Bij de Lerarenopleiding Omgangskunde ontwikkel jij je op afstand tot docent omgangskunde. Je werkt zelfstandig en gedisciplineerd.
Als leraar Omgangskunde werk je samen met je leerlingen of studenten aan vragen: ‘waarom doe ik wat ik doe en waarom doet de ander wat hij doet?’ en ‘hoe kan ik kritisch en vanuit verschillende perspectieven kijken naar de leefwerelden van anderen?’ Omgangskunde draait om het begrijpen van menselijk gedrag en relaties. Het vak is gebaseerd op sociale wetenschappen zoals psychologie, agogiek en sociologie. Jouw leerlingen of studenten krijgen inzicht en leren omgaan met thema’s zoals communicatie, groepsdynamica, doelgroepen en burgerschap.
Bij deze lerarenopleiding volg je een voltijdprogramma, maar dan op afstand. Je studeert wekelijks 30 tot 40 uur, waarvan 1 of 2 dagen stage. Zo’n 12 keer per jaar heb je les op onze campus in Zwolle.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Omgangskunde
Wil jij leerlingen of studenten begeleiden in het vinden van antwoorden op vragen zoals: ‘hoe ga ik of hoe gaan wij om met discriminatie?’, ‘Hoe pakken we diversiteit aan?’ Ook praktische vragen als: ‘hoe communiceer ik effectief met ontevreden klanten, cliënten of patiënten en hoe reflecteer ik goed op mijn eigen kwaliteiten en valkuilen?’ komen volop terug in het studieprogramma.
Toelating
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen. Let op! Via Studielink schrijf je je in voor de voltijdopleiding Lerarenopleiding Omgangskunde. Kies daarna voor de variant afstandsleren.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je Lerarenopleiding Omgangskunde
-
-
Beroepen
Als leraar heb jij straks een beroep waarin jij écht iets kunt betekenen. En het is ook een beroep met doorgroeimogelijkheden. Je gaat aan de slag in een sector met een grote kans op een baan, want er zijn best veel tekorten in het onderwijs. Na je opleiding kun je aan de slag als:
- Leraar in het vmbo of mbo
- Leraar in het praktijkonderwijs
- Leraar in het voortgezet speciaal onderwijs
-
Vakgebied
Je wordt opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag dan lesgeven in:
- Het voortgezet (speciaal) beroepsonderwijs
- Het praktijkonderwijs
- Het mbo
Binnen het vmbo of het mbo kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor, studiebegeleider of zelfs directeur van een school.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Omgangskunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een master! Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Educational Needs
- Master Learning and Innovation
- Master Onderwijskunde
- Master Pedagogiek
- Master Educational leadership
- Master Talentontwikkeling & Diversiteit
-
Startdatum
September 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Thuisstudie en op Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Faciliteiten locatie Zwolle
Opleidingsvormen
Startersinformatie
Highlights opleiding
- De Lerarenopleiding Omgangskunde is een fulltime thuisstudie: 30 à 40 uur studie per week, inclusief 1 à 2 dagen stage.
- Begeleiding krijg je van je mentor (schoolopleider) en een studentbegeleider van Windesheim.
- Via de elektronische leeromgeving communiceer je met docenten en je medestudenten.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.