Leergang Burgerschap mbo
Docentprofessionalisering in burgerschapsonderwijs op het mbo
Ben jij docent in het mbo en verzorg jij burgerschapsonderwijs? Of ben jij schoolleider en wil jij de kwaliteit van burgerschapseducatie verbeteren. Kies dan voor de leergang Burgerschap mbo voor burgerschapdocent of -coördinator. Deze leergang is voortgekomen uit een samenwerking met het ministerie van OCW, de mbo-raad en het expertisepunt Burgerschap mbo.
De leergang burgerschap is in samenwerking met de mbo-raad
ontworpen om mbo-docenten te versterken in het geven van
kwalitatief burgerschapsonderwijs.
Wat is de leergang Burgerschap mbo?
-
-
Inhoud
Samen voor goed burgerschapsonderwijs
Burgerschap is een set van sociale en maatschappelijke vaardigheden die studenten nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. School is bij uitstek de veilige omgeving waar studenten kunnen oefenen met deze vaardigheden. Mbo-scholen hebben de maatschappelijk en wettelijke opdracht om studenten op te leiden voor een beroep, een vervolgopleiding én burgerschap. Daarbij heeft het mbo de doelstelling om de algemene vorming en persoonlijke ontplooiing van de studenten te bevorderen en bij te dragen tot het maatschappelijk functioneren. Burgerschapsonderwijs speelt hierbij een sleutelrol. Het blijkt voor mbo-scholen niet eenvoudig om burgerschap een volwaardige plek in het onderwijs te geven.
Burgerschapsexamen
Het ziet er naar uit dat vanaf studiejaar 2026-2027 het voor mbo studenten verplicht wordt examen te doen in burgerschap.
Burgerschap in het mbo wordt gegeven door docenten met veel verschillende opleidingsachtergronden. Niet elke docent is (en voelt zich) op basis van de genoten vooropleiding of beroepservaring voldoende toegerust om goed burgerschapsonderwijs te geven. Er is een grote behoefte mbo docenten burgerschap te professionaliseren met kennis, vaardigheden en houding die nodig is om goed burgerschapsonderwijs te verzorgen in het mbo.
Het ministerie van OCW, de mbo-raad, het expertisepunt Burgerschap mbo en een aantal hogescholen zetten samen in op het professionaliseren van mbo-docenten burgerschap.
Experts vanuit het brede onderwijsveld hebben aan de hand van het docentenprofiel Burgerschap(opent in nieuw tabblad) (hoofdstuk 3) samen leeruitkomsten geformuleerd. Deze vormen de basis waaraan het professionaliseringsaanbod of leergang burgerschap mbo minimaal aan moet voldoen. Hoe de leerlijn verder wordt vormgegeven kan een aanbieder zelf of in samenspraak met de mbo-instelling bepalen.
Windesheim biedt voor de leergang burgerschap mbo twee opleidingen aan die voldoen aan de geformuleerde leeruitkomsten:Cursus Burgerschapseducatie docent
Wil jij actief Burgerschap bij jouw studenten stimuleren? Wil jij deze studenten opleiden tot zelfbewuste en kritische burgers? Schrijf je in voor de cursus Burgerschapseducatie docent. Gedurende een half jaar volg je 14 bijeenkomsten van 6 uur op de Campus in Zwolle. We leggen tijdens de cursus constant de koppeling tussen lesstof en jouw dagelijkse praktijk. Deze cursus is een studieonderdeel van de bachelor lerarenopleidingen. Je volgt dus onderwijs samen met reguliere hbo-studenten en doet kennis op hbo-niveau op.
Post-hbo Burgerschapseducatie coördinator
Wil jij een actieve aan de slag om beleid binnen jouw organisatie op het gebied van burgerschapsonderwijs te ontwikkelen en vorm te geven om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden van studenten. Schrijf je dan in voor de post-hbo Burgerschapseducatie coördinator. Gedurende een jaar volg je 14 bijeenkomsten én werk je aan een praktijkproduct.
Incompany of maatwerktraject
Wil jij verkennen wat Windesheim voor jouw mbo-school kan betekenen? Elke school heeft andere vragen en behoeften. We helpen jullie graag met een plan op maat en voeren graag een vrijblijvend een verkennend gesprek. Neem hiervoor contact op met Jannie Lensen via de mailbox llobe@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Werkwijze en subsidie
Windesheim biedt twee opleidingen aan die voldoen aan de geformuleerde leeruitkomsten van de mbo-raad. Welke opleiding past het beste bij jouw ambitie en situatie? De cursus Burgerschapseducatie docent waarbij je burgerschapsonderwijs ontwikkelt én evalueert of de post-hbo Burgerschapseducatie coördinator waarbij je vorm geeft aan de implementatie van burgerschapsonderwijs binnen je school.
Hoe werkt het?
Heb jij je keuze gemaakt? De subsidieaanvraag moet aan strikte voorwaarden voldoen.
Stap 1: subsidiecheck en reservering. Stuur een mail aan mbo@expertisepuntburgerschap.nl(opent in nieuw tabblad) met de vraag of er voldoende subsidie beschikbaar is. In de mail benoem je de gegevens van de school, de naam van de geselecteerde hogeschool waar jij het traject wilt gaan volgen en het aantal docenten waarvoor subsidie wordt gevraagd. Voor de aanvraag wordt een reservering gemaakt, deze is 90 dagen geldig. Binnen deze 90 dagen moet de offerte, op basis van de offerte van de hogeschool ontvangen zijn bij de mbo raad (zie stap 3)
Stap 2: offerte hogeschool opvragen. Na bevestiging van de reservering van de subsidie, vraag je een offerte op via llobe@windesheim.nl onder vermelding offerte leergang burgerschap mbo. Akkoord met de offerte? Onderteken de offerte voor akkoord voor de hogeschool en maak een kopie voor jezelf.
Stap 3: Eigen offerte indienen, direct nadat je akkoord bent gegaan met de offerte van Windesheim en vóór de uitvoering van de scholing stelt jouw eigen school een offerte op met eigen briefpapier. Mail deze offerte samen met de offerte van Windesheim inclusief een korte begeleidende tekst naar offerte@mboraad.nl
Een voorbeeld brief vind je op de site Expertisepunt Burgerschap(opent in nieuw tabblad) onder de kop proces - handreiking voor mbo scholen.Stap 4: Je ontvangt per e-mail van de MBO raad een bevestiging van de ingediende offerte met de vermelding van het verplichtingennummer. Dit nummer heb je later nodig bij de factuur.
Stap 5: Het moment waar we naar toe hebben gewerkt! Wij als Windesheim kunnen niet wachten om met een gemotiveerde groep docenten aan de slag te gaan met burgerschapsonderwijs. Samen professionaliseren wij het burgerschapsonderwijs in het mbo. Zien we de individuele docent in één van onze trajecten? Of zien we een groep docenten in een Incompany of maatwerktraject?
Stap 6: Is de scholing van start gegaan dan stuurt Windesheim een factuur. Jouw schoolorganisatie betaalt deze rechtstreeks aan Windesheim.
Stap 7: Jouw eigen schoolorganisatie stelt na betaling aan Windesheim een factuur op eigen briefpapier en mailt deze naar de mbo-raad.
Een voorbeeld van wat er op deze factuur vermeld moet worden vind je op de website van het Expertisepunt burgerschap. Het proces van aanvragen wordt onder het proces 'handreiking voor mbo scholen' nog wat uitgebreider omschreven.Meer informatie op expertisepuntburgerschap.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Praktische informatie
Vooropleidingseisen, omvang van de opleiding, startdata en kosten zijn gelijk aan het gekozen traject. Op het afsluitend certificaat staat de leergang burgerschap mbo vermeld.
Wil je een Incompanytraject voor jouw schoolorganisatie neem dan contact met ons op via llobe@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Meer informatie over de leergang burgerschap mbo? Neem contact op met Jannie Lensen via j.lensen-botter@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-