Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Lectoraat Familiebedrijven

Banner image

Op de hoogte blijven?

Lees onze nieuwsbrief Familiebedrijven

Familiebedrijven versterken

Zeker 61% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Daarmee zijn ze ongekend belangrijk voor een gezonde economie. Dankzij hun unieke dynamiek zijn familiebedrijven anders dan andere bedrijven. Naast bedrijfsbelangen spelen er ook familiebelangen. Het praktijkgericht onderzoek van ons lectoraat richt zich op die dynamiek. Zowel op de Interne en externe aspecten van familiedynamieken en het effect daarvan op het ondernemerschap.

Interne dynamieken

Een deel van ons onderzoek richt zich op de interne kant van familiebedrijven. Daarmee bedoelen we de manier waarop familiedynamieken, familiepatronen en relaties het ondernemerschap beïnvloeden. Alle familiebedrijven krijgen bijvoorbeeld vroeg of laat te maken met het regelen van hun bedrijfsopvolging. Wat komt daar allemaal bij kijken? Ook meerdere uitdagingen op het snijvlak van familie- en bedrijfsidentiteit zijn terugkerende thema's bij veel familiebedrijven. 

Bekijk de onderzoeksprojecten  

Externe dynamieken

Een ander deel van ons onderzoek richt zich op de ‘buitenkant’ van familiebedrijven. Hoe zij zich beter kunnen laten zien aan de buitenwereld, bijvoorbeeld voor het aantrekken van nieuw personeel. Ook helpen we ze de weg te vinden naar kennisinstellingen, subsidieloketten en ondernemersnetwerken en maken we ze bewust van hoe groot hun invloed is op de regio. En we dragen met ons onderzoek bij aan het verbeteren van de samenwerkingsprocessen met anderen.

Bekijk de onderzoeksprojecten  

Onderzoek en onderwijs


Ons lectoraat is nauw verbonden met het onderwijs. Veel studenten maken via hun studie kennis met het onderwerp familiebedrijven. Ook is er regelmatig plek voor studenten die willen afstuderen. En elk jaar organiseren we een wedstrijd voor de beste scripties op het gebied van familiebedrijven.

Hierdoor ontstaat een wisselwerking, waarbij praktijkgericht onderzoek het onderwijs vernieuwt, terwijl studenten bijdragen aan het onderzoek.

Ontmoet onze lectoren en onderzoekers

slide 1 to 4 of 16
Publicaties

Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Familiebedrijven publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Ze worden gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij deze informatie kunt (her)gebruiken.

Familiebedrijven : de waarde van verbinding

  • 4 oktober 2024
  • Boek
  • Claudia van Orden

Brede Welvaartcreatie door MKB-Familiebedrijven : van ‘ad hoc’ naar een planmatige aanpak

  • 1 september 2024
  • Rapport
  • A.J. Reijenga, Rosemarie Stedehouder-Steenbeek, Judith van Helvert-Beugels, Arjen van Klink

Familiebedrijven in Overijssel : update CBS-cijfers economische bijdrage en werkgelegenheid familiebedrijven - 1 februari 2024

  • 1 februari 2024
  • Rapport
  • Erik Veldhuizen, Bart Hoogeboom

Instroom studenten uit familiebedrijven : verrassend veel studenten uit familiebedrijven op Windesheim

  • 10 oktober 2023
  • Andersoortig materiaal
  • Erik Veldhuizen, Sander Janssens

Ondernemen met meerdere eigenaren in een familiebedrijf : het eigenaarsplan als kompas voor de toekomst

  • 1 juni 2023
  • Boek
  • Erik Veldhuizen, Jelle Bouma, Jolanda Knobel, Julian van den Akker, Daniël Agterhuis, Judith van Helvert-Beugels
Nieuws

Nieuws familiebedrijven

slide 1 to 4 of 10

Meer weten?

Wat kan het lectoraat Familiebedrijven voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! 

Neem contact met ons op:

Neem een kijkje op LinkedIn(opent in nieuw tabblad) of op YouTube(opent in nieuw tabblad)

Centre of Expertise familiebedrijven

Het lectoraat is een partner van het Centre of Expertise Familiebedrijven. Het CoE is een publiek-private samenwerking tussen hogeschool Windesheim en andere partners. Het doel is om kennis over familiebedrijven beter beschikbaar te maken en verder te verspreiden onder ondernemers, intermediairs en binnen het onderwijs.

Naar Centre of Expertise