood met onderzoek naar blockchain om de veiligheid en efficiëntie te vergroten.
-
Spark! Living Lab
Om data beschikbaar te maken die o.a. de productie van goederen kan bevorderen geven we mkb'ers via het Spark! Living Lab veilig toegang tot blockchain.
-
Van hype naar realiteit: blockchain en mkb
Windesheim en Hogeschool Rotterdam onderzoeken hoe mkb-bedrijven profiteren van blockchain-toepassingen zodat zij efficiënt en betrouwbaar kunnen opereren
-
-
Reshaping Global Value Chains
Hoofddoel van deze onderzoekslijn is organisaties weerbaarder te maken tegen verstoringen van de bevoorradingsketen en grote uitdagingen zoals klimaatverandering, geopolitieke conflicten en technische verstorende innovaties het hoofd te kunnen bieden. Dit doen we met en voor het grootbedrijf waarbij onderzoekers en studenten samenwerken met bedijfsprofessionals door praktische inzichten te verschaffen, instrumenten en hulpmiddelen bieden waar een brede waaier van organisaties baat bij kan hebben.
-
Next Gen Resilience
Multidisciplinair, laagdrempelig én samen met de praktijk. Dat is de meerwaarde van ons onderzoek. En we leunen hiervoor op de knowhow van onze lectoren.
-
Crisis Monitoring and Benchmarking
Is jouw bedrijf klaar is voor een volgende crisis? Met een nieuwe Resilience Scan kunnen bedrijven snel zien hoe veerkrachtig hun toeleveringsketen is.
-
Supply Chain Riskmanagement tijdens coronacrisis
Wat kunnen we leren van de impact van de coronacrisis op goederen-, geld- en informatieketens, met focus op risicomanagementstrategieën voor bedrijven?
-
-
Vitaal mkb
Hoofddoel van deze onderzoekslijn is om de innovatiekracht en de positie van het mkb in de keten te verstevigen, om continuïteit te bewaken en duurzame groei mogelijk te maken. Dit doen we met en voor het mkb waarbij onderzoekers en studenten samenwerken met bedijfsprofessionals. De belangrijkste thema’s hierbij zijn liquiditeit in de keten, risico en resilience in de keten, duurzaamheid en circulaire economie en tenslotte technologie en data.
-
Supply Chain Finance in het mkb: van kans naar toepassing
Supply Chain Finance helpt mkb's hun werkkapitaal te optimaliseren, betalingsdruk te verlichten en ketenrelaties te versterken. Lees alles over dit project.
-
Circular fashion: from lasers to t-shirts
Duurzame mode wordt steeds belangrijker. Samen met Nederlandse mkb-bedrijven creëren we businessmodellen voor circulaire T-shirts met laserprint.
-
Supply Chain Risk Management voor het mkb; van crisis naar kans
We onderzoeken hoe het mkb identificatie, analyse, reactie op en monitoring van supply chain risico’s kan verbeteren om continuïteit/ groei te stimuleren.
-
Order-to-Cash (O2C) procesoptimalisatie voor het mkb
Na de coronacrisis en in deze snel veranderende economie onderzoeken we hoe een soepel Order-to-Cash proces het mkb helpt effectiever te werken.
-
Pre-shipment en in-transit Supply Chain Finance
In dit project helpen we logistieke dienstverleners om de bestel- en betaalprocessen voor en tijdens de verzending van goederen te verbeteren.
-
Logistiek dienstverlener als financieel ketenregisseur
In dit project onderzoeken we hoe logistiek dienstverleners hun aanbod kunnen uitbreiden naar financiële diensten, met tools voor succesvolle implementatie.
-
Doordacht ondernemen
In de vijfdelige podcastserie ‘Doordacht Ondernemen’ delen experts uit het werkveld hun ervaringen en gaan ze in gesprek over de uitdagingen waar ondernemers dagelijks mee te maken hebben. Hoe biedt praktijkgericht onderzoek concrete oplossingen? Wat kun jij leren van de inzichten uit deze onderzoeken?
De serie is gebaseerd op de whitepapers van het lectoraat Supply Chain Finance, waarin resultaten van verschillende onderzoeken zijn samengevat. Download hieronder de eerste whitepaper!
Download gratis white paper(opent in nieuw tabblad) Naar de podcasts(opent in nieuw tabblad)
Ons lectoraat in beeld
Het lectoraat Supply Chain Finance adviseert diverse bedrijven op het gebied van ketenfinanciering. Hoe kun je als bedrijf op een proactieve wijze inspelen op alle logistieke en op alle financiële uitdagingen die op je pad komen? Het lectoraat Supply Chain Finance begeleidt, ook met de inzet van studenten, het bedrijf Scania bij het goed organiseren van de logistieke keten. In deze video gaat Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance bij Windesheim, langs bij Scania, waar hij een afspraak heeft met manager engineer Jan Boersma.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en onze onderzoekers van het lectoraat Supply Chain Finance publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
De zaak is rond
An exploratory study into supply chain finance
Supply chain finance, its practical relevance and strategic value
The power of supply chain finance
Inkopers in goed gezelschap
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Michiel Steeman.