Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Op het hbo heb je meer verantwoordelijkheid en moet je goed plannen

Bo over de verschillen tussen havo en hbo
Banner image

De switch van havo naar hbo? Best spannend! Maar geen zorgen, met de juiste mindset en een beetje voorbereiding komt het goed. Bo, nu tweedejaars Social Work, weet er alles van en legt de grootste verschillen uit.

Meer verantwoordelijkheid

"Op de havo had ik een vast rooster en kreeg ik regelmatig huiswerk, terwijl ik op het hbo veel meer zelf moet plannen en zelf moet zorgen dat ik bij blijf. Je hebt bijvoorbeeld zelf de verantwoordelijkheid om je op tijd in te schrijven voor tentamens en goed voorbereid naar de lessen te komen. De docenten gaan je hier niet meer aan herinneren. Dat betekent niet dat je helemaal geen ondersteuning krijgt. De docenten weten wie ik ben en ik kan altijd bij hen terecht als ik ergens mee zit."

Docenten en lessen

"De omgang met docenten op het hbo vind ik prettig, omdat ze je meer als volwassene behandelen. Ze verwachten dat je zelf initiatief neemt en vragen stelt als je iets niet begrijpt. Ook merk ik dat veel docenten praktijkervaring hebben, waardoor ze nuttige inzichten geven over hoe het er in het werkveld aan toegaat. Ook zijn de lessen praktijkgericht, we bezoeken soms bijvoorbeeld locaties in het werkveld. Dit vind ik erg leerzaam en is een keer wat anders dan in de les zitten en luisteren naar de uitleg."

Studietempo

"Het tempo op het hbo is hoger dan op de havo. Er is minder herhaling, en ik moet verslagen meestal allebei op dezelfde dag inleveren. In het begin vond ik dat wennen, omdat de verslagen veel groter waren dan op de havo en samenwerken belangrijk is. Doordat ik goed heb leren plannen en mijn tijd slim indeel, ervaar ik het studietempo nu als uitdagend maar goed te doen."

Klasgenoten en samenwerken

"Wat mij het meest verrast heeft, is hoeveel leuke mensen je ontmoet, en dat je echt vrienden maakt voor het leven. Eerst dacht ik dat iedereen heel serieus met de studie bezig zou zijn en alleen daarmee bezig zou zijn. Maar ik merk dat ik in een hele hechte klas zit, waarin iedereen geïnteresseerd en loyaal is. Omdat we allemaal dezelfde studie hebben gekozen, hebben we veel gemeen. We helpen elkaar bij opdrachten en door groepswerk leer je elkaar snel kennen. En daardoor leer je weer hoe je effectief communiceert en taken verdeelt in een groep."

Studievaardigheden

"Ik heb vooral mijn planningsvaardigheden verder moeten ontwikkelen. Omdat er minder vaste huiswerkopdrachten zijn dan op de havo, merkte ik dat ik beter moest plannen om deadlines niet op het laatste moment in te leveren. Ik maak gebruik van een weekplanning en to-do lijsten om overzicht te houden. Ook vraag ik sneller hulp aan docenten en medestudenten als ik ergens vastloop. Zou houd ik grip op mijn studie."

Studie en vrije tijd

"Ik kan mijn studie best goed combineren met mijn werk en hobby’s. Ik ging het eerste jaar maximaal 3 keer in de week naar school en had 2 dagen om thuis aan school te werken. Als bijbaan werk ik in het (SWAT-)studententeam van Windesheim. We helpen bij events zoals de open dag of schoolbezoeken. Dit kan ik goed combineren met mijn opleiding, want ik kan zelf aangeven voor welke diensten ik beschikbaar ben."

Tips voor een soepele overstap

"Mijn beste tip is om te leren plannen en zelfstandig te werken. Op het hbo krijg je minder begeleiding en moet je zelf deadlines bijhouden. Als je hier alvast aan went, bijvoorbeeld door een agenda te gebruiken en vooruit te werken, wordt de overstap een stuk makkelijker. En het is ook belangrijk om gewoon lekker jezelf te blijven!"

Wil je meer weten over de verschillen tussen havo en hbo? Tijdens de open dagen worden vaak speciale sessies georganiseerd waar je je voor kunt inschrijven.