Lerarenopleiding Omgangskunde in Zwolle (deeltijd)
Met de Lerarenopleiding Omgangskunde in Zwolle leer jij jouw leerlingen alles over gedrag, relaties tussen mensen en communicatie.
Binnen elk beroep is het belangrijk dat mensen op een professionele en respectvolle wijze met elkaar omgaan. Denk hierbij aan het contact met collega’s, klanten en cliënten. Als leraar Omgangskunde werk je samen met je leerlingen of studenten aan vragen: Waarom doe ik wat ik doe en waarom doet de ander wat hij doet? En hoe kan ik kritisch en vanuit verschillende perspectieven kijken naar de leefwerelden van anderen?
Omgangskunde draait om het begrijpen van menselijk gedrag en relaties. Het vak is gebaseerd op sociale wetenschappen zoals psychologie, agogiek en sociologie. Jouw leerlingen of studenten krijgen inzicht en leren omgaan met thema’s zoals communicatie, groepsdynamica, doelgroepen en burgerschap.
Windesheim is voornemens om in september 2025 te starten met deze opleiding. We hebben inmiddels een positief advies ontvangen van de visitatiecommissie. De definitieve besluitvorming verwachten we binnenkort. Tot die tijd kun je je niet aanmelden voor de opleiding. We verwachten dat dit vanaf maart mogelijk is. Wel kun je bij ons terecht met vragen en we houden je graag op de hoogte van voorlichtingsmomenten en van het moment dat je je aan kunt melden. Laat je gegevens achter en wij geven je via de mail een seintje.
Laat je gegevens achter en ontvang een seintje(opent in nieuw tabblad)
Studieprogramma Lerarenopleiding Omgangskunde
De Lerarenopleiding Omgangskunde in deeltijd is flexibel. Dit betekent dat jij (mede) je studieprogramma bepaalt en hoe je een studieonderdeel afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit.
-
-
Inhoud studie
Op de campus in Zwolle volg je colleges en train je vaardigheden samen met je klasgenoten. Daarnaast werk je in kleine leerteams van 4 of 5 studenten aan opdrachten en leer je online. Hierbij word je begeleid door een docent. Op deze manier ontwikkel je stap voor stap je vaardigheden als leraar. Dit doe je op drie manieren:
- Beroepsgericht: je leert het beroep van leraar kennen door vakken als onderwijskunde en pedagogiek.
- Praktijkgericht: je loopt stage of werkt, ontdekt wat het leraarschap inhoudt en denkt na over jouw eigen rol als leraar.
- Vakgericht: je verdiept je in vakkennis, zodat je boven de stof staat en straks vol zelfvertrouwen je kennis kunt delen met je leerlingen.
Vakinhoud
Als leraar Omgangskunde is het belangrijk dat je veel over jezelf leert, zodat je een goed voorbeeld kunt zijn voor je leerlingen of studenten. Dit vraagt van jou dat je bereid bent naar anderen te luisteren, je kwetsbaar durft op te stellen en kritisch kijkt naar jezelf en je eigen gedrag.Als leraar omgangskunde durf jij moeilijke thema’s bespreekbaar te maken en weet jij alles over sociale interactie tussen mensen. Tijdens de opleiding word jij die expert. Jij gaat je onder andere verdiepen in:
- Communicatie
- Loopbaan en Burgerschap
- Ethiek en kritische denkvaardigheden
- Ontwikkelingspsychologie
- Opvoeden en begeleiden
- Groepsdynamica
- Organisatie en organisatieverandering
Didactiek en pedagogiek
Naast de vakinhoud ga jij je ook verdiepen in didactiek en pedagogiek, zoals:
- Effectief lesgeven
- Pedagogisch handelen
- Omgaan met verschillen
- Toetsing
- Ontwikkeling, leren en motiveren
Persoonlijke profileringsruimte
Tijdens je studie bepaal je zelf in welke richting je specialiseert middels een minor. Dit is een onderwijsprogramma van een halfjaar of een periode. Binnen deze tijd kun jij je verdiepen of verbreden als docent omgangskunde in een onderwerp waar jij interesse in hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de minor:
- Drama en Theater
- Krachtig in Gedrag
- Kunst en Creativiteit
- De bewegende leefstijlcoach
- Vernieuwend organiseren
- Ervaringsdeskundigheid
Afstuderen
Aan het eind van je opleiding laat je zien dat je over alle kennis en vaardigheden beschikt om vol vertrouwen als startbekwaam docent omgangskunde aan de slag te gaan. Je documenteert dit alles in een eindportfolio.
Daarnaast toon jij je onderzoekend vermogen aan. Je gaat op zoek naar antwoorden op een nieuwsgierigheidsvraag die jij je zelf stelt aan de hand van een trend of thema die er speelt. Je kan hierbij denken aan allerlei onderwerpen zoals:
- Sociale veiligheid op school
- Pestgedrag
- Omgaan met diversiteit in de klas
- Het inrichten van een leeromgeving
En je laat doormiddel van de landelijke kennistoets zien dat je op je vakinhoud voldoende kennis en kunde hebt. Zo toon je aan dat jij als Bachelor of Education voor de klas hoort te staan.
-
Lesdagen en studiebelasting
Tijdens de opleiding combineer je werken en leren. Je hebt 1 keer per week les op dinsdag waarin de lestijden variëren. Je volgt dan lessen op de campus in Zwolle, bespreekt opdrachten en wisselt kennis uit. Daarnaast deel je ervaringen met al je medestudenten. Zo leer je van én met elkaar. Minors zijn op woensdag tussen 13.30 en 20.30 uur. Daarnaast doe je thuis aan zelfstudie en leer je verder op je (leer)werkplek. Je bent natuurlijk ook op alle andere dagen welkom op onze campus om daar gebruik te maken van de studiefaciliteiten. Werk bijvoorbeeld op de campus samen met andere studenten aan een opdracht. De studiebelasting ligt tussen de 20 en 30 uur per week. Dit is inclusief de lesdag op dinsdag, zelfstudie en voorbereidingen. Afhankelijk van je gevolgde vooropleiding(en) en relevante werkervaring.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Flexibel studeren
De deeltijd Lerarenopleiding Omgangskunde is flexibel van opzet. Dat betekent dat je bijvoorbeeld zelf bepaalt wanneer je studeert, hoe je studeert en welke vorm van toetsing je kiest. Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma.
Routes
Je hebt zelf regie over een eigen leerroute die het best bij jouw situatie past. Je kiest uit:
- Standaard route: je volgt het studieprogramma in een vaste volgorde
- De flexibele route: je volgt modules in jouw tempo en volgorde
- De maatwerkroute: met genoeg relevante en aantoonbare werkervaring kun je leeruitkomsten al direct bewijzen en een onderdeel gelijk afsluiten.
Leeruitkomsten
Je doorloopt niet een vast programma. We werken samen aan een programma waarin jij aan je eigen leeruitkomsten werkt. Jouw eigen leerroute. Dit leerplan maak je samen met je studentbegeleider. In een leeruitkomst is beschreven wat jij moet weten, begrijpen of kunnen toepassen. Het gaat altijd over onderdelen van het beroep die in de praktijk worden uitgevoerd en toegepast. Deze leeruitkomsten bieden jou de mogelijkheid om in de realiteit van je werk en samen met anderen te leren. Zo kunnen we jou meer zeggenschap bieden over hoe je wilt leren.
Toetsing
Als jij denkt dat je voldoende hebt geleerd en je wilt aantonen dat je over de competenties binnen de leeruitkomst beschikt, dan kun je toetsing aanvragen. Voor sommige onderdelen kies je zelf hoe en wanneer je laat zien dat je de leeruitkomst kent of kunt toepassen. Je studiebegeleider is hierbij de aangewezen persoon die je hierbij ondersteunt.
Begeleiding
Je doet het niet alleen. Wij geven je advies. Door vele jaren ervaring zijn we daar best goed in geworden! Bij de start van je opleiding en gedurende de rest van je studie heb je nauw contact met een studentbegeleider. Je legt de gewenste leeruitkomsten met elkaar vast en toetst op gezette tijden de voortgang. Samen ontdek je of je op koers ligt en hoe het gaat met je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Daarnaast studeer je in multidisciplinair verband samen met je medestudenten. Je werkt daarom in een leergemeenschap. Dit is een kleine groep waarin je elkaar helpt, inspireert en van feedback voorziet. Je krijgt persoonlijke begeleiding van onze docenten.
Duur van jouw studie
Jij bepaalt bij ons je eigen route. Dit bepaalt dus ook hoe lang je studeert. De standaardroute duurt vier jaar.
-
Werkplek
Een vak leer je het best in de praktijk. Zo kun je leren, toetsen en werken in een realistische setting. Dit stimuleren wij! Werk je niet op een school? Verken dan de praktijk door stage te lopen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stage- of (leer)werkplek.
-
Toelating
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een mbo-diploma niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Aanmelden voor deze opleiding is momenteel nog niet mogelijk. Wij verwachten dat de aanmeldmodule in maart opengesteld wordt. Wij brengen je graag op de hoogte als het zover is. Laat je gegevens achter en wij geven je een seintje via de mail.
Laat je gegevens achter en ontvang een seintje(opent in nieuw tabblad)
Na je opleiding Lerarenopleiding Omgangskunde
-
-
Beroepen
Je wordt opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag lesgeven in:
- het vmbo
- de onderbouw van havo en vwo
- het mbo
- het volwassenenonderwijs
In het voortgezet onderwijs zijn voldoende doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar decaan of mentor. Maar de vaardigheden die je ontwikkelt kun je straks ook prima inzetten in een andere functie waarin jouw vakkennis of communicatieve vaardigheden van pas komen. Denk aan beleidsmedewerker bij een gemeente of auteur bij een educatieve uitgeverij.
-
Vakgebied
Maak kennis met het werkveld van het basis-, voortgezet, speciaal en beroepsonderwijs. Jij kiest een werkveld. Wij helpen je bij het vinden van een opleiding die daarbij past. Met een relevante vooropleiding of met relevante werkervaring kun je mogelijk een versneld traject volgen.
-
Startdatum
Onder voorbehoud: september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.