Alles wordt verbrand
We onderzoeken hoe CO2-uitstoot en kosten in zorginstellingen kunnen dalen door anders om te gaan met Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA).
- Lectoraat: Supply Chain Finance
- Betrokken onderzoekers: Paulien de Graaf-Muller
- Partners: Isala Intensive Care, Isala Dermatologisch Centrum en Flynther
- Mede mogelijk gemaakt door: SIA KIEM-CE
Doel
Het doel van dit project is het onderzoeken of CO2 en kosten kunnen worden gereduceerd in twee zorginstellen door het Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA) anders te verzamelen en verwerken. Dit praktijkgerichte onderzoek wordt mogelijk door een samenwerking van Windesheim, Flynther, Dermatologisch Centrum en Isala. SZA wordt verzameld in speciale vaten en getransporteerd naar speciale verbrandingsovens in Dordrecht, waar het afval inclusief het vat onder hoge temperatuur wordt verbrand. Dit leidt tot een hoge CO2 uitstoot en onnodig hoge afvalkosten voor zorgpartijen.
Afvalvermindering
Tijdens de voorbereidende interviews voor dit onderzoek hebben respondenten uit de zorgsector al verschillende suggesties gedaan om de hoeveelheid afval te reduceren:
- Alleen medisch afval in het vat stoppen, geen andere afvalstromen;
- Vaten zo veel mogelijk vullen voordat deze worden vervangen;
- Beter scheiden van SZA. Een deel van het SZA hoeft niet onder speciale omstandigheden te worden verbrand, door deze apart in te zamelen kan het in de buurt van de zorginstelling worden vernietigd in plaats van in Dordrecht.
- Gebruik van andere soorten vaten die gemaakt zijn uit karton of dunner kunststof. Vanuit Flynther en het Dermatologisch centrum is de praktijkvraag;
Als door diverse partijen wordt aangegeven dat er kan worden bespaard, waarom hebben partijen uit de zorg hier dan geen of nauwelijks aandacht voor? Zijn er nog meer manieren om SZA te reduceren?
Praktijkvraag
Op welke wijze kunnen zorginstellingen door aanpassingen in het inzamelen van SZA, de hoeveelheid CO2 uitstoot en kosten binnen deze afvalstoom reduceren?
Om deze vraag te beantwoorden worden de mogelijkheden zoals hierboven beschreven getoetst en de impact bepaald. Daarnaast wordt gekeken hoe het SZA inzamelingsproces moet worden aangepast om deze besparing te realiseren. Ook wordt onderzocht wat beperkende factoren zijn voor deze besparingen. De onderzoeksvragen worden beantwoord door een verkennend onderzoek dat wordt gebaseerd op twee case studies.
Meer weten?
Neem contact op met Paulien de Graaf- Muller.
Paulien de Graaf- Muller(opent in nieuw tabblad)
p.de.graaf-muller@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)