Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dit leren we van het STEP onderzoeksrapport 2024

  • 24 mei 2024
Banner image

Vorige week werd tijdens de Global Family Business Summit in Vietri sul Mare aan de Amalfikust in Italië het jaarlijkse STEP onderzoeksrapport gepresenteerd, met dit jaar als thema nalatenschap (‘legacy’). De belangrijkste bevinding in dit rapport is dat succesvolle familiebedrijven traditie, ervaring en innovatie benutten om een nieuwe dynamische vorm van nalatenschap te bereiken.

Unlocking legacy

Het rapport ‘Unlocking legacy - The path to superior growth in family businesses’ onthult hoe succesvolle familiebedrijven een toekomstgerichte kijk op nalatenschap ontwikkelen die generaties samenbindt. Hiermee creëren ze een nalatenschap waarmee ze vasthouden aan traditie en tegelijkertijd innovatie omarmen. Het rapport biedt inzichten waarmee ondernemende families de zogenaamde ‘legacy paradox’ kunnen overwinnen. Deze paradox is de balans tussen nalatenschap als bron van identiteit en inspiratie versus het risico wanneer nalatenschap door tradities innovatie en verandering belemmert. 

Impact op bedrijfsprestaties

Persoonlijke inzichten van familiale ondernemers worden in het rapport gecombineerd met de resultaten uit grootschalig kwantitatief onderzoek over de impact van nalatenschap op bedrijfsprestaties, verzameld bij 2.683 familiebedrijven in 80 landen (waaronder Nederland). Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat 45 procent van de bedrijven die hoog scoren op nalatenschap ook sterke bedrijfsprestaties rapporteert. Daarnaast rapporteert 53 procent hoge duurzaamheidsscores – een krachtige combinatie voor het succes van het bedrijf en de familie, nu en in de toekomst. 

Legacy-Matrix-lectoraat-Familiebedrijven-Windesheim

Legacy matrix

Transgenerationeel ondernemerschap wordt benadrukt als een belangrijke motor voor duurzame prestaties in familiebedrijven. Nalatenschap alleen is onvoldoende om de lange termijn vooruitgang van generatie op generatie te garanderen. Met andere woorden, de combinatie van transgenerationeel ondernemerschap en een sterke nalatenschap leidt tot een dynamische legacy (zie matrix). Nalatenschap wordt gezien als een proces, geen eindresultaat.

De nalatenschap van familiebedrijven

Verder wordt de essentie van nalatenschap in de tijd waarin we nu leven uitgediept. Deze biedt een ‘toekomstgericht’ perspectief waarin traditie en innovatie naast elkaar bestaan. Het rapport brengt tevens in kaart waar verandering moet worden omarmd, zodat familiebedrijven veerkrachtig, concurrerend en relevant kunnen blijven. Nalatenschap zou minder op het verleden moeten worden gericht en meer worden behandeld als een belangrijke bouwsteen voor de toekomst, vanwege de positieve bijdrage aan de bedrijfsprestaties en duurzaamheid op milieu-, sociaal, werknemers- en leveranciersgebied. 

Sleutel tot toekomstig succes

Familiebedrijven worden aangeraden om hun nalatenschap te omarmen, omdat dit de sleutel kan zijn tot toekomstige successen. Deel de essentie van de nalatenschap met de familie en het managementteam, en geef de volgende generatie de vrijheid om deze door te ontwikkelen.

Voor het volledige rapport en een benchmarkrapport voor Nederland, zie 2024-report - The Step Project Global Consortium(opent in nieuw tabblad).

Wat is STEP?

STEP is een initiatief van 39 deelnemende onderzoeksgroepen verbonden aan kennisinstellingen wereldwijd, dat zich richt op ondernemerschap in familiebedrijven. Windesheim maakt sinds 2014 deel uit van dit initiatief. Samen met de andere onderzoeksgroepen richten we ons op onderzoek, onderwijs en praktijkgerichte activiteiten om het ondernemerschap in familiebedrijven over generaties heen te ontwikkelen. Het initiatief is opgericht in 2005 en is inmiddels een onafhankelijke organisatie. 

Meer informatie over STEP(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning

13 januari 2025
Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024