Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De verbindende kracht van familiebedrijven

  • 20 september 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. De verbindende kracht van familiebedrijven

Familiebedrijven hebben vaak een langetermijnoriëntatie en zijn lokaal geworteld. Hierdoor hebben zij automatisch meer oog voor mens en milieu. Familiebedrijven sponsoren bijvoorbeeld de lokale voetbalvereniging, laten hun personeel vrijwilligerswerk doen of zorgen dat schoolverlaters aan het werk komen. Claudia van Orden: “Ook al zullen familiebedrijven dit zelf niet altijd zo noemen; ook dát is creatie van brede welvaart.”

Verbinding ondersteunt ondernemende kracht

Op vrijdag 4 oktober is de installatie van Claudia als lector. Haar nieuwe lectoraat is onderdeel van het Expertisecentrum Familiebedrijven. Ze richt zich met praktijkgericht onderzoek op de manier waarop (mkb-)familiebedrijven verbindingen aangaan die van invloed zijn op brede welvaartcreatie. Claudia: “verbinding beperkt zich niet alleen tot daadwerkelijk samenwerken, maar het gaat óók over het ‘uitreiken’ naar de buitenwereld.” Door dit onderzoek wordt de relatie tussen de specifieke kenmerken van familiebedrijven en de manieren waarop zij zich verbinden met anderen inzichtelijk. Het lectoraat gaat de kennis en inzichten gebruiken om de verbindende kracht van familiebedrijven te ondersteunen. En daarmee ook de ondernemende kracht.

Creatie van brede welvaart

De titel van de lectorale rede is ‘de waarde van verbinding’. Aan de hand van de woorden ‘waarde’,‘verbinding’ en ‘familiebedrijven’ zet Claudia uiteen wat brede welvaart is en hoe familiebedrijven een nog prominentere rol kunnen spelen in de creatie en het stimuleren van die brede welvaart. Ze gaat dieper in op de rol van externe communicatie, het regionale familiebedrijvenecosysteem en samenwerkingsprocessen.

Met de lectorale rede gaat zij in op de nieuwe leeropdracht van het Expertisecentrum Familiebedrijven. Claudia is gericht op de externe aspecten van familiebedrijven. De bestaande leeropdracht van lector Judith van Helvert focust op interne aspecten van familiebedrijven: ‘de familiefactor in het ondernemen’.

Tekst gaat verder onder kader en afbeelding

Jubileum Expertisecentrum

4 oktober is een extra feestelijke dag, want naast dat Claudia wordt geïnstalleerd viert het Expertisecentrum Familiebedrijven haar 15-jarig jubileum. Het lectoraat blikt met een tentoonstelling terug op de afgelopen jaren. Ook is er een gesprek tussen Johan Bert Boonstra van Boer Staphorst, Eline Roo van Rollecate en Ilse Matser, oud-lector Familiebedrijven.

Het jubileum vindt plaats van 13.00 - 18:00 uur bij hogeschool Windesheim in Zwolle.
Bekijk hier het complete programma.

Profielfoto van Claudia van Orden

Over Claudia

Claudia rondde de studies psychologie en rechtsgeleerdheid af aan de Universiteit van Utrecht en heeft daarna nog een Master in Industrial Psychology behaald aan Hull University (VK). In 2000 promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als onderzoeker heeft zij veel gewerkt voor en met sociale ondernemingen, met name op het terrein van het meten/zichtbaar maken van maatschappelijke impact, sociaal inkopen en aanbesteden en samenwerkingsvraagstukken tussen partners in het ondernemersecosysteem. Haar expertise en ervaring zet ze nu in voor het Expertisecentrum Familiebedrijven, met als missie om juist déze categorie bedrijven te ondersteunen bij het vergroten van hun maatschappelijke impact. Samen met familiebedrijven, het onderwijs en andere stakeholders genereert het expertisecentrum oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Jeugdzorg in Overijssel start met grootschalige inzet van ervaringskennis

26 september 2024
Teaser image

De verbindende kracht van familiebedrijven

20 september 2024
Teaser image

Niet de medaille, maar het kind centraal

17 september 2024
Teaser image

Lectoraat wijzigt naam in ‘Inclusieve Leeromgevingen’

12 september 2024
Teaser image

Studenten geven de toekomst van Almere Pampus vorm

9 september 2024