Vergroot je kennis over cijfers en analyses met de deeltijdopleiding Finance & Control in Zwolle. En adviseer straks over financiële stabiliteit en groei.
Je gaat aan de slag met vraagstukken uit de beroepspraktijk. Je leert financiële gegevens vast te leggen en te analyseren. En houdt rekening met actuele thema’s als data science en internationalisering. Je bent met jouw kennis straks onmisbaar voor het management bij strategische beslissingen en verandertrajecten. Ook ben je sparringpartner voor externe belanghebbenden als de belastingdienst. Dus voel jij je thuis in een wereld vol cijfers en analyses? Of nu junior of senior professional bent, na de deeltijdopleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) ben jij een waardevolle finance professional.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Finance & Control
De hbo-studie Finance & Control is een flexibele studie. Dit betekent dat je (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding voor een groot deel zelf uit.
-
-
Inhoud studie
Je gaat aan de slag met actuele en praktische vraagstukken uit jouw beroepspraktijk. We dagen je daarbij uit buiten de gebaande paden te denken. Actuele thema’s als data science, internationalisering en duurzaamheid spelen daar een belangrijke rol in. Je leert onder andere:
- Het optimaal inrichten van bedrijfsprocessen
- Het opstellen van managementinformatie en jaarrekeningen
- Het analyseren en oplossen van financiële vraagstukken
- Het ontwerpen en gebruiken van management control systems
Jij bepaalt bij ons je eigen route op basis van jouw vooropleiding en al opgedane kennis en ervaring. Dit bepaalt dus ook hoe lang je studeert. Je trekt voor een aantal thema’s op met studenten van Accountancy en Finance, Tax & Advice. Het eerste jaar van de deeltijdopleiding is voor deze opleidingen grotendeels gelijk.
Zo krijg je naast kennis en inzicht in je eigen vak ook een brede blik op het werkveld. Je krijgt op jouw vaste collegedag inhoudelijk les. Maar je gaat ook samen met je medestudenten aan de slag, zodat je met en van elkaar leert. Daarnaast gaan we ook aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling als professional.
Ontwikkeld met en voor het werkveld
Onze docenten hebben hands-on ervaring in het werkveld. Dat praat een stuk gemakkelijker! Opdrachten worden zoveel mogelijk uitgevoerd in de praktijk. Bij je eigen organisatie of bij andere interessante partijen in het werkveld.
Het werkveld is nauw betrokken bij onze deeltijdopleiding Finance & Control. Er is bijvoorbeeld een werkveldadviescommissie. Deze commissie praat ons op regelmatige basis bij over de ontwikkelingen in het vakgebied.
Opbouw opleiding
Je volgt modules in eenheden van 5 EC. In iedere module staat een taakgebied uit het beroep centraal. Bij elke module hoort een pakket van leeractiviteiten dat je ondersteunt bij het behalen van de leeruitkomsten. En het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van (online) lessen en begeleiding op Windesheim in Zwolle
- Online leren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
-
Flexibel studeren
Je studeert, ontwikkelt en leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat om de resultaten van het leren (het doel). Niet zozeer om de wijze waarop het behaald wordt (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren. Welke route past bij jou?
- De adviesroute: je volgt alle thema’s in een vaste volgorde.
- De flexibele route: je volgt alle thema’s in jouw eigen tempo en volgorde.
- De maatwerkroute: met genoeg werkervaring op zak kun je leeruitkomsten soms al direct bewijzen en daardoor een thema direct behalen.
Regie over jouw studie
Elke module kun je versnellen of onderdelen juist later afronden. We bieden verdere flexibiliteit in:
- De keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- De keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- De mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Daarnaast bepaal je zelf waar, hoe en wanneer je studeert. Dat kan online, op jouw werkplek of op Windesheim. Met uitzondering van de colleges die je op onze campus volgt. Hier volg je de les, bespreek je opdrachten, wissel je kennis uit. En deel je ervaringen met medestudenten.
Instroomassessment
Heb je relevante werkervaring? Dan kun je ervoor kiezen om bij de start of gedurende de opleiding deel te nemen aan een instroomassessment. Hiermee kun je je opgedane werkervaring laten valideren. Dat betekent dat je leeruitkomsten, die je al hebt verworven in de praktijk kunt laten erkennen. En de daaraan verbonden EC’s ontvangt.
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiebegeleider. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je je eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen. Of worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé, staat jouw begeleider klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Lesdagen en studiebelasting
De studie is zo opgezet dat je werk en studie gemakkelijk en flexibel mixt.
- Je hebt één keer in de week les op donderdag van 8:30 uur tot 17:30 uur.
- De tijdsinvestering bedraagt zo'n 20 uur per week, afhankelijk van je werkplek.
- Je gaat tijdens je studie minimaal 16 uur per week aan de slag in de praktijk.
Ook op andere dagen ben je welkom op onze campus. Zodat je gebruik kunt maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht kunt werken.
Doorstroomnorm
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom moet je in de propedeutische fase 50 studiepunten behalen om door te mogen naar de bachelorfase. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten in de eerste fase stel je samen met je studieroutebegeleider een passende doorstroomroute op om alsnog de norm te behalen. Moet/wil je toch stoppen met deze opleiding? Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Werkplek
Het is belangrijk dat je de praktijk gebruikt als leeromgeving. Daar kun je je kennis toetsen en implementeren. En heb je toegang tot actuele en relevante vraagstukken. Een relevante werkplek van minimaal 16 uur per week is daarom wenselijk vanaf het eerste jaar. Van het tweede jaar is het verplicht.
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding Finance & Control
-
-
Beroepen
We leiden je breed op in het financieel-economische domein. Zo krijg je alle ruimte om te ontdekken welke functie binnen dit domein het beste bij jou past. Met je Bachelor of Science-diploma kun je onder andere aan de slag als:
- Financieel manager
- Business controller
- Financial controller
- Assistent controller
- Risicomanager
- Auditor
- Financieel adviseur
-
Vakgebied
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van finance. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Verken onze financiële opleidingen
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw X, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Laptopadvies Finance & Control
Faciliteiten
Startersinformatie
Highlights opleiding
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Bouw verder op wat jij als professional al weet.
- We kennen elke student persoonlijk, waardoor we kunnen
inspelen op jouw ontwikkeling. - Opdrachten worden zoveel mogelijk uitgevoerd in de praktijk: bij je eigen organisatie of bij andere interessante organisaties in het werkveld.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?