Van het verbeteren van processen en financiële stromen tot het succesvol managen van projecten. Met de Associate degree Management voor Zorg en Welzijn word jij duizendpoot in de zorg.
Jij bent straks dé spil in jouw zorgorganisatie en kunt snel en effectief handelen. Daarbij houd je rekening met zowel de eisen van cliënten/patiënten als die van stakeholders zoals overheden en verzekeraars. Na deze deeltijdopleiding ben je klaar voor een veranderende rol waarin je continu schakelt met mensen. Hoe veelzijdig wil je het hebben?
Dit is een uitstroomprofiel binnen de Associate degree Management.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Management voor Zorg en Welzijn
Het uitstroomprofiel Management voor Zorg en Welzijn is flexibel opgezet zodat je werk en studie kunt combineren. Je bent straks 1 dag in de week op school. Dat combineer je met (online) studeren en leren op je werkplek.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Direct vanaf het eerste jaar staat jouw ontwikkeling als zorgprofessional centraal. Je groeit in skills en houding. Denk aan:
- zelfstandigheid;
- persoonlijk leiderschap;
- pro-activiteit;
- probleemoplossend vermogen;
- helicopterview; en,
- de manier waarop je met veranderingen omgaat.
Je ontwikkelt inzicht in organisaties. En je leert hoe je op een bedrijfsmatige of organisatiekundige manier kijkt naar jouw zorginstelling en jouw eigen rol. Ook ga je aan de slag met processen als financiën en kwaliteitsmanagement. En met projecten waarin je efficiënt samenwerkt om processen te verbeteren. Dit vullen we aan met communicatie en ICT-vaardigheden. Zoals gespreksvaardigheden en Engels.
Uitstroomprofielen
Management voor Zorg en Welzijn is een van de vier uitstroomprofielen van de deeltijd Associate degree Management. Je wordt ingedeeld in een gemengde groep met studenten. De studenten werken bij verschillende soorten organisaties en volgen verschillende uitstroomprofielen. Zo creëren we een leerzame mix van studenten.
Werken in thema's
Elk halfjaar staat er een thema (module) centraal. Je werkt aan een beroepsproduct. We reiken theorie aan die je daarbij kunt gebruiken. In dit jaar zijn dat de onderstaande twee thema's:
- Beroepscontext: ik en de organisatie
- Projectmatig werken: ik en projecten
Thema 1: beroepscontext
Je start met een project gericht op de interne en externe omgeving van jouw organisatie. Extern is alles wat zich buiten de organisatie afspeelt en wat van invloed is óf kan zijn. Zoals de markt of cliënten/patiënten. Je leert ook hoe jouw organisatie in elkaar steekt: de interne omgeving. Welke units/afdelingen zijn er? En wat doet men daar eigenlijk? Verder leer je over:
- Bedrijfskunde
- Marketing en communicatie
- Financieel management voor zorg en welzijn
- Hoe je management- en stuurinformatie van een zorgteam kan lezen en toepassen
- De toepassing en rapportage van financiële methodes voor het aanpakken van organisatievraagstukken in een multidisciplinaire omgeving. Op deze manier ben je op de hoogte van financieel management. En van de informatiestromen die bij een zorgorganisatie komen kijken.
Thema 2: projectmatig werken
Jij bent dé spil in de organisatie, degene die overkoepelende zaken projectmatig oppakt. Het beroepsproduct dat je gaat opleveren is een project. Bijvoorbeeld een evenement. Je leert hoe je dit van begin tot eind oppakt: van concept tot financiën. En je past kennis toe die je opdoet over onder meer:
- Projectmethodieken
- Bedrijfseconomie
- Financieel management
- Samenwerking
- Projectleiderschap
Daarnaast kun je kiezen uit een keuzemodule. Bijvoorbeeld diversiteit en inclusie.
Doorstroomnorm
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom moet je in de propedeutische fase 50 studiepunten behalen om door te mogen naar de bachelorfase. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten in de eerste fase stel je samen met je studieroutebegeleider een passende doorstroomroute op om alsnog de norm te behalen. Moet/wil je toch stoppen met deze opleiding? Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2: verdiepen en afstuderen
Je hebt in het eerste jaar flink wat kennis en skills verzameld. Tijdens het tweede jaar ben je klaar om te laten zien wat je geleerd hebt. Dit doe je tijdens je afstuderen. Je gaat tijdens het afstuderen onder andere aan de slag met twee onderwerpen:
- Procesanalyse: ik en de processen
Je onderzoekt welke processen er in jouw organisatie plaatsvinden en hoe die verbeterd kunnen worden. Welke stappen worden er gezet in het leveren van een dienst? Wat gebeurt er tussen de inkoop en verkoop van een product? Welke verbetermogelijkheden ontdek je? En welke rol speelt proces- en kwaliteitsmanagement in de zorg? Ook kun je een keuzemodule zoals coaching volgen.
- Procesverbetering: de organisatie in verandering
Het thema Procesverbetering is meteen de periode waarin je afstudeert. Je gaat aan de slag met een proces die je binnen de zorgorganisatie kunt verbeteren. Hoe kun je dit efficiënter inrichten met de Lean-methode? Je licht in jouw organisatie bijvoorbeeld een zorg- of administratief proces door. Of leidt een proces in goede banen. Je gebruikt je adviesvaardigheden om de gewenste verbeteringen er doorheen te krijgen. Bij je persoonlijke professionele ontwikkeling besteed je veel aandacht aan zorgethiek. Je kunt bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid volgen als keuzemodule.
Afstuderen
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt feedback van jouw begeleidende docent. En je bespreekt je plan van aanpak, moeilijkheden en successen in een intervisiegroep met medestudenten. Na succesvolle afronding krijg je een erkende titel. De Associate degree Management met uitstroomprofiel Zorg en Welzijn.
- Procesanalyse: ik en de processen
-
Lesdagen en studiebelasting
De Associate degree Management voor Zorg en Welzijn in deeltijd is zo opgezet dat je werk en studie combineert. Het kost je ongeveer 20 uur (zelf)studie per week.
Je volgt één dag in de week lessen op de campus in Zwolle. Dat is op vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.
-
Leer in de praktijk
In onze collegebanken doe je alle theorie op die je meteen op je eigen werkplek kunt inzetten. Voor deze praktijkgerichte opleiding is het belangrijk dat je de opdrachten kunt uitvoeren in een zorg- of welzijnsomgeving.
Daarvoor heb je nodig:
- enkele jaren relevante werkervaring;
- een aan de opleiding gerelateerde baan of stageplaats bij een organisatie met minimaal 5 medewerkers;
- een arbeidscontract voor minimaal 3 dagen in de week bij je organisatie.
Projecten
Elk semester staat er een project op je rooster. Je werkt tijdens deze projecten aan beroepsproducten voor je organisatie. Ook volg je ieder semester lessen gericht op theorie en vaardigheden. Dit helpt je onder meer bij het vertalen van de theorie naar de praktijk. Ter toetsing lever je voornamelijk beroepsproducten op. Je hoeft daarom slechts een aantal tentamens te maken.
-
Toelating en aanmelden
Meld je via Studielink aan bij de Associate degree Management. Je kunt na je aanmelding tijdens het intakegesprek aangeven dat je de studierichting Management voor Zorg en Welzijn wilt volgen.
Na je opleiding Management voor Zorg en Welzijn
-
-
Beroepen
Je bent straks de schakel tussen de cliënten en alle lagen in de organisatie. Je werkzaamheden zullen bestaan uit het ondersteunen van het management of de directeur. Of het coördineren van projecten. Of het verbeteren van processen in de zorg. Denk aan functies als:
- projectleider
- team coördinator
- bestuurssecretaris
- managementsecretaris
- medisch secretaresse
-
Vakgebied
Jij coördineert taken en overziet alle processen. En je werkt nauw samen met collega's in de zorg. Over organisatievraagstukken kun jij je een mening vormen, advies geven of een besluit nemen. En je weet verschillende soorten (management)informatie aan elkaar te koppelen. Met alles wat je in deze Associate degree leert, kun je zelf projecten leiden en processen verbeteren. Dit bied je uitstekende carrièremogelijkheden, zowel binnen als buiten de zorgsector.
Windesheim is een gerenommeerde opleider op het gebied van leiderschap. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie. Blijf groeien en ontdek de nieuwste trends in leiderschap.
Leiderschapsopleidingen bekijken -
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Management voor Zorg en Welzijn kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Management voor Zorg en Welzijn doorstromen naar:
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Gebouw C, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je laptop + ongeveer € 500,- voor studiemateriaal.
Meer informatie
Faciliteiten
Wat is een Associate degree?
Startersinformatie
Highlights opleiding
- Het uitstroomprofiel Management voor Zorg en Welzijn zit vol praktische en theoretische kennis. Binnen twee jaar leer je wat er écht toe doet in jouw praktijk.
- Jouw ontwikkeling als zorgprofessional staat centraal. Onze docenten denken met je mee en stimuleren je om het beste uit jezelf te halen.
- Je past de theorie direct toe in een zorg- of welzijnsomgeving.
- De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met het werkveld.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.