Claudi Groothuis
Wat inspireert ondernemende families? Welk boek, film of podcast maakte diepe indruk? In ‘Inspiratie uit het familiebedrijf’ vertellen ondernemers welke inzichten ze meenemen naar de werkvloer en waarom. Claudi Groothuis opent de serie met de ontdekking van ‘Dienend leiderschap’.
Dienend leiderschap
Hoe dienend leiden eruitziet? ‘Stel je vragen maar, en ik geef antwoord!’ Dat zegt Claudi Groothuis, directeur en mede-eigenaar van het familiebedrijf Groothuis Bouwgroep. Claudi is een bouwvrouw in hart en nieren. Ze is gericht op het verder professionaliseren van het familiebedrijf, dat ondertussen wordt gerund door de derde generatie. ‘Dienend Leiderschap is iets wat in ons DNA verankerd zit. Het is wat we al doen; zo herkennen onze klanten en collega’s elkaar. Er werd nooit nagedacht over welk soort leiderschap we hebben, maar via via kwam ik in aanraking met leiderschapsdeskundige dr. Inge Nuijten. Zij liet me de theoretische onderbouwing zien van wat wij in de praktijk al doen. Verder zag ik toen ook hoe we dienend leiderschap nog beter kunnen verankeren in ons DNA. De kern is om je te richten op de ontwikkeling van de medewerkers en zijn of haar welbevinden. Dan ontstaat er groei’.
Dienend-leiders stellen de belangen van de medewerkers op de eerste plaats. Ze focussen zich op de persoonlijke groei en het welbevinden van hun mensen. Een dienend-leider is dienstbaar in plaats van gericht op status, macht, ego en anderszins eigen belang. Door een voorbeeld te zijn voor anderen en mensen gericht te leiden en te ondersteunen, haalt een dienend-leider het beste in mensen naar boven.
(Redpoint company, z.d.)
Claudi is duidelijk wanneer het gaat om de inhoud van dienend leiderschap. ‘Dienend leiderschap is gericht op de behoefte en ontwikkeling van de ander. Door “het welbevinden” van de medewerkers voor ogen te hebben is er veiligheid en ontstaat er groei. Welbevinden is hierin het belangrijkste uitgangspunt. Als dat er niet is, is het goed om te onderzoeken waar dat ligt en hoe hier stappen in gemaakt kunnen worden. Dienend leiderschap wordt ook weleens als “soft” weg geschreven, maar dat is niet hoe het bedoeld is. Juist door heldere kaders met elkaar af te spreken, kansen en uitdagingen te benoemen ontstaat er openheid. Dat zijn ingrediënten om persoonlijk te groeien en als organisatie.’
Een familiebedrijf ben je niet alleen
Dat je als familielid niet alleen het familiebedrijf draaiende houdt, weet Claudi maar al te goed. ‘Het familiebedrijf… dat ben ik niet alleen; dat zijn de medewerkers, de familie, de klanten… die vormen bij elkaar het familiebedrijf. Dat is jarenlang geleden al opgebouwd en iets wat dan door mag gaan. Vanuit mijn rol als directeur ben ik gericht gericht op de continuïteit en de toekomstbestendigheid van de organisatie. Ook vind ik het belangrijk dat we “iets” doorgeven aan een nieuwe generatie. Deze bewustwording reflecteert zich in de eerste regel van de missie en visie van Groothuis: Ondernemerschap is Rentmeesterschap. Maar, de bewustwording komt ook terug in de leiderschapsstijl die gevoerd wordt binnen het florerende familiebedrijf. ‘Wat mij erg inspireert, is dienend leiderschap’. Die vorm van leiderschap is niet uit de lucht komen vallen, maar die sluit volgens Claudi naadloos aan op het DNA van Groothuis. En, die vorm van leiderschap is verre van soft! Claudi werkte samen met dr. Inge Nuijten van Redpoint Company, om dienstbaar leiderschap te integreren in het familiebedrijf. Inge vertelt in de GrootCast (de eigen podcast van Groothuis Bouwgroep): ‘Dienend leiden is de meest harde en resultaatgerichte vorm van leiderschap. Je richt je namelijk op datgene wat voor resultaten zorgt!’
Geschiedenis van Groothuis Bouwgroep
‘Zo’n zestig jaar geleden werd het bedrijf opgericht in ‘de pioniersfase’: de fase van het vakmanschap waarin mijn opa als timmerman een eenmanszaak begon. Mijn ooms en mijn vader hebben door hun ondernemerschap het bedrijf doen groeien in omvang. En nu de derde generatie aan het roer staat, is er een duidelijke visie dat er professionaliteit aan toegevoegd moet worden. Dan heb je ook meer managing- en bedrijfskundige skills nodig, bovenop ondernemerschap en bouwkennis’.
Groothuis Bouwgroep, een derde generatie familiebedrijf, opgericht in 1959, is uitgegroeid tot een innovatieve partner, die vastgoedoplossingen biedt voor nu en later. Een onderneming die gekenmerkt wordt door betrokkenheid, nieuwsgierigheid en de drive om het elke dag beter te doen.
(Groothuis Bouwgroep, 2020)
Directeur worden is me overkomen
Claudi weet nog goed hoe ze als tiener betrokken raakte bij het familiebedrijf. ‘Ik herinner me nog dat mijn vader mij vroeg om de telefoon op te pakken toen de receptioniste ziek was. Dus ik zat als jong meisje achter de telefoon en ik droomde ’s nachts van adres-etiketten’. Na haar studie doorliep Claudi alle algemene afdelingen in het familiebedrijf. En, toen haar vader zich moest terugtrekken vanwege zijn gezondheid, werd ze gevraagd directeur te worden naast haar neef. ‘Toen ik twintig was, had ik wel de ambitie om een leidinggevende rol te hebben, maar ik heb nooit gezegd dat ik directeur zou worden. In familiebedrijven is er ook wel een aspect dat het je overkómt. Het is mij in ieder geval wel echt overkomen’.
Geen extra kind aan tafel
Haar carrière en privé houdt Claudi graag gescheiden. ‘Ik vind het belangrijk dat je naast je rol in het familiebedrijf, ook je eigen identiteit behoudt. Het familiebedrijf is bij ons in het gezin doorgaans geen extra kind aan tafel. Mijn man en ik nemen ons ook voor dat onze kinderen hun eigen keuzes mogen maken, en dat ze zich volop mogen ontwikkelen. Hoe de toekomst dan is, daar wil ik me niet heel druk om maken. Ik heb er vertrouwen in dat wanneer zij hun talenten gebruiken, dat ze dan op de juiste plek komen ergens in de maatschappij.’.
Frisse blikken
Hoe Claudi is gekomen waar ze vandaag de dag staat, is ook grotendeels te danken aan haar bewuste stap om zich te laten coachen. ‘Ik ben enkele jaren geleden op zoek gegaan naar een coach die bij mij past. Iemand die, naast organisatorische ontwikkelingen, juist oog heeft voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat is voor mij wel heel waardevol geweest’. Ook haar collega-directeur vormt een inspiratiebron. ‘Als je het hebt over inspiratie… die heb ik ook echt gezocht in die frisse blik. Mijn collega is ouder dan ik, heeft veel ervaring, bovendien komt hij ook uit een andere regio. Dat vind ik echt een winst voor ons familiebedrijf. Om juist buiten de gebaande paden te gaan, kom je tot nieuwe inzichten. Een frisse blik geeft groei.
Deze frisse blik én het dienend leiden spelen dan ook een prominente rol in de leiderschapsvisie van Groothuis Bouwgroep voor 2023. Claudi en haar collega lieten hun toekomstplannen uitbeelden in een expeditie. Scan de QR-Code om de ‘Expeditie 2023’ animatie te bekijken!
Meer horen? In de podcast 'GrootCast' licht Claudi het onderwerp leiderschap toe. Dat doet ze samen met dr. Inge Nuijten (Redpoint Company) en Jaap Boersema (YouRoute). Beluister ‘GrootCast’ via Spotify of Google Podcasts.
Referenties
- Redpoint company. (z.d.). Robert K. Greenleaf. Geraadpleegd op 17 maart 2021, van redpointcompany.com/robertkgreenleaf(opent in nieuw tabblad).
- Groothuis Bouwgroep. (2020, 20 augustus). Ons DNA. Geraadpleegd op 30 januari 2021, van groothuisbouwgroep.nl.