Interne dynamieken in familiebedrijven
Wij doen praktijkgericht onderzoek naar de wijze waarop de familiefactor het ondernemerschap beïnvloedt. Welke kansen brengt dit met zich mee? Welke uitdagingen? We ontwikkelen kennis en tools, waarmee we ondernemende families ondersteunen om goede familierelaties te onderhouden en tegelijkertijd hun bedrijf toekomstbestendig te maken. De projecten op deze pagina zijn gericht op de ‘binnenkant’ van familiebedrijven. We doen ook onderzoek naar de externe dynamieken van familiebedrijven.
Onze projecten over interne dynamiek
-
De lerende ondernemersfamilie
In hoeverre beïnvloeden ouders en andere rolmodellen binnen een familie de wijze waarop familieleden uit de volgende generatie tegen presteren en succes aankijken? Hoe gaan ondernemende familieleden om met situaties van falen en welke implicaties heeft dit voor de betrokkenheid van deze familieleden bij het bedrijf? En welke interventies zijn effectief voor het inschakelen van externe hulp wanneer een ondernemende familie een hulpvraag heeft? Deze vragen staan centraal in deze onderzoekslijn.
Het spel familieberaad kan helpen om wat eerste inzichten te krijgen over de verschillende rollen en perspectieven die in een familiebedrijf voorkomen.
-
Family Next 2.0 - Toekomstbestendigheid van Familiebedrijven in Overijssel
In dit project helpen we bedrijven met praktische ondersteuning, mentoring en kennisdeling, zodat ze sterker en toekomstbestendig blijven.
-
Ontwikkelpotentieel van de opvolger in het familiebedrijf
Bij opvolging binnen familiebedrijven spelen niet alleen bedrijfsbelangen, maar ook familiebelangen. We brengen in kaart hoe je de juiste opvolger kiest.
-
Regionale inbedding van familiebedrijven
Benutten familiebedrijven hun lokale informele netwerken voldoende? En hoe kunnen ze meer uit het formele netwerk halen?
-
-
De maatschappelijk betrokken ondernemersfamilie
Welke factoren, naast de langetermijnoriëntatie, de worteling in de gemeenschap en de zorg voor reputatie, spelen een rol bij de maatschappelijke betrokkenheid van familiebedrijven? Op basis van welke factoren worden afwegingen en keuzes gemaakt in de specifieke activiteiten die worden ontplooid om maatschappelijke opgaven aan te pakken? Hoe leveren ondernemende families een bijdrage aan maatschappelijke opgaven; in samenwerking met anderen, door de activiteiten te koppelen aan bedrijfsactiviteiten, of juist niet et cetera. En welke rol heeft de opkomende regelgeving rondom verslaglegging van maatschappelijke activiteiten in de keuzes die familiebedrijven maken? De komende jaren gaan we samen met ondernemende families en andere betrokken stakeholders aan de slag om meer inzicht te ontwikkelen in de maatschappelijke betrokkenheid van families.
-
Familiebedrijven voor Brede Welvaart
Dit SPRONG-project onderzoekt de rol van familiebedrijven in brede welvaart en werkt aan meer inzicht en impact.
-
Brede welvaartcreatie door MKB-familiebedrijven - Van een ‘ad hoc’ naar planmatige aanpak
Door samen te werken met mkb-bedrijven ontwikkelen we een manier om niet alleen te focussen op winst behalen binnen een bedrijf, maar ook op een maatschappelijke impact maken.
-
Christelijke familiebedrijven en duurzaam ondernemen
Persoonlijke overtuigingen kunnen het samenspel tussen de familie en het bedrijf sterk beïnvloeden, dus ook het geloof. Een beter begrip hiervan, maakt het bedrijf sterker.
-
-
De mentaal weerbare ondernemersfamilie
Op welke wijze beïnvloedt de mentale weerbaarheid van de familie en de individuele familieleden het bedrijfssysteem en vice versa?
Onderwerpen die hieraan relateren zijn bijvoorbeeld de relaties tussen familieleden, patronen en normen die zich tussen hen ontwikkelen en de oorsprong daarvan, zoals religie en cultuur, crisissituaties binnen de familie en conflicthantering, rolmodellen binnen de familie, de vraag wie wel en wie niet bij de familie hoort en deel uitmaakt van het systeem en verschillende gezinssamenstellingen en generatieverschillen. Deze thema's staan centraal binnen deze onderzoekslijn.-
Zonder wrijving geen glans! Leren navigeren in spannende familiegesprekken
Hoe ga je om met spanningen als gevolg van rolveranderingen binnen familiebedrijven? We helpen ondernemers en adviseurs vaardiger te maken in het (h)erkennen en omgaan hiermee.
-
Duurzame bedrijfsopvolging in de agrarische sector
We onderzoeken hoe betere communicatie en begrip binnen families kunnen bijdragen aan succesvolle bedrijfsopvolging in de agrarische sector.
-
Familiedynamieken bij agrarische bedrijfsopvolging
Een succesvolle bedrijfsopvolging vraagt om betrokkenheid van de hele familie. Om dit te bereiken hebben we een werkboek gemaakt met praktische handvatten.
-
Interne dynamieken in beeld
Alle familiebedrijven krijgen vroeg of laat te maken met het regelen van hun bedrijfsopvolging. Ook meerdere uitdagingen op het snijvlak van familie- en bedrijfsidentiteit zijn terugkerende thema's bij veel familiebedrijven. In deze video kun je zien hoe deze thema’s spelen bij familie Heuvelmans van Erve Hulsbeek. Lector Judith van Helvert legt aan de hand van deze praktijkcase uit wat het lectoraat Familiebedrijven zoal doet.
Over ons onderzoek
Het onderzoek naar de interne dynamieken bij familiebedrijven is een onderzoeksgebied van het lectoraat familiebedrijven. Het lectoraat draagt met dit onderzoek bij aan het Centre of Expertise Familiebedrijven. Het CoE is een publiek-private samenwerking tussen hogeschool Windesheim en andere partners. Het gezamenlijke doel is om kennis over familiebedrijven beter beschikbaar te maken en verder te verspreiden onder ondernemers, intermediairs en binnen het onderwijs.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons!
Neem contact met ons op: