Deel jouw vakkennis en ervaring in het onderwijs. Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding haal je in één jaar je tweedegraads bevoegdheid.
Je hebt een relevant (*) hbo- of wo-bachelordiploma in jouw vakgebied nodig om te starten. De opleiding is pittig, want je bent fulltime bezig met je studie en stage. Je hoeft geen aanstelling in het onderwijs te hebben. Heb jij genoeg drive en doorzettingsvermogen? Dan heb je na één jaar jouw lesbevoegdheid op zak.
(*) check altijd de meest recente versie van de verwantschapstabel
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding via Kopopleiding
Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding doe je kennis en ervaring op om in je vakgebied te mogen lesgeven.
-
-
Inhoud studie
Tijdens je hbo- of universitaire bacheloropleiding heb je al voldoende vakinhoudelijke kennis opgedaan. Dat is jouw basis. Tijdens de kopopleiding laten we jou de stap maken van kennis hebben naar kennis overdragen. De kopopleiding is sterk gericht op de lespraktijk. Je wordt goed begeleid door een coach van Windesheim en een begeleider op jouw stageschool.
Studieprogramma Kopopleiding
Gedurende het hele jaar volg je 1 dag per week colleges in Zwolle. Daarnaast loop je, afhankelijk van het semester, 2 tot 4 dagen per week stage op een stageschool. Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:
- Onderwijskundige modules. Zoals:
- effectief lesgeven
- pedagogisch handelen
- toetsing
- ontwikkelen, leren & motiveren
- omgaan met verschillen
- coachen in de beroepspraktijk
- Werkplekleren: in het eerste halfjaar loop je 2 of 3 dagen in de week stage op een zelfgekozen stageschool. Je maakt vlot de overstap van het uitvoeren van ondersteunende taken naar het zelf voor de klas staan. In het tweede halfjaar sta je 3 of 4 dagen per week voor de klas als Leraar in Opleiding. Je geeft dan volledig zelfstandig les en voert aanvullende docent taken uit. Op sommige scholen word je daarvoor betaald. Wanneer je al een aanstelling als docent in het onderwijs hebt, kan dat dienen als stageplek.
- Vakdidactiek: je doet een vakdidactische opdracht voor het vak waarvoor je de bevoegdheid wilt halen bij de betreffende vakgroep.
Voorbereiding
Geen enkele ervaring in het onderwijs? Wij adviseren je om een korte oriëntatie op een (v)mbo-school of onderbouw havo/vwo te doen. Of volg de training Zin in Lesgeven. Zo weet je zeker dat je de juiste stap zet.
Toelating
Om toegelaten te kunnen worden tot de Lerarenopleiding via Kopopleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Kopopleiding versneld doorlopen
Heb je tijdens je vooropleiding al een educatieve minor behaald? En staat jouw hbo- of wo-bachelor gevolgd op de lijst van het ministerie? Dan kan je bovenstaand programma versneld doorlopen.
Lesbevoegdheid op zak
Hoe je een module afrondt varieert: van casustoets tot het analyseren van lesfragmenten en coachgesprekken. Uiteindelijk rond je je opleiding af met een dossier waarin je bewijzen verzamelt. Uit dit dossier blijkt dat je als docent startbekwaam bent. Heb je alles met succes afgerond? Dan mag je jezelf Bachelor of Education noemen en ben je tweedegraadsdocent.
- Onderwijskundige modules. Zoals:
-
Lesdagen en studiebelasting
De Lerarenopleiding via Kopopleiding start elk jaar in september. De lerarenopleiding heeft een vast programma. Onder bepaalde voorwaarden hebben we een beperkt aantal plekken voor studenten die in februari willen starten. Dit hangt samen met de Educatieve Minor op woensdag. Informeer naar de mogelijkheden door ons te mailen.(opent in nieuw tabblad)
Jouw lesdag
Gedurende je opleiding volg je 1 dag in de week lessen op maandag. In het eerste halfjaar loop je 2 of 3 dagen stage. In het tweede halfjaar werk je 3 of 4 dagen per week als Leraar in Opleiding op een school. Naast lessen moet je rekening houden met circa 10 uur zelfstudie per week.
Jouw tijdsinvestering
De gemiddelde studielast is 40 uur per week. Dit is inclusief de tijd op je stageplek. Om de opleiding binnen het jaar af te kunnen ronden, moet je de volledige week beschikbaar zijn voor deze opleiding. Om die reden is het niet haalbaar om de studie te combineren met een baan buiten het onderwijs.
-
Toelating en aanmelden
Wil je starten met de Lerarenopleiding via Kopopleiding? Mail dan je cv, een kopie van je getuigschrift en korte motivatie naar Joey en Margo van de Kopopleiding. Aan de hand van een intakegesprek wordt gekeken of je je kunt aanmelden voor deze opleiding.
Na je Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
-
Beroepen
Je wordt opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag lesgeven in:
- het vmbo,
- de onderbouw van havo en vwo,
- het mbo en
- het volwassenenonderwijs.
In een aantal vakgebieden is op middelbare scholen en mbo’s een groot tekort aan leraren.
-
Startdatum
1 september 2025 (in overleg kun je ook in februari instromen)
Studieduur
1 jaar (je kunt met eerder verworven competenties versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. Afhankelijk van de hbo- of wo-opleiding die je hebt afgerond, betaal je straks wettelijk óf instellingscollegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken. Ongeveer € 300,- in je eerste jaar.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?