Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Maak het mogelijk: beter met minder!

Maak het mogelijk: beter met minder!

  •   Supply Chain Finance
  •   1 juni 2024 - 31 mei 2026

We onderzoeken hoe zorgprofessionals minder materiaal kunnen gebruiken bij wondzorg aan huis. Het onderzoek richt zich op geld-, goederen- en informatiestromen, waarbij we kijken naar het zorgpad én de gehele keten.  

  • Lectoraat: Supply Chain Finance
  • Betrokken onderzoekers: Paulien de Graaf-Muller, Monique Mensen, Mira Benes
  • Partners: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Mede mogelijk gemaakt door: SIA Raak Publiek
     

Aanleiding

De Gezondheidsraad constateert dat er in de zorg regelmatig sprake is van overmatig gebruik van medische hulpmiddelen en materialen, en dat er nauwelijks aandacht is voor reductie in materiaalgebruik. In dat kader wordt nadrukkelijk de materiaalverspilling voor complexe wondverzorging in de thuiszorg genoemd. Het verminderen van overmatig gebruik van wondzorgmaterialen in de thuiszorg komt zeer moeizaam van de grond.

Zorgprofessionals in de thuiszorg, zoals wondverpleegkundigen en wondspecialisten, ervaren een grote afhankelijkheid van andere partijen in de zorgketen. Denk hierbij aan huisartsen, apotheken, zorginstellingen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, producenten en groothandels. Onderling samenhangende financiële stromen, informatie- en goederenstromen in de zorgketen hebben een grote invloed op de mate van verspilling. Zorgprofessionals voelen zich in dit complexe speelveld handelingsverlegen om bij te dragen aan materiaalreductie in wondzorgpaden. Zij hebben het gevoel geen verschil te kunnen maken.

Doel

De volgende vraagstelling staat in RAAK-project ‘Maak het mogelijk: beter met minder’ centraal:“Welke systeemaanpassingen rondom complexe wondzorgpaden maken het voor zorgprofessionals mogelijk om duurzaam te handelen door vermindering van materiaalgebruik?”

Door de ketencontext te begrijpen en, waar mogelijk, het systeem van data-, geld- en goederenstromen te veranderen, willen wij zorgprofessionals handelingsperspectief bieden. Doel is de zorgprofessional te faciliteren om beter afwegingen te maken om verspilling van wondzorgmaterialen te voorkomen. Zo wordt tevens bijgedragen aan kostenbesparingen en indirect aan een grotere beschikbaarheid van zorgpersoneel voor andere zorgvragers.

Stakeholders uit de keten

Alle stakeholders uit de keten zijn in het project vertegenwoordigd. De hogescholen Windesheim en HAN willen met diverse thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen, apothekers, groothandelsbedrijven, producenten, zorgverzekeraars en kennisinstellingen de rol van de zorgprofessional versterken. Het consortium beoogt ontwikkeling van kennis en kunde en inzet van slimme interventies om materiaalreductie in de wondzorg aan huis een stap dichterbij te brengen. Het project wordt gesteund door diverse overkoepelende organisaties, kennisinstellingen en beroepsverenigingen.

Opzet

Door kwalitatief onderzoek wordt op diepgaande wijze de huidige situatie te ontrafeld door te kijken naar geld-, data- en goederenstromen. Met kwantitatieve onderzoeksmethoden wordt de sterkte van relaties en interacties tussen factoren en gedragingen van professionals gemeten. Ten slotte worden participatieve onderzoeksmethoden gedurende de ontwerpfase van de integrale interventieaanpak ingezet om de hoeveelheid materiaal in de wondzorg te reduceren. Tevens wordt de concrete casus compressietherapie (zwachtelen) bij wondbehandeling bij de hand genomen.

Afstudeeropdrachten

In februari zijn er twee afstudeeropdrachten beschikbaar voor studenten van de opleidingen Finance & Control, Bedrijfskunde, Logistics Management of vergelijkbare opleidingen.

Meer weten? 

Neem contact op met: Paulien de Graaf-Muller.

Paulien de Graaf-Muller(opent in nieuw tabblad)
p.de.graaf-muller@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Monique Mensen(opent in nieuw tabblad)
mwm.mensen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Mira Benes(opent in nieuw tabblad)
m.benes@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)