Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Wetenschap op het podium: Dis order

  • 6 december 2023
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Wetenschap op het podium: Dis Oder

Met een dagboek op haar schoot zit actrice Cat Smits tegenover haar psycholoog van 15 jaar geleden. Ze deelt met haar oud-behandelaar hoe ze terugkijkt op de behandeling van haar eetstoornis en leest fragmenten uit haar dagboek voor. Vervolgens stelt ze de vraag: 'Wil je, als wetenschappelijk dramaturg, meewerken aan een theatervoorstelling over eetstoornissen?' Een vraag die GZ-psycholoog en psychomotorisch therapeut Marlies Rekkers, tevens oud docent van de master psychomotorisch therapie (PMT) en onderzoeker bij het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn, niet vaak krijgt. Maar al snel luidt het antwoord: ja.

Deze onverwachte uitnodiging vormt het startpunt van een bijzondere samenwerking tussen therapeut en ex-cliënte, nu verweven in de creatieve wereld van theater en wetenschap. Marlies, ooit de gids in Cat's strijd tegen een eetstoornis, neemt nu de rol op zich van wetenschappelijk dramaturg van ‘Dis Order’ een theatervoorstelling die de diepten van eetstoornissen verkent.

“Bij de eerste doorloop was ik ontroerd”

Naast haar bijdrage aan het creatieve proces is Marlies zelf ook te zien tijdens het theaterstuk. “De voorstelling neemt het publiek mee naar een unieke wereld van eetstoornissen, waar mijn rol als expert tot leven komt via de beelden op een scherm, prachtig vormgegeven door documentairemaker Sunny Bergman. Op de beelden stelt Sunny vragen over eetstoornissen en hun behandeling, wat een boeiende dialoog creëert tussen het gespeelde op het podium en de vastgelegde momenten, waardoor een samensmelting van theater en documentaire ontstaat."

"Het is werkelijk bijzonder hoe Cat op deze manier haar verhaal over haar eetstoornis deelt. De beelden zijn meer dan alleen visueel aantrekkelijk. Ze overstijgen de grenzen tussen documentaire en spel, waardoor het geheel een overstijgende ervaring wordt. Bij de eerste doorloop was ik echt ontroerd. Cat weet op prachtige wijze de eetstoornis tot leven te brengen, vooral met haar zelfgemaakte schuimrubberen poppen. Ze lijken op het podium werkelijk tot leven te komen, waardoor de emotionele diepgang van Cat's reis indringend voelbaar wordt voor het publiek.”

Nagesprekken met publiek 

Na de voorstelling is er de gelegenheid om met actrice Cat Smits en een therapeut in gesprek te gaan, waarbij het publiek volop vragen kan stellen. "De publieksinteractie na de voorstelling is werkelijk een meerwaarde. In Zwolle noemden mensen het zelfs 'de kers op de taart van de voorstelling.' De emotionele intensiteit van 'Dis Order' roept veel op bij het publiek. Mensen hebben uiteenlopende vragen, variërend van 'Hoe kan ik iemand met een eetstoornis helpen?' tot ervaringen delen en therapeuten die specifieke vragen hebben voor Cat."

Naast Marlies voeren ook oud-masterstudenten van PMT, die zich hebben gespecialiseerd in het werken met eetstoornissen, de nagesprekken met het publiek. “Het is fantastisch om te zien hoe mijn connecties binnen PMT, gerelateerd aan mijn onderzoek, nu betrokken zijn bij de interactie na de voorstelling. Hun aanwezigheid draagt bij aan de diversiteit en diepgang van de dialogen, wat een waardevolle aanvulling vormt op de hele ervaring."
Wil je meer weten? Ga voor meer informatie naar: www.catsmitscompany.com/voorstellingen/dis-order/(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Een duik in het verleden

In de oriënterende gesprekken die volgden, deelden Marlies en Cat niet alleen herinneringen, maar ook de creatieve visie achter het theaterstuk. Cat deelt hoe ze in haar dagboeken stuitte op passages waarin Marlies als therapeut een rol speelde. "Ze wilde een aantal fragmenten met mij delen, waarin ik voorkwam," legt Marlies uit. “Het was voor mij best spannend, maar ook heel bijzonder om terug te horen.”

Wetenschap en theater

Met de bagage van haar promotieonderzoek aan Windesheim, in samenwerking met de universiteit Utrecht, waarbij Marlies zich richt op de behandeling van lichaamsbeleving bij eetstoornissen, brengt Marlies wetenschappelijke inzichten naar het creatieve proces. "Doordat ik in de laatste fase zat van het maken van mijn proefschrift, was ik echt op de hoogte van alle laatste cijfers, over hoe vaak iets voorkomt," deelt ze. Haar expertise in de beleving van het lichaam bij eetstoornissen vond een natuurlijke plek in de theatervoorstelling.

Fotografie: De Schaapjesfabriek

Laatste nieuws

Teaser image

Hoogste tevredenheid over studeren met ondersteuningsbehoefte bij Windesheim

25 oktober 2024
Teaser image

Darren is de 5000ste student met een diploma van Windesheim in Almere

15 oktober 2024
Teaser image

Meer oog voor ongekend talent door sociale innovatie

14 oktober 2024
Teaser image

Olga Nordbeck: 'Het mooiste beroep: voor de klas staan'

14 oktober 2024
Teaser image

Bewust smartphonegebruik goed voor mentaal welzijn studenten

10 oktober 2024