Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Groen licht voor nieuwe hbo-master Human Capital Innovation

  • 18 juli 2024
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nieuws(opent in nieuw tabblad) / Nieuwe hbo-master Human Capital Innovation

Door sociale, maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen verandert de aard van werk voortdurend. Dit stelt steeds weer nieuwe eisen aan medewerkers binnen organisaties. In reactie hierop ontwikkelen zes hogescholen, waaronder Windesheim, de nieuwe masteropleiding Human Capital Innovation (HCI). Hiermee worden professionals opgeleid die gaan bijdragen aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen in organisaties. De master wordt ontwikkeld in samenwerking met het lectoraat Leven Lang Ontwikkelen (LLO).

Samenwerking en goedkeuring

"Na een lang en intensief traject met collega hogescholen hebben we een positief besluit van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ontvangen op onze macrodoelmatigheidstoets," aldus Jeltje Talen, associate lector Leven Lang Ontwikkelen. "We verheugen ons op de volgende fase, het ontwikkelen van het programma en vervolgens de toets nieuwe opleiding."

De nieuwe HCI-master wordt een joint degree met Windesheim en Saxion, wat een logische keuze is gezien de jarenlange en succesvolle samenwerking in onderzoek op het gebied van leven lang ontwikkelen en human capital. "Beide onderzoeksgroepen vullen elkaar aan en samen met collega's uit het onderwijs gaan we een mooie master ontwikkelen," voegt Talen toe.

Doel van de masteropleiding

De master Human Capital Innovation richt zich op de vraag: hoe bereiden we mensen en organisaties optimaal voor op leren en werken in een complexe, snel veranderende wereld? En hoe kunnen zij bijdragen aan maatschappelijke transities zoals duurzaamheid, energietransitie en digitalisering? Door sociale, maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen verandert de aard van werk voortdurend. De HCI-master leidt professionals op die human capital innovaties kunnen aanjagen en stimuleren. Deze professionals zullen bijdragen aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen in organisaties.

Toekomstgerichte hbo-masters

De Vereniging Hogescholen benadrukt de groeiende behoefte aan praktijkgerichte professionals die sectoroverstijgend kunnen denken en handelen. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zegt: "Met complexe uitdagingen zoals de energietransitie en de opkomst van AI komen er veel uitdagingen op Nederland af. De positieve waardering vanuit OCW over de clusteraanvraag Master Human Capital Innovation is een mooi resultaat van jarenlange samenwerking tussen hogescholen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners."

De HCI-master is een gezamenlijk initiatief van zes hogescholen: Windesheim, Saxion, HAN University of Applied Sciences, Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool. Deze cross-sectorale master zal worden aangeboden in verschillende steden, waaronder Zwolle en Deventer, Utrecht en Den Haag.

Vooruitblik

Met de goedkeuring van het ministerie van OCW is een belangrijke eerste stap gezet.  De volgende fase is de ontwikkeling van deze masteropleiding en de accreditatie door de NVAO. "We zijn blij en trots dat we samen met onze partners deze belangrijke stap hebben gezet. We kijken ernaar uit om een nieuwe generatie professionals op te leiden die een cruciale rol zullen spelen in maatschappelijke transities," concludeert Jeltje Talen.
Deze nieuwe masteropleiding onderstreept de inzet van onze hogeschool om bij te dragen aan een toekomstgerichte en duurzame samenleving, door praktijkgerichte en innovatieve onderwijsprogramma’s te ontwikkelen. 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

‘De kern van de Eigen leerroute? Als student zelf de regie voeren’

9 juli 2024
Teaser image

Slimme oplossingen op Innovation day

5 juli 2024
Teaser image

Keuzemodule familiebedrijven beschikbaar voor mbo-studenten

1 juli 2024
Teaser image

‘Lezen moet iets leuk zijn en niet iets dat moet’

19 juni 2024
Teaser image

Samenwerking met KWF voor professionaliseren ervaringsdeskundigheid

18 juni 2024