Ontwikkel de vaardigheden om een succesvolle accountant te worden en adviseer ondernemers straks over hun financiële cijfers en bedrijfsvoering.
Je leert tijdens de deeltijdopleiding Accountancy in Zwolle over administratieve dienstverlening, belastingen en controle, en hoe je deskundig adviseert. Je leert hoe je jaarrekeningen controleert en toetst aan de feitelijke situatie. En je leert hoe je deze cijfers nauwkeurig samenstelt en presenteert. Met deze waardevolle kennis ben jij straks de professional die organisaties met plezier naar financieel succes leidt.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Accountancy
Accountancy is een flexibele deeltijdstudie. Jij bepaalt mede wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Zo stippel je jouw doelen en tijdsinvestering dus voor een groot deel zelf uit. Vanaf het tweede studiejaar is het een duale studie.
-
-
Inhoud studie
Er worden wettelijke eisen gesteld aan het accountancyberoep. Daarom is deze hbo-opleiding geclusterd rondom de vier beroepstaken van de accountant. Deze zijn gebaseerd op het opleidingsprofiel en de CEA-eindtermen:
- Administratieve dienstverlening
Je leert hoe je een jaarrekening samenstelt en hoe je een accountantsverslag en managementrapportage maakt. Vakgebieden die onder andere aan bod komen zijn: belastingrecht, bedrijfsadministratie en financial accounting. - Fiscaliteit
Iedere onderneming dient verantwoording af te leggen over behaalde resultaten. Eén van die verantwoordingen is de aangifte vennootschapsbelasting. Je leert hoe je zo'n aangifte invult en aan welke wettelijke voorwaarden het moet voldoen. Niet alle kosten zijn namelijk aftrekbaar. - Advisering
Je schrijft een advies voor de optimale inrichting van een organisatie. Daarnaast stel je een adviesrapport op over de interne beheersing en management control. En je doet een financieringsaanvraag voor een onderneming. - Accountantscontrole
Voor de financiële controle van een bedrijf breng je eerst alle risico’s van het bedrijf in kaart. Daarna voer je met gebruik van data-analyse de controle uit van alle cijfers. Deze controle sluit je af met de controleverklaring. Je verdiept je ook in (ethische) dilemma’s bij opdrachten en klanten.
Professionele vaardigheden
Naast je cijfermatige vaardigheden is het noodzakelijk dat je ook goed kunt communiceren over financiële informatie. We besteden daarom gedurende de hele opleiding aandacht aan het ontwikkelen van jouw professionele vaardigheden. Hierdoor ben je straks als eerlijke, communicatieve, behulpzame en bekwame accountant klaar om direct aan de slag te gaan.
Modules
Bij Accountancy volg je modules (van 5 EC of meer). Bij elke module hoort een pakket van leeractiviteiten. Deze ondersteunen je bij het behalen van de leeruitkomsten en het aantonen hiervan via toetsing. Voorbeelden van leeractiviteiten:
- Het volgen van (online) lessen én begeleiding op de Campus
- Online leren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
Samenwerken met andere professionals
In het eerste studiejaar leiden de modules gezamenlijk tot 60 EC. Dit noemen we de propedeutische fase. Deze fase krijgt je grotendeels samen met de opleidingen Finance & Control en Finance, Tax & Advice. Hierdoor krijg je een ruimere kijk op het werkveld en de diverse partijen waarmee je later te maken zult krijgen. Het geeft je daarnaast de mogelijkheid tussentijds te switchen als je ontdekt dat een andere richting beter bij je past. Vanaf het tweede studiejaar zit je in een duale klas met enkel Accountancy studenten. Dit noemen we de hoofdfase van de opleiding.
- Administratieve dienstverlening
-
Lesdagen en studiebelasting
In het eerste studiejaar heb je les op donderdag. Het is aan te bevelen de vrijdag te reserveren voor zelfstudie. Daarnaast werk je 3 dagen in de accountancypraktijk.
Vanaf het tweede studiejaar heb je studieverplichtingen op de donderdag en vrijdag.
Waarbij we proberen om zoveel mogelijk de fysieke colleges te plannen op de donderdag of vrijdag. Maandag, dinsdag en woensdag werk je in de accountancypraktijk.Ook tijdens de werkdagen ben je welkom op de campus. Je kunt dan gebruikmaken van studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken.
Doorstroomnorm
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom moet je in de propedeutische fase 50 studiepunten behalen om door te mogen naar de bachelorfase. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten in de eerste fase stel je samen met je studieroutebegeleider een passende doorstroomroute op om alsnog de norm te behalen. Moet/wil je toch stoppen met deze opleiding? Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Flexibel studeren
Je studeert, ontwikkelt en leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat om de resultaten van het leren (het doel). En niet zozeer om de wijze waarop het behaald wordt (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren. Welke route past bij jou?
- De standaard route: je volgt alle thema’s in een vaste volgorde.
- De flexibele route: je volgt alle thema’s in jouw eigen tempo en volgorde.
- De maatwerkroute: met genoeg werkervaring op zak kun je leeruitkomsten al direct bewijzen en een onderdeel dus gelijk afsluiten.
Regie over jouw studie
Elke module kun je versnellen of onderdelen juist later afronden. We bieden verdere flexibiliteit in:
- De keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- De keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- De mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Daarnaast bepaal je zelf waar, hoe en wanneer je studeert – online, op jouw werkplek of op Windesheim bijvoorbeeld. Met uitzondering van de colleges die je op onze campus volgt. Hier volg je de les, bespreek je opdrachten, wissel je kennis uit en deel je ervaringen met medestudenten. Zo leer je van én met elkaar.
Instroomassessment
Heb je relevante werkervaring? Dan kun je ervoor kiezen om bij de start of gedurende de opleiding deel te nemen aan een instroomassessment. Hiermee kun je je opgedane werkervaring laten valideren. Je laat dan de leeruitkomsten, die je hebt opgedaan in de praktijk, erkennen en ontvangt de daaraan verbonden EC’s.
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiebegeleider. Bij hen kun je terecht voor vragen over je route, keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je je eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen. Of als je worstelt met de balans tussen studie, werk en privé. Ook hier geldt: jij hebt de regie!
-
Werkplek
Deze studie is geschikt voor medewerkers op een accountantskantoor die willen doorgroeien naar een hbo-functie. Je leert een vak het beste in de praktijk. Daarom vinden we het belangrijk dat je de praktijk gebruikt als leeromgeving. Daar kun je je kennis toetsen en implementeren, en je hebt toegang tot actuele en relevante vraagstukken.
Je kunt daarbij denken aan een baan of stage, zoals bij een accountantskantoor, de belastingdienst of ADR. Twijfel je of je je werkplek kunt inzetten? Neem dan contact op, dan kijken we met je mee.
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding Accountancy
-
-
Beroepen
Het diploma dat je krijgt uitgereikt maakt jou een Bachelor of Science. Je kunt onder andere aan de slag als:
- Assistent accountant (AA)
- Assistent accountant (RA)
- Assistent controller
- Junior fiscalist
- Financieel adviseur
- Financieel administrateur
- Relatiebeheerder
Uiteindelijk kun je doorgroeien naar functies als hoofd administratie of financieel directeur.
-
Vakgebied
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van finance. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na de hbo-opleiding Accountancy? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of post-hbo! Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw X, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Highlights hbo Accountancy
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- De opleiding Accountancy is geclusterd rondom de vier belangrijkste beroepstaken: Administratieve dienstverlening, Fiscaliteit, Advisering
en Accountantscontrole. - Je sluit de studie af met een landelijk examen.
- Je bouwt voort op wat jij als professional al weet.
- Onze deskundige docenten zijn betrokken bij jouw ontwikkeling.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?