Lerarenopleiding Omgangskunde in Zwolle (afstandsleren)
Bij de Lerarenopleiding Omgangskunde ontwikkel jij je op afstand tot docent omgangskunde. Je werkt zelfstandig en gedisciplineerd.
Als leraar Omgangskunde werk je samen met je leerlingen of studenten aan vragen: ‘waarom doe ik wat ik doe en waarom doet de ander wat hij doet?’ en ‘hoe kan ik kritisch en vanuit verschillende perspectieven kijken naar de leefwerelden van anderen?’ Omgangskunde draait om het begrijpen van menselijk gedrag en relaties. Het vak is gebaseerd op sociale wetenschappen zoals psychologie, agogiek en sociologie. Jouw leerlingen of studenten krijgen inzicht en leren omgaan met thema’s zoals communicatie, groepsdynamica, doelgroepen en burgerschap.
Bij deze lerarenopleiding volg je een voltijdprogramma, maar dan op afstand. Je studeert wekelijks 30 tot 40 uur, waarvan 1 of 2 dagen stage. Zo’n 12 keer per jaar heb je les op onze campus in Zwolle.
Windesheim is voornemens om in september 2025 te starten met deze opleiding. We hebben inmiddels een positief advies ontvangen van de visitatiecommissie. De definitieve besluitvorming verwachten we binnenkort. Tot die tijd kun je je niet aanmelden voor de opleiding. We verwachten dat dit vanaf maart mogelijk is. Wel kun je bij ons terecht met vragen en we houden je graag op de hoogte van voorlichtingsmomenten en van het moment dat je je aan kunt melden. Laat je gegevens achter en wij geven je via de mail een seintje.
Laat je gegevens achter en ontvang een seintje(opent in nieuw tabblad)
Studieprogramma Lerarenopleiding Omgangskunde
Wil jij leerlingen of studenten begeleiden in het vinden van antwoorden op vragen zoals: ‘hoe ga ik of hoe gaan wij om met discriminatie?’, ‘Hoe pakken we diversiteit aan?’ Ook praktische vragen als: ‘hoe communiceer ik effectief met ontevreden klanten, cliënten of patiënten en hoe reflecteer ik goed op mijn eigen kwaliteiten en valkuilen?’ komen volop terug in het studieprogramma.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Ben je nieuwsgierig, kritisch over je eigen professionele ontwikkeling en wil je anderen inspireren om hetzelfde te doen? Dan is de lerarenopleiding een perfecte stap voor jou. Hier leer je hoe je leerlingen en studenten kunt stimuleren en motiveren om zowel professioneel als persoonlijk te groeien.
Als leraar Omgangskunde is het belangrijk dat je veel over jezelf leert, zodat je een goed voorbeeld kunt zijn voor je leerlingen of studenten. Dit vraagt van jou dat je bereid bent naar anderen te luisteren, je kwetsbaar durft op te stellen en kritisch kijkt naar jezelf en je eigen gedrag. Je zult dus in dit eerste jaar naast inhoudelijke kennis over communicatie, ontwikkelingspsychologie en opvoeden en begeleiden leren om te ontdekken wat het vak Omgangskunde betekent in jouw dagelijkse praktijk. Je bent gedurende de opleiding continu in de praktijk. Zo’n 1 à 2 dagen in de week ben je werkzaam of loop je stage op een school. Leren doe je op afstand, met een aantal lesdagen op de campus. Je ontwikkelt naast de vakinhoud je ook meteen als docent op het gebied van pedagogiek en didactiek. Aan bod komt:
- Effectief lesgeven
- Pedagogisch handelen
- Ontwikkelen, leren en motiveren
Een klas (leren) runnen
In de praktijk leer je omgaan met een klas vol leerlingen of studenten. Op de hogeschool krijg je het gereedschap aangereikt in de vorm van de didactische en pedagogische vakken. Je denkt na over vragen als: Hoe leren leerlingen of studenten het beste? Hoe bouw ik een les op? Welke problemen kan ik tegenkomen en hoe ga ik daarmee om? Wat voor een docent wil ik zijn?
Flexibel studeren
Je studeert op afstand. Bij de start van de opleiding laten we je zien over welke kennis en vaardigheden jij moet beschikken om je docentbevoegdheid te kunnen halen. Wij verdelen dit in leeruitkomsten. Een leeruitkomst maakt inzichtelijk wat je moet kennen en kunnen voor je het diploma kunt behalen, niet hóe de leeruitkomst behaald moet worden. Hoe en wanneer jij laat zien dat je over deze leeruitkomsten beschikt, is dus aan jou. Je studentbegeleider helpt je bij het opstellen van een studieplan. Volg je liever een standaardroute? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Je behoudt gedurende de opleiding altijd de optie om een eigen leerroute vorm te geven.
Begeleiding
Op het hbo vragen we een zelfstandige houding. En zeker bij de afstandslerenvariant is het belangrijk dat je jezelf kunt motiveren om te studeren. Je bent immers niet wekelijks op de campus en we geven je geen huiswerk mee. Studeren komt dus écht vanuit jezelf. Je doet het daarentegen niet alleen. Je wordt ingedeeld in een klas en leergroepen waarmee je online contact kunt onderhouden en daarnaast krijg je een studentbegeleider waar jij altijd op terug kunt vallen. Samen houden jullie de studievoortgang bij en deze begeleider helpt je als je vastloopt in je studie.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Alle kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan in het eerste jaar bouw je in jaar 2 en 3 verder uit. Zo ga je je verdiepen in onderwerpen als:
- Specifieke behoeften
- Groepsdynamica
- Organisatie en organisatieverandering
- Omgaan met verschillen
- Toetsing
- Ethiek en kritische denkvaardigheden
- Burgerschap
Stage
Ook in het tweede jaar loop je 1 à 2 dagen in de week stage. Vanaf jaar 3 loop je een halfjaar lang minimaal 2 dagen stage in de week.
Eigen keuzes
Wil jij een eigen invulling geven aan je opleiding? Dat kan! In het derde jaar van de opleiding bieden we ‘persoonlijke profileringsruimte’ aan, ook wel een minor genoemd. Een half jaar lang kun jij je verdiepen of verbreden in een onderwerp waar jij interesse in hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de minor Drama en Theater: Krachtig in Gedrag, Kunst en Creativiteit, de bewegende leefstijlcoach, vernieuwend organiseren of Ervaringsdeskundigheid.
Studeren in het buitenland
Tijdens de opleiding krijg jij ook de kans om een halfjaar in het buitenland te studeren, want je kunt een minor ook in het buitenland volgen. Benieuwd hoe het onderwijs daar georganiseerd is? Verleg je grenzen en ga studeren in het buitenland.
-
Jaar 4: afstuderen
Het laatste jaar: klaar voor de start als docent
In het laatste jaar van je opleiding laat je zien dat je over alle kennis en vaardigheden beschikt om vol vertrouwen als startbekwaam docent aan de slag te gaan.
Zelfstandig lesgeven
In de voorgaande jaren heb je veel praktijkervaring opgedaan. Nu is het tijd om je eigen lessen vorm te geven en deze zelfstandig te doceren. Jij bereid zelf je lessen voor en verzorgt deze aan je leerlingen of studenten. Je krijgt begeleiding op afstand. Ook voer je oudergesprekken en staan buitenschoolse activiteiten op het programma, die jij zo mogelijk zelf organiseert. Je documenteert alles in een eindportfolio. Zo toon je aan dat jij als Bachelor of Education voor de klas hoort te staan.
Afstudeerproject
In het vierde jaar toon jij je onderzoekend vermogen aan. Je gaat op zoek naar antwoorden op een nieuwsgierigheidsvraag die jij je zelf stelt aan de hand van een trend of thema die er speelt. Je kan hierbij denken aan allerlei onderwerpen zoals:
- Sociale veiligheid op school
- Pestgedrag
- Omgaan met diversiteit in de klas
- Het inrichten van een leeromgeving
Kennistoets
Aan het eind van het vierde jaar maak je een kennistoets omgangskunde waarvoor je moet slagen. Deze toets gaat over je kennis van het vakgebied. De landelijke toets wordt door alle lerarenopleidingen in Nederland afgenomen.
Diploma
Heb je de opleiding succesvol voltooid? Gefeliciteerd! Jij mag jezelf Bachelor of Education noemen.
-
Lesdagen en studiebelasting afstandsleren
Je bent straks 30 tot 40 uur per week bezig met je bacheloropleiding. Dit is inclusief stages. Je werkt vanuit thuis, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt studiebegeleiding en via de elektronische leeromgeving communiceer je met jouw docenten en met je medestudenten. Online bijeenkomsten en begeleidingsmomenten vanuit de vakgroep plannen wij per studiejaar op 1 vaste dag per week. Wij gaan ervan uit dat je die hele dag tot je beschikking hebt voor de studie. In het eerste jaar is dat de dinsdag.
Zelfstandig én samen online studeren
We werken vanuit ons concept samenwerkend leren. Je werkt zelfstandig aan opdrachten en aan het bestuderen van de theorie. Dit betekent dat je ook online modules in groepen volgt en begeleiding in groepen krijgt. Digitale discussie en gezamenlijke online opdrachten zijn dus belangrijke én verplichte onderdelen. Denk aan: online discussies, digitale studentportfolio’s, gesproken PowerPoint-presentaties en andere ’e-tivities’. Hoeveel tijd deze studie je straks echt kost, hangt af van je werkervaring, flexibiliteit en leervermogen.
Thuis, online en klassikaal les
Je gaat 7 weken lang met leerstof uit een module aan de slag. Daarna volgen 2 tentamenweken. Je bestudeert de theorie zelfstandig, maakt opdrachten en volgt vanuit huis zelfstudiemodules. Je werkt en overlegt dan ook samen in een online leergroep. Daarnaast heb je een enkele keer les in Zwolle. Per week loop je 1 of 2 dagen stage op een school. Tijdens je afstudeerstage is dit 2 of 3 dagen per week.
Tentamenperiodes
Je sluit elke periode af met een schriftelijk tentamen, een presentatie of met een verslag. De toetslocatie is in Zwolle. De toets vindt meestal overdag op een werkdag plaats.
Afstandsleren iets voor jou?
We willen dat je met plezier studeert en natuurlijk ook dat je straks je hbo-diploma behaalt. Daarom is het belangrijk dat je je afvraagt of afstandsleren bij jou past. Belangrijke competenties en vaardigheden zijn bijvoorbeeld:
- Doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en goed kunnen plannen
- Online sociale vaardigheid (netiquette)
- Internet skills en skills (of ondersteuning) om software te installeren en issues met je computer op te lossen
- Goede concentratie voor het zelfstandig bestuderen van literatuur
- Handigheid met de digitale camera en met het uploaden van filmpjes
Je hebt een aantal technische voorzieningen nodig om straks op afstand te leren:
- Moderne, snelle computer
- Snelle internetverbinding
- Digitale videocamera
Sparringpartner
Je krijgt een studentbegeleider toegewezen met wie je regelmatig je studievoortgang bespreekt. Daarnaast zijn alle lerarenopleiders van de opleiding goed toegankelijk via telefoon, email of op afspraak.
-
Werkplek
Lesgeven leer je het best in de praktijk. Je loopt daarom gedurende de opleiding stages. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken van een stageplek.
Bij de start van de studie is het nog niet noodzakelijk om een stageplaats te hebben, maar wacht daarna niet te lang om zo'n plaats te regelen. De eerste stage maakt namelijk onderdeel uit van het bindend studieadvies. Dit betekent dat je binnen een jaar na aanvang van de studie die eerste stage met een voldoende moet hebben afgerond.
Als je een stageschool hebt gevonden, geef je het praktijkbureau Bewegen en Educatie via het aanmeldformulier de noodzakelijke gegevens. Dit kan uiterlijk 4 weken voor de start van je stageperiode. Je krijgt, nadat je je voor deze opleiding hebt ingeschreven, toegang tot het aanmeldformulier. Ondervind je grote problemen bij het vinden van een stageplaats? Dan kan het praktijkbureau eventueel bemiddelen.
-
Flexibel studeren
Flexibel studeren biedt jou de mogelijkheid om je eigen regie over je studie te pakken. Je wordt daarbij ondersteund door studentbegeleiders binnen onze hogeschool. Flexibel studeren betekent dat je kunt versnellen, vertragen en een eigen richting kunt kiezen. Jij bepaalt zelf wanneer je klaar bent voor een toets en welke toetsvorm bij je past. Je kiest wat je online, op onze campus of in de praktijk leert.
Begeleiding
Je doet het niet alleen. Wij geven je advies. Door vele jaren ervaring zijn we daar best goed in geworden! Bij de start van je opleiding en gedurende de rest van je studie heb je nauw contact met een studentbegeleider. Je legt de gewenste leeruitkomsten met elkaar vast en toetst op gezette tijden de voortgang. Samen ontdek je of je op koers ligt en hoe het gaat met je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Daarnaast studeer je in multidisciplinair verband samen met je medestudenten. Je werkt daarom in een leergemeenschap. Dit is een kleine groep waarin je elkaar helpt, inspireert en van feedback voorziet. Je krijgt persoonlijke begeleiding van onze docenten.Leeruitkomsten
Je doorloopt niet een vast programma. We werken samen aan een programma waarin jij aan je eigen leeruitkomsten werkt. Jouw eigen leerroute. Dit leerplan maak je samen met je studentbegeleider. In een leeruitkomst is beschreven wat jij moet weten, begrijpen of kunnen toepassen. Het gaat altijd over onderdelen van het beroep die in de praktijk worden uitgevoerd en toegepast. Deze leeruitkomsten bieden jou de mogelijkheid om in de realiteit van je werk en samen met anderen te leren. Zo kunnen we jou meer zeggenschap bieden over hoe je wilt leren. Je kunt bijvoorbeeld al studiepunten krijgen voor de kennis die jij hebt opgedaan in de praktijk. Dat biedt jou de mogelijkheid om je studie te versnellen.
Toetsing
Wil je liever een toets maken, een presentatie geven of een portfolio aanleveren? Voor sommige onderdelen kies je zelf hoe en wanneer je laat zien dat je de leeruitkomst kent of kunt toepassen.
-
Toelating
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een mbo-diploma niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Aanmelden voor deze opleiding is momenteel nog niet mogelijk. Wij verwachten dat de aanmeldmodule in maart opengesteld wordt. Wij brengen je graag op de hoogte als het zover is. Laat je gegevens achter en wij geven je een seintje via de mail.
Laat je gegevens achter en ontvang een seintje(opent in nieuw tabblad)
Na je Lerarenopleiding Omgangskunde
-
-
Beroepen
Als leraar heb jij straks een beroep waarin jij écht iets kunt betekenen. En het is ook een beroep met doorgroeimogelijkheden. Je gaat aan de slag in een sector met een grote kans op een baan, want er zijn best veel tekorten in het onderwijs. Na je opleiding kun je aan de slag als:
- Leraar in het vmbo of mbo
- Leraar in het praktijkonderwijs
- Leraar in het speciaal onderwijs
-
Vakgebied
Je wordt opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag dan lesgeven in:
- Het voortgezet (speciaal) beroepsonderwijs
- Het praktijkonderwijs
- Het mbo
Binnen het vmbo of het mbo kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor, studiebegeleider of zelfs directeur van een school.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Omgangskunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een master! Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Educational Needs
- Master Learning and Innovation
- Master Onderwijskunde
- Master Pedagogiek
- Master Educational leadership
- Master Talentontwikkeling & Diversiteit
-
Startdatum
Onder voorbehoud: september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Thuisstudie en op Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Faciliteiten locatie Zwolle
Opleidingsvormen
Startersinformatie
Highlights opleiding
- De Lerarenopleiding Omgangskunde is een fulltime thuisstudie: 30 à 40 uur studie per week, inclusief 1 à 2 dagen stage.
- Begeleiding krijg je van je mentor (schoolopleider) en een studentbegeleider van Windesheim.
- Via de elektronische leeromgeving communiceer je met docenten en je medestudenten.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.