We hadden een andere blik, maar juist daardoor leer je veel van elkaar
Een sociaal-financiële bril en een kijk op de digitale kant. Op het eerste gezicht twee totaal verschillende werelden, maar voor studenten Erin Weesie (Ad Sociaal Financiële Dienstverlening) en Hessel Bultsma (HBO-ICT – Business Management & IT) bleek het de perfecte combinatie. Samen werkten ze de afgelopen maanden aan een maatschappelijk vraagstuk: energiearmoede in Zwolse wijken. Ze werkten samen vanwege hun stages bij het lectoraat Digital Business & Society.
De wijk in
Erin liep drie maanden stage bij het Lectoraat Digital Business & Society. “Ik had voor mijn studie een opdracht waarbij ik de verhalen achter armoede moest ophalen”, vertelt ze. Ze sprak met inwoners uit Zwolle, soms via haar eigen vrijwilligersnetwerk, soms via een enquête op een lokale Facebookgroep. Die gesprekken leverden indringende verhalen op. “Het is confronterend, maar het laat ook zien waarom het zo belangrijk is om écht te luisteren.”
Op basis van die gesprekken maakte Erin zogenaamde ‘empathie maps’ en persona’s. “Je kijkt dan niet alleen naar waarom iemand in armoede leeft. Maar ook wat iemand ziet, hoort, voelt en denkt. Die inzichten helpen organisaties om beter in te spelen op wat mensen daadwerkelijk nodig hebben.”
Data en systemen
Tegelijkertijd werkte Hessel aan de digitale kant van het project. Binnen het lectoraat ontwikkelde hij een kaartenomgeving waarin sociale gegevens worden gekoppeld. “Het doel is dat werknemers van bijvoorbeeld woningcorporaties of hulporganisaties op wijkniveau beter zicht krijgen op wat er speelt. Maar dan moet zo’n systeem wel aansluiten bij hún vragen en praktijk.”
Daarom paste hij de methodiek van human centered design toe. “We ontwerpen niet vanuit het management, maar vanuit de mensen op de werkvloer. Wat hebben zij nodig om hun werk beter te kunnen doen?” Die aanpak sprak ook Erin aan. “Ik ben geen ICT’er, maar dankzij Hessel leerde ik denken in persona’s en ontwerpen vanuit behoeften. Dat was heel leerzaam.”
Presentatie
De gezamenlijke resultaten werden gepresenteerd bij de Smart Zwolle Alliantie, waar onder andere scholen, woningcorporaties en adviesbureaus bij aangesloten zijn. Erin: “Er kwamen direct reacties: ‘Dit willen we verder onderzoeken. Hoe kunnen we dit toepassen?’ Dus het is heel fijn dat het goed werd opgevat.”
Hessel bevestigt dat er concrete vervolgstappen worden gezet. “Het lectoraat heeft inmiddels een subsidieaanvraag gedaan om hiermee door te gaan, ook in samenwerking met andere gemeenten. Zelf ben ik ook nog bezig om de methodiek verder vast te leggen in de werkwijzen van Alliantie.”
Leerproces
Voor beide studenten was de samenwerking een waardevolle ervaring. “We hadden een andere blik, maar juist daardoor leer je veel van elkaar”, zegt Erin. Hessel knikt: “Ik kijk graag naar het sociale verhaal achter data. Dit project bevestigde voor mij waarom dat belangrijk is.”
Beiden raden studenten aan om verder te kijken dan de standaardopdrachten binnen hun opleiding. “Zoek lectoraten op”, zegt Hessel. “Daar gebeurt zóveel interessants.” Erin vult aan: “En durf je eigen plan te trekken. Deze opdracht paste misschien niet precies in het keurslijf van de opleiding, maar het leverde me veel meer op.”
Lectoraat
Het lectoraat Digital Business en Society doet praktijkgericht onderzoek naar industriële automatisering & robotica, digitalisering in het mkb en in de digitale maatschappij. Dit onderzoek valt onder de onderzoekslijn digitale maatschappij in samenwerking met organisaties aangesloten bij de Alliantie Smart Zwolle.