Spark! Living Lab
Om data beschikbaar te maken die o.a. de productie van goederen kan bevorderen, geven we mkb'ers via het Spark! Living Lab veilig toegang tot blockchain.
- Lectoraat: Supply Chain Finance
- Betrokken onderzoekers: Victor van der Hulst
- Partners: TU Delft, TNO en BlockLab
- Mede mogelijk gemaakt door: verschillende financiers
Doel
Voor midden- en kleinbedrijven is blockchain nog onontgonnen terrein. Vaak ontbreekt het mkb-bedrijven aan mankracht, kennis, tijd of de middelen om blockchain in te zetten. Of zijn ze terughoudend om gevoelige data over bedrijfsvoering in een digitaal netwerk te delen. Mkb’ers die deze datatechnologie graag willen inzetten, hebben dat samen met een consortium van kennisinstellingen uitgeprobeerd in de betrouwbare omgeving van Spark! Living Lab.
Blockchain ontsluiten
Om mkb’ers eenvoudiger toegang tot blockchain te geven, zijn hogeschool Windesheim, TU Delft, TNO en BlockLab met behulp van een subsidie het Spark! Living Lab gestart. De focus lag op toepassingen in de logistiek en distributie, die meerwaarde hebben voor handels- en productiebedrijven.
Expertise
In het Lab staan kennisinstellingen bedrijven met onpartijdige expertise terzijde. Dit consortium brengt in proefprojecten verschillende bedrijven samen; groot en klein. Eventueel kunnen ook hun leveranciers, afnemers of financiële partners aansluiten. Samenwerking is immers noodzakelijk voor het succesvol inzetten van blockchain.
Actuele informatie is beschikbaar op www.sparklivinglab.nl(opent in nieuw tabblad)
Besparen
Blockchain zorgt ervoor dat de data die in het systeem staan, niet zomaar aangepast kunnen worden en dus betrouwbaar zijn. Dit biedt het mkb transparantie. Dankzij blockchain durven bedrijven eerder data te delen. Daardoor zijn er meer data beschikbaar waardoor productie van goederen, bevoorrading, leveringen en betalingen voorspelbaar zijn. Bovendien is er minder papierwerk nodig. Dit levert besparingen op.
Locaties
Op termijn zal een fysiek lab gevestigd worden. In dit lab is de randvoorwaardelijke fysieke en virtuele infrastructuur aanwezig, zodat blockchain-applicaties direct getest kunnen worden. Het biedt studenten, onderzoekers, bedrijven en leveranciers de kans gezamenlijk met blockchain te experimenten. De experimenten zullen minimaal tot 2024 lopen.
Dit onderzoeksproject maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Duurzame Living Labs dat (mede)gefinancierd is door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA) en de Topsector Logistiek.
Meer weten?
Neem contact op met Victor van der Hulst, programmamanager Blockchain.
Victor van der Hulst(opent in nieuw tabblad)
v.van.der.hulst@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)